CIK odbacio žalbu Srpske liste povodom glasanja samo sa kosovskim dokumentima

Foto: info.ks. net

Izborno veće za žalbe Centralne izborne Komisije odbacilo je žalbu Srpske liste povodom usvojenog administrativnog uputstva kojim se precizira da će na predstojećim prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu moći da se glasa jedino sa kosovskim dokumentima, prenosi Gazeta Express.

Šef sekretarijata Veća za žalbe, Mulj Desku, rekao je za Radio slobodna Evropa da je žalba Srpske liste odbijena kao neosnovana, poručivši da je usvojeno administrativno uputstvo „fer i zakonito“.

Podsetimo, tokom nedavnog sastanka CIK-a na kojem su potvrđene kandidature političkih stranaka za predstojeće izbore, usvojeno je administrativno uputstvo kojim se po prvi put zvanično zabranjuje upotreba srpskih dokumenata prilikom verifikacije glasača na dan izbora.

Protiv odluke CIK-a najviše se usprotivila Srpska lista, navodeći da u zakonu „jasno stoji da svi oni koji se nalaze na biračkom spisku mogu da glasaju sa važećom ličnom kartom“. Tvrde da ovim administrativnim uputstvom ujedno pokušava da se smanji „broj Srba koji planiraju izlazak na birališta“.

Da se radi o „protivpravnoj“ odluci CIK-a smatra i Udruženje Crnogoraca sa Kosova.

Šta zakon kaže?

Sa druge strane, kosovski Zakon o opštim izborima upućuje na to da je birač koji se nalazi u biračkom spisku dužan da ispred Opštinske izborne komisije sebe identifikuje nekim od sledećih dokumenata: važećom ličnom kartom, validnom putnom ispravom, validnim pasošem ili validnom vozačkom dozvolom. Takođe se dodaje da osoba koja je registrovana za glasanje van Kosova, mora da priloži validnu identifikacionu sliku i potvrdu o registraciji van Kosova.

Zakonom, međutim, nije precizirano koja dokumenta se smatraju validnim, a status srpskih dokumenata pred kosovskim vlastima je vrlo ambivalentan.


Na predstojeće izbore samo sa kosovskim dokumentima, pojedini politički subjekti negoduju

Na ovim izborima ipak nije moguće glasati sa srpskim dokumentima

CIK: Potvrđen 21 politički subjekat, glasanje jedino kosovskim dokumentimaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.