Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke Kosova u SAD

Vljora Čitaku (Vlora Çitaku) zvanično je završila svoj mandat na poziciji ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, saopštilo je danas kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Ambasadorka Kosova u Vašingtonu Vljora Čitaku uspešno je završila svoj mandat. Želeli bismo da izrazimo iskrenu zahvalnost na izuzetnom predstavljanju Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama. Želimo ti uspeh i prosperitet u narednim angažmanima ambasadorka“, navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

Potom se oglasila i sama Čitaku koja je poručila da joj je bila čast da obavlja funkciju ambasadora Kosova u SAD.

Da se Čitaku završava mandat, te da bi trebalo da se vrati na Kosovo zna se još od oktobra meseca prošle godine.

„Posle više od pet godina u Vašingtonu došlo je vreme da se vratim kući. SAD hvala vam što ste me primili, Kosovo, evo me dolazim“, poručila je Čitaku tada, ali se, međutim, nije vratila na Kosovo.

Mediji su neposredno pre toga nezvanično javili da se Čitaku vraća nakon što je uputila zahtev tadašnjem kosovskom predsedniku, Hašimu Tačiju da napusti dužnost ambasadora.

Međutim, njeno razrešenje, kao i razrešenje još šest drugih ambasadora, predložio je nekadašnji ministar spoljnih poslova Gljauk (Glauk) Konjufca, još marta meseca prošle godine – u vreme kada je kosovskom vladom upravljao Kurti.

Čitaku je tada najavila da će se povući sa mesta ambasadora u SAD i poštovati zahtev kosovske vlade, iako, kako je rekla, samo predsednik Kosova ima pravo da imenuje i razrešava ambasadore.

Podsetimo, Čitaku se neposredno pre ovakvog predloga Konjufce našla usred skandala zajedno sa kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem, koji je, pozivajući se na nju, objavio vest da je Jamajka priznala Kosovo, što je odmah zatim ministarka spoljnih poslova ove države demantovala.

Završetak njenog mandata pratile su i spekulacije o mogućoj kanidaturi ispred PDK za novu predsednicu Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.