Čitaku potvrdila da se vraća na Kosovo

Foto: Prishtina Sot

„Posle više od pet godina u Vašingtonu došlo je vreme da se vratim kući“, zvanično je potvrdila nakon više medijskih natpisa u toku dana, ambasadorka Kosova u SAD, Vljora Čitaku (Vlora Çitaku).

„SAD hvala vam što ste me primili, Kosovo, evo me dolazim“, navela je Čitaku u objavi na Tviteru.

Poručila je da joj je bila čast da predstavlja Kosovo u SAD-u, zahvalivši se ujedno Prištini na ukazanom poverenju.

„Svim mojim prijateljima u Vašingtonu i širom SAD, hvala na prijateljstvu i saradnji“, dodala je Čitaku.

Danas ranije, neposredno pre potvrde sada već bivše kosovske ambasadorke, više medija u Prištini javilo je da je povlačenje Vljore Čitaku sa mesta ambasadorke usledilo nakon njenog zahteva da napusti dužnost, a koji je uputila kosovskom predsedniku, Hašimu Tačiju još 24. septembra.

Međutim, njeno razrešenje, kao i razrešenje još šest drugih ambasadora, predložio je nekadašnji ministar spoljnih poslova u vladi Aljbina Kurtija, Gljauk (Glauk) Konjufca iz Samoopredeljenja, još marta meseca.

Čitaku je tada najavila da će se povući sa mesta ambasadora u SAD i poštovati zahtev kosovske vlade, iako, kako je rekla, samo predsednik Kosova ima pravo da imenuje i razrešava ambasadore.

Podsetimo, Čitaku se neposredno pre ovakvog predloga Konjufce našla usred skandala zajedno sa kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem, koji je, pozivajući se na nju, objavio vest da je Jamajka priznala Kosovo, što je odmah zatim ministarka spoljnih poslova ove države demantovala.

Poslanica Samoopredeljenja Fitore Pacoli je potom zatražila i ostavku Čitaku, a Čitaku je u međuvremenu objasnila da je dala striktna uputstva da usmena nota nije još uvek stigla i da se vest ne objavljuje.

Pročitajte još:

Vljora Čitaku se povlači sa mesta ambasadorke u SAD

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.