Na ovim izborima ipak nije moguće glasati sa srpskim dokumentima

Izbori Sever Sveti Sava
Foto: KoSSev

Glasanju na današnjim vanrednim izborima za gradonačelnike ipak je moguće pristupiti samo sa kosovskim ličnim kartama, saopštila je na konferenciji za medije predsedavajuća Centralne izborne komisije, Valjdete Daka, prenosi Indeksonline. Iste informacije, dobila je naša redakcija na terenu.

Na jučerašnjoj konferenciji koalicije nevladinih organizacija koja posmatra izbore, Demokratija na delu, saopšteno je da će biti dozvoljeno glasanje sa srpskim ličnim kartama. Međutim, iz iste koalicije danas odbijaju da komentarišu ove navode.

Srđan Milojević, predstavnik lokalne ACDC u koaliciji Demokratija na delu, za KoSSev navodi da, uprkos jučerašnjim najavama, danas ne može da odgovori na pitanje da li je moguće glasati sa srpskim ličnim kartama, budući da je to „političko pitanje“.

Da ipak nije moguće glasati sa srpskim dokumentima rekao je i u razgovoru sa šefom misije OEBS na Kosovu, Janom Bratuom, menadžer biračkog centra u osnovnoj školi Sveti Sava, direktor škole Milorad Jovanović. On je naglasio da jeste bilo problema sa biračima koji ne poseduju kosovsku dokumentaciju jer je, kako je objasnio, moguće glasati samo sa kosovskim ličnim kartama.

Šta je šef misije OEBS-a, Jan Bratu, u toku zvanične posete biračkom centru u školi Sveti Sava rekao čitajte u posebnoj vesti. Kako protiče izborni dan čitajte uKolektivno na glasanje sa gradonačelnikom i predsednikom PO.

Uz to je dodao i da ima birača koji imaju kosovska dokumenta, ali koji nisu upisani u birački spisak.

Ovo su treći kosovski izbori u opštinama na Severu, ali prvi na kojima biračko pravo nije moguće ostvariti sa srpskim identifikacionim dokumentima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.