Može li Britanija da izbaci KiM sa dnevnog reda sednica SB?

Zastave Velike Britanije/Foto: Pixabay/ PublicDomainPictures
Zastave Velike Britanije/Foto: Pixabay/ PublicDomainPictures

Velika Britanija danas preuzima predsedavanje Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija. Mediji prenose da bi tokom narednih mesec dana mogla da izbaci temu Kosova i Metohije sa sednica tog tela. Može li britanski predlog da dobije podršku većine i kako bi uticao na rešenje statusa Kosova?

Predstavnik Velike Britanije u UN 14. maja ove godine je govorio: „Krajnje je vreme da se Savet bezbednosti ređe sastaje ovim povodom. Moramo da se fokusiramo na stvarne pretnje međunarodnom miru i bezbednosti. U tu kategoriju ne spada situacija na Kosovu.“

Pročitajte još:

Večernje novosti tvrde: London namerava da spreči održavanje redovne sednice SB UN o Kosovu

Više puta ponovljen stav u Ujedinjenim nacijama, Britanija bi tokom predsedavanja Savetom bezbednosti mogla da pretoči u predlog. Tako bi prvi put izostala redovna tromesečna sednica o KiM. Za Vladu Srbije to je neozbiljno i neiskreno, ali očekivano.

„Očigledno je da njih ne interesuje srpski stav. To je za nas jasna poruka,“ istakao je ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić.

Najave, uoči predsedavanja, stižu iz medija, ne i od zvaničnog Londona.

Mediji u Britaniji ni slova ne posvećuju ovoj temi, a upućeni spoljnopolitički analitičari, što bliski strankama, što oni nezavisni, prosto su iznenađeni da njihova zemlja sutra preuzima predsedavanje Savetom bezbednosti, jer, kažu, svi su toliko obuzeti Bregzitom da im je to jednostavno promaklo, navodi dopisnica RTS-a iz Londona, Ivana Miloradović.

Dodaje da službenici u Forin ofisu najavljuju da će okviri i smernice britanskog plana predsedavanja Savetom bezbednosti biti objavljeni na stranicama Njujork tajmsa.

Iako dosledan, plan Velike Britanije za poznavaoce prilika nema velike šanse da uspe i to uprkos tome što za proceduralna pitanja ne važi pravo veta.

„Veta nema, ali ima dogovora, i predsedavajući je dužan da deluje u dogovoru sa ostalim članovima. Jer oni pored toga što koriste svoje pravo prvog među jednakima, vode računa da ne pokvare odnose,“ kaže bivši diplomata Vladislav Jovanović.

„Mi verovatno računamo na podršku ruskog ambasadora i podršku Kine, gde bi se to pitanje odlagalo, odnosno da bi se raspravljalo u Savetu bezbednosti i dalje o Kosovu,“ ističe Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije.

Privremeno uklanjanje kosovskog pitanja sa dnevnog reda, ne znači i uklanjanje problema, bar ne za Srbiju, smatraju stručnjaci.

„Nama je u interesu da bude stalno pred očima javnosti, jer koliko se više menja odnos snaga u svetu, toliko taj problem postaje očigledniji,“ poručuje Jovanović.

„Krajnji cilj bi bio, kada se sve to utvrdi, da se kaže – bilo bi normalno da Kosovo uđe u UN, da se prizna kao nezavisna država, i u druge međunarodne organizacije poput INTERPOL-a i drugih,“ dodaje Zečević.

Promenu formata sednica Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji, osim Britanije, traži i nekoliko drugih zapadnih zemalja. Istovremeno se zalažu za smanjenje budžeta UNMIK-a.

Danas

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.