Civilni sektor i mediji pozvali na hitnu deeskalaciju; O slobodi kretanja razgovarati u Briselu

Grupa nevladinih organizacija okupljenih u inicijativi OPEN i drugih organizacija i medija oglasila se danas, navodeći da je odluka kosovske vlade o zameni srpskih registarskih oznaka sa probnim „RKS“ tablicama, koja je u primeni već tri dana, izazivala tenzije i zbunjenost među građanima usled nepravovremenih i nepotpunih informacija. Pozvali su na hitnu deeskalaciju i vraćanje pitanja slobode kretanja u okvir pregovora u Briselu.

„Ne samo da uvođenju novih mera nije prethodila otvorena društvena debata na kojoj bi se utvrdili svi rizici i izazovi ovakvih mera, potrebe i viđenja svih zajednica na Kosovu, već je sprovođenje ovih mera pratila demonstracija sile, odnosno angažovanje Specijalnih jedinica Kosovske policije“, poručili su u zajedničkom saopštenju.

Osim toga što, kako navode, nije najavljena primena odluke o zameni saobraćajnih registarskih oznaka gradova u Republici Srbiji sa privremenim RKS-probnim tablicama, naznačili su da opštoj konfuziji koja vlada među građanima srpske zajednice na Kosovu doprinose i šture i nejasne informacije o sprovođenju odluka Vlade Kosova kada je reč o srpskim tablicama koje se vode na gradove na KiM.

„Posebno u delu koji se tiče procedura u vezi saobraćajnih registarskih oznaka gradova na Kosovu izdatih od strane srpskih institucija (KM, PR, PZ, UR, GL, PE, ĐA) ne pružaju jasna uputstva građanima o tome šta će se desiti sa njihovim vozilima nakon konfiskacije tablica“, ocenjuju.

Za Prištinu srpske tablice gradova na KiM odavno „nezakonite“

Podsetimo što se tiče srpskih tablica gradova na KiM-u, svi kosovski zvaničnici i vlade, od kraja rata ponavljaju da se radi o nezakonitim tablicama. Vozila sa ovim tablicama već duži niz godina ne saobraćaju južno od Ibra, niti je moguće da saobraćaju preko prelaza koji se ne nalaze na Severu Kosova.

Na Jarinju i Brnjaku, međutim situacija je bila drugačija sve do pre tri dana. Vozila sa takvim tablicama izlazila su i ulazila na teritoriju Kosova bez problema.

Međutim, službenici na ovim prelazima su u nezvaničnim razgovorima više puta naglašavali da je uprkos propisima, postojala tolerancija za ovakva vozila.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti je danas, nakon sednice vlade, pozvao građane sa, kako je i on kazao, „nezakonitim tablicama“, da sami donesu svoje tablice te da kosova vlada, „neće ulaziti u trag“ svakom vozilu, niti će krivično goniti građane zbog tablica.

„Za ovakva pitanja potrebna su politička rešenja i grupa organizacija okupljenih oko platforme Open pozivaju na hitnu deeskalaciju i vraćanje pitanja slobode kretanja u okvir pregovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine“, poručili su.

Tvrde da je ovaj nivo nepoznanica, tri dana nakon stupanja na snagu nove odluke neprihvatljiv i da je protiv interesa građana.

Podsetili su da je do eskalacije situacije došlo u jeku dijaloga i usred učestalih sastanaka dve strane na političkom i tehničkom nivou.

To ukazuje, kako dodaju, na to da u najnovijoj fazi Briselskog dijaloga nije bilo razgovora o suštinskim temama kao što je sloboda kretanja.

„Stoga pozivamo Vladu Kosova da iskoristi ovaj kanal komunikacije i stabilizuje situaciju na terenu kako ne bi došlo do daljeg urušavanja procesa dijaloga ali i svih njegovih dosadašnjih rezultata“, poručili su.

Na kraju navode da eventualni novi zajednički dogovor o slobodi kretanja, bilo da on podrazumeva preregistraciju KM vozila ili neki novi protokol kretanja za ova vozila mora biti propraćen širokom informativnom kampanjom, brzim jeftinim procedurama ali i sistemskom podrškom građanima koji se suočavaju sa poteškoćama pri pribavljanju ličnih i putnih dokumenata.

Potpisnici ovog saopštenja su: AKTIV, Centar za afirmativnu društvenu akcije – CASA, Centar za zastupanje demokratske kulture – ACDC, Crno beli svet – CBS, Humani centar Mitrovica – HCM, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj – InTER, Komunikacija za razvoj društva – CSD, Nova Društvena inicijativa – NSI, Radio Goraždevac, RTV Kim.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.