CIK imenovao v.d. rukovodilaca opštinskih izbornih komisija na Severu

CIK Priština
FOTO: KoSSev

Nakon što je četiri rukovodioca opštinskih izbornih komisija na Severu, u sklopu masovnog izlaska Srba iz kosovskih institucija, takođe podnelo neopozive ostavke na svoje funkcije, danas je Centralna izborna komisija, manje od mesec dana pred najavljene izbore za gradonačelnike na Severu, na njihova mesta postavila vršioce dužnosti rukovodilaca.

Četiri nova v.d. izborna funkcionera za opštine Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, kako je potvrdio CIK, a prenosi Kallxo, dolaze iz drugih opština.

Izvršni direktor CIK-a, Burim Ahmetaj, kazao je danas, da su za nove izborne v.d. rukovodilaca zatražili dodatne mere bezbednosti.

Vanredne lokalne izbore na Kosovu, zakazane za 18. decembar, izazvala je nova kriza sa tablicama nakon odluke kosovske vlade da po fazama sprovede (pre)registraciju srpskih tablica na RKS, a koja je kulminirala izlaskom Srba iz gotovo svih kosovskih institucija, uključujući i četiri gradonačelnika u opštinama na Severu, odbornika, kao i četiri funkcionera opštinskih izbornih komisija.

Kako je 9. novembra za KoSSev potvrdio sada već bivši predsednik OIK-a za Severnu Mitrovicu, Slobodan Dimitrijević, on, kao i njegove kolege iz ostale tri opštine na Severu – podneli su neopozive ostavke, a nakon najava upravo o raspisivanju izbora na Severu, ali i nakon što su politički predstavnici Srba podneli ostavke.

Kako je tada kazao, oni se na posao više neće vraćati.

CIK je nakon ostavki gradonačelnika potom otpočeo pripreme za izbore, a Srpska lista poručila je da na njima neće učestvovati, kao ni 95% građana, za koje su naveli da podržavaju ovu stranku.

Sa druge strane, Partija kosovskih Srba (PKS) prijavila se ovog ponedeljka za učešće na vanrednim lokalnim izborima u Leposaviću, potvrdio je istog dana za Glas Amerike predsednik te partije, Aleksandar Jablanović.

Centralna izborna komisija (CIK) je na sednici održanoj u ponedeljak produžila rok za prijavu političkih subjekata i kandidata, koji ističe sutra.

CIK je ujedno u ponedeljak saopštio da se PDK takođe prijavio za učešće na vanrednim izborima i dostavio imena četiri kandidata za gradonačelnike na Severu, a da je Građanska inicijativa Mitrovica podnela zahtev za učešće na vanrednim izborima za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Briselski proces i Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.