Lajčak iz Beograda: Status kvo nije održiv ni za jednu stranu

„Nemamo interes da održavamo status kvo i spremni smo da dovedemo proces do uspešnog okončanja onoliko brzo koliko su dve strane za to spremne“, poručio je večeras iz Beograda, nakon sastanka sa predsednikom Srbije, izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak. Preneo je i očekivanja članica EU – da se dijalog nastavi i implementira sve što je dogovoreno.

„Srbija podržava namere Miroslava Lajčaka da politikom kompromisa dođemo do rešenja koje bi značilo, nezadovoljstvo, ili delimično zadovoljstvo za obe strane, ali bez ultimatuma i nametanja rešenja“, izjavio je večeras nakon razgovora sa Lajčakom predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Više o tome u: Vučić: Albanci nisu spremni za kompromis i imaju nerealna očekivanja od američkog pritiska

Miroslav Lajčak danas boravi u trećoj zvaničnoj poseti Beogradu u svojstvu izaslanika EU za dijalog Begrada i Prištine.

Na početku svog obraćanja iz predsedništva Srbije sumirao je utiske o razgovorima koje je prethodno obavio sa prištinskim zvaničnicima.

Kako kaže, bilo mu je bitno da dođe što pre nakon izbora na Kosovu, a kako bi razgovarao o nastavku dijaloga nakon formiranja prištinskih institucija.

Ujedno, došao je i da upozna sagovornike o detaljima procesa i napretku koji je napravljen od nastavka dijaloga u julu prošle godine.

Nemamo interes da održavamo status kvo

Kaže da je imao konstruktivne razgovore sa pobednikom izbora na Kosovu, liderom Samoopredeljenja, Aljbinom Kurtijem i v. d. predsednika, Vjosom Osmani, aktuelnim premijerom, Avdulahom Hotijem i ostalima.

„Svima sam poslao istu poruku koju ću da ponovim i ovde – kao prvo, članice EU očekuju da se dijalog Beograda i Prištine o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa i svim otvorenim pitanjima nastavi konstruktivno i u dobroj veri. Nemamo interes da održavamo status kvo i spremni smo da dovedemo proces do uspešnog okončanja onoliko brzo koliko su dve strane za to spremne“, poručio je Lajčak.

Takođe, pod dva je izneo još jedno očekivanje članica Evropske unije:

„Da dve strane implementiraju sve što je dogovoreno u okviru procesa dijaloga u zadnjih deset godina“.

Treća poruka je o saradnji EU i SAD povodom dijaloga Beograda i Prištine.

„Mi imamo blisku saradnju sa SAD i vraćamo se našoj bliskoj saradnji. Pripremili smo posetu zajedno, planirali smo zajednički dolazak sa mojim kolegom Metju Palmerom, koji nije mogao upravo zbog kovida da dođe. Pričamo nekoliko puta nedeljno i delimo isti cilj za zapadni balkan – a to je pridružavanje EU“.

Nakon posete Prištini i razgovora koje je tamo obavio, kaže da mu je drago da „postoji razumevanje da je dijalog od ključnog značaja i da mora da se nastavi nakon formiranja institucija“.

Lajčaku je ujedno drago i zbog toga što je Vučić izrazio spremnost „da dođe u Brisel u svakom trenutku kada ga pozovemo i nastavimo put ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji rešavanja svih otvorenih pitanja jednom i zauvek“.

Ponovio je da je dijalog od ključnog značaja za napredak strana na evropskom putu, te još jednom podcrtao da status kvo nije održiv ni za jednu stranu.

„Srbija je već daleko napredovala ka članstvu u EU integracijama i diijalog je ključ za dalji napredak prema članstvu u EU“, poručio je.

Neke prioritete birate, ali druge morate da prihvatite

Na pitanje novinara da prokomentariše izjave Aljbina Kurtija da Priština ulazi u dijalog radi uzajamnog priznaja, bez kompromisa i menjanja granica, Lajčak je poručio da je njegov mandat da posreduje u dijalogu, ali i da „definisanje završne faze“ zavisi od samih strana.

Komentarisao je i Kurtijeve navode da će dijalog biti četvrti prioritet njegove vlade.

„Nijedna vlada nema luksuz da bira svoje prioritete. Imate prioritete koje birate, ali imate prioritete koje morate da prihvatite. Ja ne vidim nikakav konflikt u tim prioritetima koje je Kurti stavio za svoju izbornu kampanju, ali isto tako on razume da je njegov spoljni prioritet broj jedan nastavak dijaloga, jer se od njega očekuje to i on je to prihvatio u našim razgovorima“, dodao je Lajčak.

Lajčak o izmenama ustava: Međunarodni sporazumi moraju da se usklade sa unutrašnjim zakonodavstvom

Upitan da li ostaje pri ranijem stavu da je potrebno da Srbija i Kosovo promene Ustav prilikom sklapanja konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa. Upitan je da li ostaje pri ovom stavu.

Lajčak je ponovio da je praksa da se nakon sklapanja međunarodnih sporazuma oni usklađuju sa unutrašnjim zakonodavstvom.

„To je to što sam rekao i to mogu samo da potvrdim“, dodao je kratko Lajčak.

Ujedno je izjavio da je značajan broj dogovora potpisanih u poslednjih deset godina sproveden, da EU vrši monitoring, ali i da bi sveobuhvatni dogovor trebalo da zaključi sva pitanja, uključujući i primenu dogovora koji su potpisani u prošlosti.

Lajčak je od ponedeljka boravio u Prištini. Svoju zvaničnu posetu Kosovu započeo je posetom sedištu Samoopredeljenja i Aljbinu Kurtiju. Sastao se sa svim glavnim kosovskim partijama, predstavnicima Srpske liste i sa ženama političkim predstavnicima.

Takođe je danas u Prištinni informisao ambasadore zemalja članica o napretku u dijalogu.

Jedna od glavnih Lajčakovih poruka iz Prištine, a nakon sastanaka sa zvaničnicima, bila je da ne vidi prepreku da se postigne sporazum između Beograda i Prištine za vreme mandata Aljbina Kurtija i Vjose Osmani. Ujedno je preneo svoja očekivanja da bi do ovakvog sporazuma moglo da dođe za par meseci, ali i dodao da sve zavisi od strana u dijalogu.

Danas, pre odlaska za Beograd, on se sastao i sa predstavnicima zemalja EU sa kojima je razgovarao o svojoj poseti Kosovu sa kojima se, kako je naveo na Tviteru, usaglasio da je „dijalog od ključne važnosti za evropske težnje Kosova i Srbije“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.