Dačić: Kandidatura Prištine za članstvo u SE nije ušla u proceduru, na jesen će se znati više

Ivica Dačić
FOTO: Ana Paunković

Izgleda da je svima u ovom momentu odgovaralo da se pitanje kandidature Kosova za članstvo u Savetu Evrope ne nađe na dnevnom redu, poručio je danas predsednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić, nakon sednice Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE).

Danas je u Strazburu održano 3. redovno zasedanje PS SE, na kojem se raspravljalo o Izveštaju o izborima održanim 3. aprila u Srbiji.

Predsednik Narodne skupštine, Ivica Dačić, istakao je da je Srbija pokazala veoma visoki nivo demokratskih standarda.

Dačić je pred novinarima u Strazburu, posle sednice Parlamentarne skupštine ujedno prokomentarisao kandidaturu Kosova za članstvo u Savetu Evrope.

Kaže da sam zahtev za kandidaturu praktično nije ušao u proceduru.

„Bez obzira na to što je to gromoglasno najavljivano, izgleda da je svima u ovom momentu odgovaralo da to baš ne bude odmah na dnevnom redu“, rekao je Dačić.

Tvrdi da upravo zbog toga ova tema nije došla na sednicu Komiteta ministara, a koji je zadužen za pokretanje procedure.

„Pre Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, o tome bi trebalo da proceduru pokrene  Komitet ministara spoljnih poslova zemalja članica Saveta Evrope“, tvrdi Dačić.

Kaže i da se „čulo“ da Kosovo traži „svoj poseban status specijalnog gosta“ ili „nešto što bi ih pripremalo i dalo mogućnost da budu deo parlamenta“.

„Do te inicijative nije došlo“, dodao je Dačić, ali i kaže da Kosovo ima pravo da učestvuje kao gost i posmatrač u pojedinim radnim telima.

„Za sada nema nikakve promene u njihovom statusu, a kada će to biti, o tome će se tek na jesen nešto više znati“, kazao je Dačić.

Podsetimo, Priština je 12. maja preduzela prvi korak u prijavljivanju za članstvo u Savet Evrope. Odluka je tada donešena na elektronskom sastanku Vlade u Prištini, a prema njoj Ministarstvo za spoljne poslove i dijasporu se obavezuje da sprovede sve zakonski zasnovane procedure za članstvo.

Odlukom je „u načelu“ odobrena inicijativa za članstvo u ovu međunarodnu organizaciju. Ubrzo zatim, Kosovo je predalo i aplikaciju za članstvo.

Odluka Kosova da načini prvi korak ka članstvu u ovoj međunarodnoj organizaciji, očekivano je naišla na osudu Beograda.

Sa druge strane, Prištinu u tome podržavaju međunarodni predstavnici na Kosovu odnosno predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Francuske i Velike Britanije.

Takođe, podrška je tada stigla i iz Albanije, tačnije od albanskog premijera, Edija Rame, koji je poručio da im je „žao Srbije u ovom slučaju“, te da Srbija ima pravo na drugačije mišljenje, ali da će Albanija podržati Kosovo. Podrška je u međuvremenu stigla i od pojedinih drugih lidera u regionu, među kojima je i predsednik Crne Gore, Milo Đukanović.

Ipak, na 132. Ministarskom sastanku Saveta Evrope održanom 20. maja, svega nedelju dana nakon što je Priština preduzela prvi korak i prijavila se za članstvo u SE, zahtev Kosova za članstvo se nije našao na dnevnom redu.

Na ovom sastanku održanom u Torinu učestvovao je i ministar spoljnih poslova Srbije, odakle je poručio da je zahtev Prištine za članstvo u SE „u suprotnosti sa normama i pravilima SE, drugih međunarodnih organizacija i međunarodnog prava“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.