Jednomesečni pritvor medicinskim sestrama zbog maltretiranja starije štićenice

FOTO: Printscreen preuzet sa Kallxo

Osnovni sud u Peći na zahtev pećkog Tužilaštva odredio je meru pritvora u periodu od 30 dana medicinskim sestrama, koje su prethodno uhapšene u vezi sa slučajem maltretiranja starije žene u Domu za stare u Peći.

Tri radnice u Domu za stare u Peći, A.P, A.R. i R.K. uhapšene su 2. novembra zbog sumnje da su izvršile fizičko nasilje nad starijom ženom štićenicom ovog doma. Istog dana na društvenim mrežama objavljen je i video snimak sa ovom scenom nasilja nad staricom, a jedna od uhapšenih medicinskih sestara je radnica koja je napravila snimak.

Vest je izazvala burnu reakciju lokalne i regionalne javnosti, a sa osudama su se istog dana oglašavali i kosovski zvaničnici, pojedinci, kao i mnogobrojna udruženja.

U saopštenju suda, sada se navodi da je njima određena jednomesečna mera pritvora nakon što je sudija za prethodni postupak utvrdio da postoji osnovana sumnja da su počinile krivično delo „napad“, koja se zasniva na dokazima.

Navode i da je pritvor određen, jer postoji rizik od uticaja na svedoke, ali i rizik od uticaja na žrtvu.

Ujedno, sud je ocenio i da ukoliko bi one bile oslobođene, postoji opasnost od ponavljanja krivičnog dela ili izvršenja novog.

„Uzimajući u obzir način i okolnosti pod kojima je krivično delo izvršeno, kao i činjenica da u lokalnim medijima kruži informacija da je svedok koji je podelio snimak (nasilja nad staricom) dobijao preteće poruke, za koje se sumnja da su ih slale okrivljene ili neko u bliskoj vezi sa njima“, navodi se u saopštenju Osnovnog suda u Peći.

Sud smatra da se nekom drugom merom, ne bi pružila odgovarajuća sigurnost za normalan, uspešan i nesmetan razvoj krivičnog postupka i istrage.

Protiv ove odluke nezadovoljna stranka ima pravo žalbe Apelacionom sudu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.