Brnabić i Vulin zabrinuti zbog „naoružavanja Prištine“; Sada oni optužuju za destabilizaciju

Vulin i Brnabić
FOTO: Preuzeto sa Direktno.rs

Destabilizacija regiona – dve reči su koje se od izbijanja rata u Ukrajini učestalo koriste na Zapadnom Balkanu. Za destabilizaciju regiona, ali i mogućnost izazivanja novog sukoba, od izbijanja rata u Ukrajini svakodnevno je Priština optuživala Beograd, a još učestalije od kako je u Srbiju stigao kineski FK-3 sistem. Danas slične optužbe idu u suprotnom smeru, a nakon pisanja srpskih medija o naoružavanju Prištine iz Velike Britanije.

Večernje novosti prenele su juče da je London vlastima u Prištini isporučio rakete „dževelin“ i „NLAW“ koje ukrajinske snage koriste u borbi protiv ruskih trupa, uz naznaku da će predsednik Srbije ubrzo zatražiti od britanskog premijera objašnjenje.

Beogradski mediji ujedno su pisali da je dogovorena i besplatna obuka pripadnika KBS za korišćenje ovih vojnih oruđa.

O pisanju srpskih medija juče je izvestila i Gazeta Express, navodeći da „ove sumnje“ nisu potvrdile britanske i prištinske vlasti.

Danas se oglasila srpska premijerka, Ana Brnabić.

Kurti je zabrinut zbog naoružavanja Srbije, i to dok Prištinu neki drugi naoružavaju, kazala je ovog jutra na TV Prva.

Ocenjuje da naoružavanje Prištine veoma destabilizuje čitav region Zapadnog Balkana, ali i da ostaje da se o tome razgovara.

„To je strašno, to šalje sve pogrešne poruke i zabrinuta sam“, poručila je Brnabić.

Kaže da je zabrinuta zbog toga „koliku je Kurti onda imao podršku da uskrati Srbima na KiM-u osnovna prava – pravo glasa da učestvuju na referendumu, a onda i na izborima“.

„Onda nakon toga vidimo ovakve poruke koje su sasvim jasne i očigledne“, kazala je Brnabić.

Danas se oglasio i srpski ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin, koji je kazao da je slanje oružja Kosovu “neprijateljski čin”:

„Jer ne možete naoružavati teroriste i nadati se miru, veoma sam zabrinut“, izjavio je ministar.

On je podcrtao da Kosovo nema vojsku i da, prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN-a, jedinu oružanu snagu na Kosovu predstavlja KFOR, preneo je N1 Sarajevo.

“Nema druge, a vi pravite nekakvu vojsku, vi ih naoružavate, dajete im oklopna vozila, protivoklopne sisteme, dronove, pravite obuke, čujem da neki idu na obuke za pilote u Tursku, Albaniju”, rekao je Vulin za televiziju Pink.

On je ocenio da je cela filozofija Aljbina Kurtija “učiniti zlo Srbiji i Srbima”.

“Slušali smo Kurtija kada je govorio da Kosovo treba da postane deo NATO-a. Procedure da uđete u NATO su gore nego da uđete u EU, dakle, nema nikakve šanse da oni to ispune i zadovolje, ni kratkoročno, ni srednjoročno, ni dugoročno”, istakao je Vulin.

Pisanju beogradskih medija o navodnom naoružavanju KBS-a, kao i reakciji srpskih zvaničnika prethodila je serija kritika iz Prištine zbog toga što je u Srbiju nedavno stiglo kinesko oružje – sistem FK-3.

Prištinski zvaničnici zapravo još od izbirajnja rata u Ukrajini optužuju Srbiju da kao „ruski saveznik“ želi da destabilizuje region i najavljuju moguće nove ratne sukobe, a dolazak kineskog sistema samo je doveo do toga da se ovakve poruke šalju sve učestalije.

Sa druge strane iz Beograda poručuju da su posvećeni očuvanju mira, a da je kineski sistem zapravo odbrambeno naoružanje, tj. da služi za protivvazdušnu odbranu.

Osim predsednika Srbije, to je kazao i general avijacije u penziji Sreto Malinović, koji je nedavno u emisiji „360 stepeni“, ujedno saopštio i da je još 2019. godine sklopljen kredit i isplaćena prva tranša za nabavku ovog naoružanja, te da njegovo zakasnelo dopremanje „nema koincidencije sa ovim što se dešava u Ukrajini“.

I dok prištinski zvaničnici svakodnevno optužuju Srbiju za naoružavanje, oni takođe sami tvrde da KBS to isto čini.

Kosovo je za ovu godinu opredelilo najveći do sada budžet za KBS – 100 miliona evra.

„Naša vojska je snabdevena i snabdeva se savremenim naoružanjem i opremom. Naša zemlja je bezbedna zahvaljujući našoj vojsci i našim alatima, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ulaganje u vojsku je naša obaveza koju ćemo ispuniti po svaku cenu. Jačanje i opremanje naše vojske glavni je garant bezbednosti i stabilnosti u zemlji i regionu“, poručio je kosovski ministar odbrane, Armen Mehaj u jučerašnjoj objavi na Fejsbuku.

Od izbijanja rata u Ukrajini u Prištini sve sve češće govori i o ubrzanju procesa transformacije KBS-a kao i o dodatnim ulaganjima, a što je definisano čak i u Rezoluciji kojom je Priština osudila rusku invaziju na Ukrajinu.

„Skupština Kosova traži od Vlade Kosova, u konsultaciji sa NATO misijom na Kosovu, da razmotri i skrati rokove predviđene desetogodišnjim planom za 2018. godinu za unapređenje KBS-a u redovnu armiju, uključujući pružanje neophodne finansijske podrške za ovu svrhu“, navodi se u tački 10. ove rezolucije.

Predsednik kosovske skupštine, Gljauk Konjufca je početkom prošlog meseca kazao bi trebalo podići nivo KBS-a artiljerijskim oružjem, a zbog toga što „nikada ne treba da isključiti mogućnost srpske agresije na teritoriju Kosova“,

Kosovo je ujedno ove godine osnovalo Fond namenjen za razvoj KBS-a uz poziv građanima na Kosovu i onima u dijaspori da pomognu.

Tada se oglasilo više prištinskih zvaničnika, kompanija i javnih ličnosti koji su saopštili da su izdvojili novac ili se odrekli plate u korist ovog fonda.

Iako govore o opremanju KBS-a novim oružjem, prištinski zvaničnici retko kada otkrivaju javnosti šta se i od koga naručuje.

Mediji su, sa druge strane, sredinom prošle godine pisali o tome da je sklopljen ugovor sa Turskom o kupovini 14 vojnih vozila oklopljenih oružjem.

Radio slobodna Evropa je pisao jula meseca 2021. da je KBS, pored Turske, obezbeđivao različitu vojnu opremu iz Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Velike Britanije, ali i iz drugih zemalja, koje su deo NATO saveza, te da će ubrzo stići još 50 oklopnih vozila Hamvija, kao donaciju Sjedinjenih Američkih Država.

Sa druge strane, kosovsko ministarstvo odbrane potvrdilo je januara meseca da je nabavilo četiri bespilotne letelice iz SAD-a, a koje će koristiti KBS.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.