Članstvo u FIFA-u pritisak Kosova za međunarodno priznanje; pred odluku o članstvu u UEFA: FS Kosova na sastanku članica

Pitanje članstva Kosova u Evropsku fudbalsku federaciju (UEFA) je prvi korak do članstva u Svetsku fudbalsku asocijaciju (FIFA) što je i deo šireg pritiska Kosova za međunarodno priznanje, piše britanski list "Gardijan", pred dvodnevnu sednicu komiteta UEFA-e na Malti na kojoj će se razmatrati članstvo Kosova. Ovaj list, međutim, podseća i da se o punopravnom članstvu Kosova može odlučiti samo na godišnjem kongresu UEFA-e koji će se održati u martu sledeće godine, kao i da UEFA, uprkos prvobitnom protivljenju da kosovski fudbalski timovi igraju međunarodne utakmice, sada podržava Kosovo.

Pred sednicu Komiteta UEFA-e, predstavnici Fudbalskog saveza Kosova gosti na sastanku članica UEFA-e

Sutrašnjoj dvodnevnoj sednici Komiteta UEFA-e, od 17. do 18. septembra, prethodi sastanak svih članica UEFA-e, takođe na Malti, od 14. do 17. septembra, saopšteno je iz Fudbalskog saveza Kosova (FSK). 

"Evropska fudbalska federacija pozvala je predsednika Fudbalskog saveza Kosova Fadilja Vokrija i jednog od sekretara Saveza Erola Saljihu da prisustvuju kao gosti sastanku svih članica UEFA-e – njih pedeset i četiri," navodi se na zvaničnoj Internet stranici ovog saveza. 

"Izvršni odbor UEFA može odlučivati o tome da li ova balkanska država (Kosovo, prim. red.) može da konkuriše za prijem u članstvo na dvodnevnoj sednici koja počinje u četvrtak na Malti. Punopravno članstvo se može odobriti samo na godišnjem kongresu UEFA koji se održava u martu u Budimpešti," navodi ovaj list.  

"Ovo je prvi potreban korak pre sticanja članstva u FIFA-u, što je deo šireg pritiska Kosova za međunarodno priznanje još od proglašenja nezavisnosti 2008. godine," dodaje dalje ovaj list i ističe da bi, ukoliko bi Kosovo postalo punopravni član UEFA-e, to i omogućilo fudbalskoj reprezentaciji Kosova da učestvuje na kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. godine.

Gardijan, međutim, podseća da UEFA sada podržava Kosovo iako se protivila naporima FIFA-e da dozvoli kosovskim fudbalskim timovima da igraju međunarodne mečeve.

"U maju 2012. predsednik FIFA-e, Sep Blater, najavio je da bi Kosovu trebalo da bude dozvoljeno da igra prijateljske mečeve. Međutim, tome se protivio Mišel Platini koji je ovakvu odluku ocenio kao čisto političku," podseća Gardijan i dodaje da je u januaru 2014. FIFA ipak donela odluku da kosovski timovi mogu da igraju protiv timova iz drugih zemalja, ali isključujući timove iz bivših jugoslovenskih republika.

Kosovo je i zvanično debitovalo u martu 2014. godine u utakmici protiv Haitija koja je odigrana na stadionu u Južnoj Mitrovici, podseća takođe ovaj list. 

Podsetimo, predsednik UEFA-e Mihael Platini je, kako je krajem jula preneo hrvatski Jutarnji list, obećao predsedniku Fudbalskog saveza Kosova da će Kosovo uskoro biti primljeno u FIFA-u, kao i da bi se Kosovo moglo naknadno uključiti u kvalifikacije za svetsko prvenstvo u Rusiji. Međutim, samo par dana kasnije, počasni predsednik Fudbalske federacije Rusije, Vjačeslav Koloskov je demantovao da bi Kosovo moglo učestvovati na ovim kvalifikacijama. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.