Dačić: Moramo da nastavimo kampanju otpriznavanja, iako nema rešenja za Kosovo bez verifikacije u Ujedinjenim nacijama

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić izjavio je u emisiji „Intervju“ na televiziji Insajder da je apsolutno siguran da Srbija neće izgubiti viznu liberalizaciju za putovanja u Evropsku uniju zbog toga što nije usaglasila vizni režim sa trećim zemljama, čiji građani preko Srbije putuju u EU.

„Mi ukazujemo na neprincipijelnost jer smo mi u sendviču između jednog dela i drugog dela EU. Nama najveći deo migranata (koji dalje ide ka Zapadnoj Evropi) ne dolazi direktno avionima, nego preko EU, pa gde su onda da im zabrane i spreče ih da pređu preko Bugarske i Grčke i dođu kod nas. Odakle su došli ti svi Sirijci, Avganistanci i ostali“, izjavio je Dačić.

Vizna politika Beograda bila je na meti oštrih kritika na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU, a evropska komesarka Ilva Johanson je izjavila da u slučaju neusklađivanja sa Unijom nije isključena suspenzija bezviznog režima za državljane Srbije. Srbija je kritikovana zbog neusklađene vizne politike sa Tunisom, Burundijem, Kubom i Indijom.

„Tunis, to smo ukinuli, ali taj sporazum o ukidanju viza je iz 1965. godine. Burundi – u redu, ali oni su povukli priznanje Kosova, možda to nekome nije bitno ali meni je bilo bitno kada sam to potpisivao. Dalje Kuba, sad mi treba da vratimo vize zbog toga što dve ili tri hiljada Kubanaca koji u EU dolaze iz Zapadnog Balkana. Za Tursku još nisam čuo (iz EU), a to me zanima. Zašto niko ne pominje Tursku? Najviše izbeglica dolazi iz te zemlje a niko je ne pominje“, naveo je on.

Dačić je naglasio da građani treba da budu mirni kada je reč o zadržavanju vizne liberalizacije i ocenio da je to najveći domet koji je Srbija ostvarila kada su u pitanju evrointegracije.

Eventualno članstvo Kosova u Savetu Evrope bilo bi povod i za druge separatističke regione da pokušaju nešto slično

Na pitanje o aplikaciji Prištine za članstvo u Savetu Evrope (SE), Dačić je odgovorio da mu je ambasadorka Irske, koja predsedava SE, rekla da ta zemlja neće pokrenuti pitanje članstva Kosova za vreme svog predsedavanja, ali da to ne znači da neka druga zemlja neće.

„Tu su dva sporna pitanja. Tačno je da Kosovo ima većinu za članstvu u SE, ali bi to bio prvi put da neko bude primljen a da to nije bio konsenzus. To je onda i povod za razne druge separatističke regione koji nisu verifikovali svoj status u Ujedinjenim nacijama, poput Kosova. To bi bio poziv za sve separatiste u Evropi da nešto slično pokušaju“, naveo je on.

Dačić je rekao da još uvek nema državnih instrukcija u vezi sa ponašanjem Srbije ukoliko Kosovo postane član Saveta Evrope.

„Svakako će se pokretati neka vrsta pitanja da li treba da učestvujemo u organizacijama u kojima je Kosovo. Ja jesam ministar spoljnih poslova, ali unutrašnju i spoljnu politiku utvrđuje Vlada Srbije“, istakao je on.

Zapad tera Srbiju da odustane od nacionalnih interesa, nedostaje ’pravedan paket’ za Srbiju

Na pitanje da li očekuje da Srbija bude primorana da se opredeli između Rusije i EU, imajući u vidu pisanje nemačkih medija koji se pozivaju na izbore iz njihove vlade a koji govore o tome, Dačić je odgovorio da Zapad tera Srbiju da odustane od svojih nacionalnih interesa, Kosova, a da Zapadu nedostaje „pravedan paket“ za Srbiju.

„Svako se drži za ruku onoga ko pruži ruku u nevolji. Ako se mi nalazimo pred provalijom kada govorimo o teritorijalnom integritetu i držite se za nečiju ruku a pri tome nemate drugu za koju ćete se uhvatiti – šta vi očekujete od tog čoveka“, rekao je Dačić.

On je naglasio da kada se govori o Rusiji nije reč o „ljubavi“, već o spoljnopolitičkom interesu a to je da Srbija „sačuva prijatelje“ koji mogu da garantuju da Kosovo neće ući u UN.

Odluka Prištine o registarskim tablicama – nastavak jednostranih poteza Prištine, nemamo nameru da koristimo Srbe kao oružje u političkoj borbi

Na pitanje da li je stupanje na snagu odluke Prištine o postepenoj preregistraciji vozila na Kosovu sa srpskih na tablice sa oznakom „Republika Kosovo“ donela neku novu realnost za kosovske Srbe, Dačić je odgovorio da je to nastavak jednostranih poteza Prištine.

„Veoma je bitno da Srbija izbegne da bude faktor koji bi mogao da bude optužen za nekonstruktivnost i da je remetilački faktor. U ovom trenutku je očigledno da postoji retorika prema Prištini od strane nekih zapadnih zemalja koja je neuobičajeno oštra“, istakao je on.

Na pitanje šta Srbija može da uradi u ovoj situaciji za Srbe koji žive na Kosovu, Dačić je odgovorio da Srbija nema nameru da koristi Srbe kao oružje u političkoj borbi.

„Nema tu političke borbe, nama je interes da situacija na terenu bude mirna. Nama je interes da ne dolazi do nikakvog remećenja normalnog života i zato smo protiv tih jednostranih mera koje dolaze od strane Prištine“, kazao je on.

Savet za nacionalnu bezbednost prihvatio zaključak Vučića o francusko-nemačkom predlogu – u polaznoj osnovi je neprihvatljiv

Govoreći o francusko-nemačkom predlogu za Srbiju i Kosovo, Dačić je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost predložio zaključak koji je prihvaćen – da je taj predlog je u svojoj polaznoj osnovi za Srbiju gotovo neprihvatljiv, da Srbiji nije dato da pregovara o tome jer su osnove predloga da je Kosovo nezavisno.

„Mislim da će teško uspeti nešto u tom pogledu ako se ide samo k tome. Nemate nekih pokušaja da se dođe do političkih rešenja, sada je samo pitanje Savet Evrope: ‘Pa dobro, vi izađite kada se glasa’. Čekajte, je l’ to rešenje za pitanje Kosova? To ne može da bude rešenje“, naveo je on.

Na pitanje da li Srbija nastavlja kampanju povlačenja priznanja Kosova, Dačić je podsetio je Vašingtonskim sporazumom iz 2020. dogovoren moratorijum na takve kampanje, ali da je Priština sporazum prekršila aplikacijom za članstvo u Savet Evrope.

„To znači da ćemo mi da se bavimo time i u narednom periodu. Priština od 193 članice UN, mogu da računaju na 83 glasa. Mi moramo da nastavimo s kampanjom otpriznavanja. Da li će to rešiti problem Kosova – svakako da neće jer nema rešenja za Kosovo dok se to rešenje ne postigne na političkom nivou od strane najvažnijih zemalja sveta i verifikuje kroz UN“, rekao je on.

Na pitanje da li veliki broj ukrajinskih i ruskih migranata u Srbiji predstavlja bezbednosni problem, Dačić je odgovorio da, koliko on zna, nije bilo konflikata između tih grupa.

„To svakako predstavlja bezbednosni problem, ali kroz našu zemlju je prošlo milion raznih migranata i incidenti koji su se dešavali su bili na niskom procentu. Mi objektivno imamo i sreće jer niko ne dolazi kod nas nego gledaju da idu dalje“, rekao je on.

Na pitanje koliko je važno za Srbiju da Crna Gora dobije novu Vladu, s obzirom na to da je Skupština te zemlje usvojila zakon koji bi trebalo da prinudi predsednika Mila Đukanovića da imenuje mandatara, Dačić je odgovorio da je donošenje takvog zakona verovatno nezamislivo za čitav niz zapadnih zemalja.

„Nikad se u istoriji ne bi desilo da neko neće nekoga da postavi za mandatara iz političkih razloga. Naša osnovna poruka je da treba da se sačuva stabilnost u Crnoj Gori, nama je u interesu da razvijamo dobre odnose“, rekao je on.

InsajderPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.