Petković: KP privela trojicu Srba koji su lepili bilbord „Dobrodošli u ZSO“; N1: Saslušana samo jedna osoba

FOTO: Kancelarija za KiM

Vest je ažurirana

23.58 – N1: Saslušana jedna osoba zbog sumnje da je naredila postavljanje bilborda o ZSO

Kosovska policija saslušala je jednu osobu zbog sumnje da je trojici radnika JKP „Ekologija“, romske nacionalnosti, naredila da zalepe bilbord u centru Gračanice „Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština“, javio je u međuvremenu N1 pozivajući se na svoja saznanja.

Ovaj medij piše su nakon dolaska patrole policije, radnici „Ekologije“ odmah počeli da odlepljuju bilbord i da nisu privedeni u stanicu policije, za razliku od ranije iznetih navoda Kancelarije za KiM.

Upozoreni su da to ne čine bez odobrenja i prijave, javlja N1, te dodaje da je policija obavila informativni razgovor samo sa osobom za koju se sumnja da je naredila lepljenje bilborda.

18:55 – Kosovska policija privela je danas u policijsku stanicu trojicu Srba koji su u Gračanici postavljali bilbord „Dobro došli u Zajednicu srpskih opština“, saopštio je direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković. O ovim navodima se do sada nije oglašavala Kosovska policija, dok naš portal ujedno nije uspeo da dobije potvrdu informacije u policijskoj stanici u Gračanici.

Prvi bilbord sa natpisom „Dobro došli u Zajednicu srpskih opština“ osvanuo je 20. septembra u blizini prelaza Jarinje, gde još uvek traju protesti usled uvođenja mere reciprociteta od strane Prištine za srpske registarske tablice.

Iste večeri, bilbordi sa istim natpisom okačeni su na više mesta u opštinama na Severu Kosova.

Međutim, kako je danas potvrdio direktor Kancelarije za KiM, Kosovska policija je privela trojicu Srba koji su u Gračanici postavljali bilbord sa istim natpisom.

Bilbord „Dobrodošli u ZSO“ skinut i u Ranilugu

Bilbord „Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština“ okačen je u međuvremenu i u Ranilugu.

Međutim, kako je direktor Kancelarije za KiM potvrdio na svom Tviter nalogu, isti je takođe ubrzo skinut od strane Kosovske policije.

„Očigledno je Aljbin Kurti krenuo u otvoreni obračun sa Zajednicom srpskih opština i Briselskim sporazumom, čijim kršenjem je i doveo do krize na severu KiM“, poručio je Petković u objavi u kojoj je označio izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajačaka.

Pripadnici KPS skinuli su potom bilbord, a mladiće odveli u policijsku stanicu, naveo je Petar Petković.

Precizirao je da su ove osobe nakon privođenja morale da napišu izjave.

„Iz policije im je poručeno da će svakoga ko lepi bilborde ovakvog sadržaja uhapsiti, jer je, kako su sami policajci rekli – ‘zabranjeno postavljanje takvog bilborda, jer predstavlja provokaciju'“, dodao je svom saopštenju Petković, navodeći ujedno da su potom trojica mladića puštena na slobodu.

Petković je postavio pitanje – kakvo je to krivično delo zalagati se za formiranje Zajednice srpskih opština, što je obaveza koju je Priština preuzela Briselskim sporazumom koji je potpisala još 2013. godine?

Upitao je i – po kom osnovu Priština hapsi ljude koji se samo zalažu za poštovanje Briselskog sporazuma i koji se zalažu za formiranje ZSO, na koju srpski narod na Kosovu i Metohiji čeka punih 3077 dana, a čije je formiranje ratifikovala i skupština takozvanog Kosova?

A na kraju se zapitao – Da li današnje postupanje Kosovske policije znači da je ZSO postala zabranjena reč na Kosovu i Metohiji? I hoće li Priština hapsiti i čelnike EU koji su takođe stavili svoj potpis na Briselski sporazum i garantovali formiranje ZSO?

Zaključak direktora Kancelarije za KiM je da „bez Zajednice srpskih opština, kao temelja procesa normalizacije i okvira za ostvarenje preko potrebnih kolektivnih prava srpskog naroda na KiM nema budućnosti dijaloga“.

Povodom navoda Petra Petkovića, pokušali smo da stupimo u kontakt sa komandirom policijske stanice u Gračanici, Bratislavom Trajkovićem. Trajković se, međutim, do objavljivanja vesti nije javljao na naše pozive.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.