Britanske ambasade iz Beograda i Prištine demantovale da UK izvozi naoružanje u Prištinu

KFOR
FOTO: KFOR/Fejsbuk

Britanska ambasada u Beogradu demantovala je tvrdnje pojedinih srpskih medija o izvozu naoružanja iz Britanije u Prištinu – „potpune izmišljotine“. Demantij je uputila i britanska ambasada u Prištini.

O navodnom naoružavanju Prištine iz Velike Britanije, inicijalno su tokom vikenda izveštavali srpski mediji.

Kako su pisale Večernje novosti, London je vlastima u Prištini isporučio rakete „dževelin“ i „NLAW“ koje ukrajinske snage koriste u borbi protiv ruskih trupa, uz naznaku da će predsednik Srbije ubrzo zatražiti od britanskog premijera objašnjenje.

O tome su se potom oglašavali najviši zvaničnici u Beogradu, uključujući i srpskog predsednika, Aleksandra Vučića, koji je, između ostalog, istakao da prema Rezoluciji 1244 UN „niko nema pravo da naoružava Prištinu“.

Sa druge strane, kosovski premijer Aljbin Kurti, novinarima je na ovu temu juče poručio da se sve informacije i činjenice mogu naći u institucijama u Prištini, a ne u Beogradu, poručivši „Nema potrebe da vas više lažu“.

Kako prenosi agencija Beta, navode o „naoružavanju Prištine“, danas je demantovala britanska ambasada u Beogradu.

„U pojedinim beogradskim medijima su se pojavili potpuno izmišljeni navodi o izvozu naoružanja iz Ujedinjenog Kraljevstva na Kosovo. U ovim navodima nema ni trunke istine“, navodi se u saopštenju.

Ambasada je, takođe, „ljubazno pozvala“ sve medije da provere informacije koje objavljuju kako bi se sprečilo širenje dezinformacija i lažnih vesti.

Demantnij je danas, u odgovoru za Gazeta Express, uputila i britanska ambasada u Prištini.

„Kfor je već izdao saopštenje u kojem objašnjava da je svrha leta bila pomoćna operacija za britanske snage stacionirane na Kosovu“, navodi se u odgovoru Ambasade za Gazetu.

KFOR je 15. aprila saopštio da je Kraljevski A4009 tada doleteo na Slatinu iz britanske baze „Brize Norton“ kao deo operacije odmene za britanske vojne snage u okviru KFOR-a.

Dali su i karakteristike aviona i naveli da služi pre svega za prebacivanje većeg tereta.

Pročitajte još:

Kurti hoće reciprocitet za tablice, Petković: To je unapred izrečena pretnja

Kurti o navodima Beograda o naoružavanju KBS: Nema potrebe da vas više lažu

Vučić: Niko nema pravo da naoružava Prištinu, ali baš ih briga; Kurti i istina su kontradikcija

Brnabić i Vulin zabrinuti zbog „naoružavanja Prištine“; Sada oni optužuju za destabilizaci

Velja o Brnabić, Stefanoviću i Vulinu – „dvorske lude se takmiče u tome ko će najgluplju izjavu da da“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.