Selaković iz Torina: Zahtev Prištine za članstvo u suprotnosti sa pravilima i normama SE

FOTO: Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije

Vest je ažurirana

Ministar spoljnih poslova Srbije učestvovao je danas na Ministarskom sastanku Saveta Evrope koji se održava u Torinu odakle je poručio da je zahtev Prištine za članstvo u SE „u suprotnosti sa normama i pravilima SE, drugih međunarodnih organizacija i međunarodnog prava“.

U Italijii se danas održava 132. Ministarski sastanak Saveta Evrope, svega nedelju dana nakon što je Priština preduzela prvi korak i prijavila se za članstvo u SE.

Uoči današnjeg sastanka državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Nemanja Starović potvrdio je da Italija nije uvrstila zahtev Prištine za članstvo u nacrt današnje sednice, ali i da to ne znači da se ne može desiti da na samom početku sednice, prilikom utvrđivanja dnevnog reda, neka od država članica predloži da se ta tema ipak uvrsti.

Na ovoj sednici je učestvovao i ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković.

U svom obraćanju srpski ministar je podvukao da se spoljna politika Srbije zasniva na poštovanju načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, ali i da Srbija smatra „veoma pogrešnim narušavanje ovih principa u slučaju bilo koje države, ali i Srbije“.

„Naš odnos prema ovim principima je veoma jasan. Iako se čini da su neke države vođene načelom ‘Quod licet Iovi non licet bovi’ (Što priliči bogu, ne priliči volu), Srbija ostaje posvećena osnovnim principima međunarodnog prava“.

O zahtevu Kosova za članstvo u SE rekao je da je pravno nedopustiv i da bi njegovo razmatranje „dovelo u pitanje kredibilitet SE“ i naglasio da je ovaj potez Prištine za Srbiju „apsolutno neprihvatljiv“ te da će na „grubo kršenje teritorijalnog integriteta“ Srbija biti prinuđena da odgovori svim raspoloživim diplomatskim sredstvima.

„Zahtev za članstvo za Prištinu predstavlja politički cilj, a ne vrednosno opredeljenje i jeste pokušaj da se ova organizacija zloupotrebi. To je duboko u suprotnosti sa normama i pravilima Saveta Evrope, drugih međunarodnih organizacija i međunarodnog prava“, istakao je šef srpske diplomatije, dodavši da je ovo još jedan jasan pokazatelj da Priština nema nameru da do bilo kakvog rešenja dolazi putem dijaloga, već se ponovo odlučila za unilateralni pristup.

Na marginama Ministarstkog sastanka Saveta Evrope Selaković se susreo sa ministrima odbrane Islanda, Mađarske, Danske, Slovačke, Azerbejdžana i Jermenije. Na svim ovim sastancima Selaković je svojim kolegama ukazao, kako se navodi na Tviter nalogu Ministarstva odbrane Srbije, na „opasnost koju predstavlja zahtev Prištine za članstvo u Savet Evrope“.

Srpski ministar odbrane sastao se i sa generalnom sekretarkom Saveta Evrope Marijom Burić.

„Ministar odbrane Selaković razgovarao je sa Marijom Burić, generalnom sekretarkom Saveta Evrope danas u Torinu. Ministar Selaković obavestio je generalnu sekretarku da aplikacija tzv.Kosova za članstvo u Savet Evrope predstavlja kršenje Rezolucije 1244 UN, kao i Briselskog i Vašingtonskog sporazuma“, navelo je Ministarstvo odbrane na Tviteru.

Prema rečima Selakovića, prištinske vlasti nisu pokazale zainteresovanost za poštovanje obaveza preuzetih u dijalogu u Briselu, posebno kada je u pitanju zaštita prava Srba i drugih nealbanskih zajednica.

Srbija, kako je Selaković kazao, podržava svaki angažman Saveta Evrope na KiM koji ima za cilj unapređenje standarda u domenu ljudskih prava, vladavine prava i demokratije, a koji je u skladu sa Rezolucijom Saveta Bezbednosti UN 1244 i statusno neutralnim pristupom Saveta Evrope.

Povezane vesti:

Starović: Italija nije uvrstila zahtev Prištine u dnevni red, ali to ne znači da se o tome neće raspravljatiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.