CIK overio prijave za izbore na Severu, objavljena imena kandidata

CIK Priština
FOTO: KoSSev

Centralna izborna komisija Kosova na današnjem sastanku overila je prijave kandidata za učešće na vanrednim izborima za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, prenosi Koha. Među overenim kandidatima našla su se samo tri iz srpske zajednice, ali ne i oni iz Srpske liste.

Samo dve stranke imaju kandidate za gradonačelnike u sve četiri opštine na Severu. To su PDK i Samoopredeljenje.

Kandidati PDK za izbore su, kako prenosi Koha, Aljbuljena Behljulji Hetemi (Albulena Behluli) – Leposavić; Izmir Zećiri (Zeqiri) – Zubin Potok; Iljir (Ilir) Peci – Zvečan i Taulant Keljmendi (Kelmendi) – Severna Mitrovica.

Kandidati iz redova Samoopredeljenja su: Ljuljzim (Lulzim) Hetemi – Leposavić; Fljatron (Flatron) Hasani – Zubin Potok; Fetah Peci – Zvečan i Erden Atić – Severna Mitrovica.

Na izborima za gradonačelnika opštine Leposavić učestvovaće Aleksandar Jablanović, predsednik Partije Kosovskih Srba, a za gradonačelnika Zvečana kandidovana je Slađana Pantović kao nezavisna.

Ispred Mitrovačke građanske inicijative na izborima za gradonačelnika Severne Mitrovice učestvovaće Betim Osmani, a ispred GI Srpski Opstanak Aleksandar Arsenijević.

Lider GI Srpski Opstanak Aleksandar Arsenijević u nedavnoj izjavi za KoSSev kazao je da je njegova kandidatura „uslovljena“ povratkom Srba u institucije i početkom razgovora o formiranju ZSO, te da to što se kandidovao ne znači i da će na izborima učestvovati.

S druge strane, Srpska lista, kao što su i prethodno najavili, za sada nije podnela zahtev za učešće na izborima.

Za 25. decembar raspisani su i vanredni izbori Skupština opština Zvečan i Leposavić, nakon što je kosovska vlada prethodno je 18. novembra usvojila odluku o raspuštanju skupština ove dve opštine.

Kao razlog raspuštanja naveli su njihove nefunkcionalnosti i nemogućnosti vršenja zakonskih ovlašćenja, a nakon što su ih nedavno napustili politički predstavnici Srba sa Severa. Iz kosovske vlade, međutim, do sada nije saopšteno da li su, kada i da li će raspustiti skupštine opština Severna Mitrovica i Zubin Potok.

CIK je juče počeo pripreme i za ove vanredne izbore, te odredio rokove za izborne aktivnosti:

 • Rok prijavljivanja za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata za učešće na izborima počinje 26. novembra i završava se 02. decembra 2022. godine;
 •  Rok za izjašnjavanje o učešću na izborima kroz koaliciju počinje 26. novembra i završava se 28. novembra 2022. godine;
 •  Rok za izjašnjavanje političkih partija za neučestvovanje na izborima počinje 26. novembra i završava se 30. novembra 2022. godine;
 • Rok podnošenja ispravki/korekcija od strane političkih subjekata je 05. decembar 2022. godine;
 • Rok za donošenje odluke CIK-a o potvrđivanju političkih subjekata i kandidata je 06. decembar 2022. godine;
 • Rok za povlačenje političkih subjekata je 14. Decembar 2022. godine;
 • Datum održavanja žrebanja za rangiranje kandidata i političkih subjekata na glasačkom listiću je 7. decembar 2022. godine;
 • Rok za ograničenje troškova za izbornu kampanju počinje 26. novembra i završava se 30. novembra 2022. godine;
 • Izborna kampanja kao i rokovi za izborne skupove počinju 19. decembra i završava se 23. decembra 2022.godine;
 • Podnošenje zahteva za akreditaciju domaćih, međunarodnih nevladinih organizacija i posmatrača medija počinje 26. novembra 2022. godine i završava se 21. decembra 2022.godine;
 • Podnošenje zahteva za akreditaciju posmatrača političkih subjekata počinje 06. decembra i završava se 21. decembra 2022.godine;
 • Rok za promenu biračkog centra u okviru opštine počinje 09. decembra i završava se 12. decembra 2022.godine;
 • Rok za imenovanje biračkih odbora – BO, počinje 19. decembra i završava se 20. decembra 2022.godine;
 • Rok za osporavanje i potvrđivanje biračkog spiska počinje 11 decembra i završava se 12. decembra 2022.godine;
 • Prijavljivanje za registraciju birača van Kosova počinje 06. decembra i završava se 09. decembra 2022. godine;
 • Rok za potvrđivanje konačnog biračkog spiska je 16. decembar 2022. godine;
 • Period glasanja putem pošte za registrovane birače van Kosova počinje 17. decembra i završava se 23. decembra 2022. godine;
 • Prijavljivanje za registraciju birača koji ne mogu izaći iz svojih domova počinje 10. decembra i završava se 14. decembra 2022.godine;
 • Rok za registraciju birača sa ograničenom pokretljivošću u bilo kojoj instituciji i birača sa posebnim potrebama počinje 19. decembra i završava se 20. decembra 2022. godine;

Na jučerašnjoj sednici CIK je usvojio i budžet za ove izbore u iznosu od 64,177 evra.

U sve četiri opštine na Severu, a zbog masovnog izlaska Srba iz prištinskih institucija, među kojima su i gradonačelnici, ako se ne odlože, 18. decembra održaće se vanredni lokalni izbori za gradonačelnike, a 25. decembra i vanredni izbori SO Zvečan i Leposavić.

Srpska lista poručila je da na izborima za gradonačelnike neće učestvovati, kao ni 95% građana, za koje su naveli da podržavaju ovu stranku.

Da su vanredni lokalni izbori za četiri opštine na Severu „osuđeni na propast“ jer bez Srba nemaju nikakvog smisla, gotovo istovremeno je poručio i Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

Izlazak Srba iz institucija na Severu, a samim tim i nove izbore, izazvala je nova kriza oko tablica, odnosno odluka kosovske vlade da fazno sprovodi svoju odluku o (pre)registraciji vozila sa tablicama gradova na Kosovu na RKS.

Ova odluka vlade u Prištini, nakon nekoliko odlaganja i više od 15 sati razgovora na dva sastanka prethodne nedelje u Briselu, konačno je novim dogovorom suspendovana prošle srede.

Ono na šta se Beograd istim dogovorom obavezao je – neizdavanje novih tablica za gradove na Kosovu, ali će se postojećim vozilima sa KM tablicama produžavati registracija.

Srpska lista postavila je dva uslova za povratak u institucije – da Priština povuče odluku o (pre)registraciji tablica na RKS i da se formira Zajednica srpskih opština.ž

Kako je to nedavno protumačio srpski predsednik, prvi uslov je ispunjen, a sada ostaje da se ispuni i drugi.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Briselski proces i Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.