CIK: Potvrđen 21 politički subjekat, glasanje jedino kosovskim dokumentima

Foto: Tviter nalog European Union Kosovo

Centralna izborna komisija sertifikovala je 21 politički subjekat za predstojeće parlamentarne izbore na Kosovu sa ukupno 685 kandidata. Liste kandidata PDK, LDK i koalicije AAK-PSD još uvek se razmatraju, prenosi Koha. Na današnjem sastanku CIK-a usvojeno je i administrativno uputstvo kojim su kosovska dokumenta definisana kao jedina važeća za glasanje.

Izvršni direktor Kancelarije za registraciju političkih subjekata, Il Bulješkaj (Yll Buleshkaj), na današnjem sastanku CIK-a preporučio je sertifikaciju 21 političkog subjekta od ukupno 25 prijavljenih, naglasivši da se još uvek vrši provera podataka za još četiri subjekta, prenosi Koha.

Tokom ovog sastanka CIK je takođe akreditovala 116 kandidata organizacije KDI (Kosovski demokratski institut) koji su se prijavili kao posmatrači za ove vanredne izbore koji će se održati 6. oktobra.

Kako prenosi prištinska Koha, na sastanku je takođe usvojeno administrativno uputstvo o ličnim dokumentima sa kojima građani mogu glasati.

Šefica CIK-a, Valjdeta Daka, poručila je da se na dan glasanja građani mogu identifikovati jedino „važećim dokumentima Republike Kosovo, kako to zakon navodi“, te da se mora voditi računa o osobama koje i dalje poseduju dokumenta koja su izdata od strane UNMIK-a, a „kojima se može manipulisati“.

Daka je poručila i da je CIK doneo administrativno uputstvo kojim se precizira koja se dokumenta tokom glasanja mogu koristiti, a upravo zbog toga što su, kako je rekla, tokom održavanja prethodnih izbora uvek „postojali nesporazumi“.

Usvajanju ovog administrativnog uputstva protivio se član CIK-a iz Srpske zajednice na Kosovu, Stevan Veselinović, koji je u znak protesta napustio sastanak, prenosi Koha, navodeći da je Veselinović usvajanje ove odluke označio kao nezakonit čin.

Tokom sastanka, šef Sekretarijata CIK-a, Enis Haljimi, rekao je da je od 30. avgusta – kada je počeo da teče rok za registraciju birača u inostranstvu, pa do danas, stiglo 15.200 prijava za glasanje.

Za predstojeće vanredne parlamentarne izbore zakazane za 6. oktobar na Kosovu je prijavljeno 25 političkih subjekata. Među njima je 20 političkih partija, 4 koalicije i jedan nezavisan kandidat.

Srbe će na ovim izborima predstavljati tri partije i jedna koalicija.

Najveća politička partija Srba sa Kosova, Srpska lista predala je listu od 17 kandidata koje predvodi dosadašnji poslanik, Igor Simić, a na kojoj se nalazi i Ksenija Božović, kao i Svetislav Jokić iz GI SDP, čije je priključenje prošle nedelje izazvalo pravi potres u javnosti.

Samostalna liberalna stranka Slobodana Petrovića, predala je listu od 13 kandidata, dok će Partija kosovskih Srba Aleksandra Jablanovića na parlamentarne izbore na Kosovu izaći sa 12 kandidata za poslanike.

Srpsku zajednicu će predstavljati i koalicija „Sloboda“ koju formalno čine Progresivna demokratska stranka i Nova partija Kosova, ali na kojoj će biti i predstavnici dve građanske inicijative i nezavisni kandidati. Ova koalicija takođe još uvek nije objavila listu kandidata.

Više o predstojećim izborima na Kosovu čitajte na našoj tematskoj stranici: Kosovski parlamentarni izbori 2019Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.