Opozicija napustila skupštinsku salu zbog neformiranja komisije za energetiku, Haradinaj: Za „pokradenu“ struju na Severu plaćaju desetine miliona

Foto: Printscreen/ATV

U Prištini je danas održana još jedna sednica skupštine, na kojoj je, kako su najavljivali kosovski mediji, poslanici trebalo da raspravljaju o bezbednosnoj situaciji na Kosovu. Međutim, već na samom početku opozicioni poslanici ponovo su zatražili da se na dnevni red uvrsti formiranje parlamentarne anketne komisije o upravljanju energetikom. Kako njihov predlog nije izglasan, oni su napustili sednicu.

Formiranje ove komisije zatražio je šef poslaničke grupe PDK, Abeljard Tahiri, a podržali su ga i poslanici LDK i AAK.

Ipak, predlog nije prošao, jer su za njega glasala samo 33 poslanika, te je odložen za sledeću nedelju.

To je bio razlog da opozicija napusti sednicu i istakne da neće učestvovati ni u jednom glasanju dok se komisija za energetku ne formira.

Kako je istakla poslanica vladajuće stranke Samoopredeljenje, Mimoza Kusari Ljilja, zbog njihovog napuštanja skupštinske sale, danas nisu izglasana četiri međunarodna sporazuma vredna 100 miliona evra.

A nakon napuštanja sednice, lider AAK, Ramuš Haradinaj naveo je da je jedan od razloga što više neće glasati u skupštini do formiranja komisije za energetiku taj što se za, kako je kazao, „pokradenu struju na Severu“, plaća desetine miliona evra.

„Aktuelna vlada je sprečila parlament da glasa za formiranje komisije za ispitivanje potrošnje energije i subvencionisanje iz energetskog sektora. Poznato je da je za pokradenu struju na severu zemlje plaćeno desetine miliona evra. Iz ovih i mnogih drugih razloga, poslanička grupa AAK neće učestvovati ni u jednom glasanju do formiranja komisije“, kazao je Haradinaj novinarima.

Nakon njihovog napuštanja, preostalim poslanicima u sali predstavljeni su Nacrt zakona o izmeni i dopuni Zakona o zdravstvenom osiguranju, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvu i Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o prevenciji i borbi protiv zaraznih bolesti, koji su izglasani.

Usvojeni su i Nacrt zakona o izmeni i dopuni Zakona o medicinskim proizvodima i opremi i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom zdravlju.

Usvojen je i Nacrt zakona o probacionoj službi Kosova, zatim Nacrt zakona o kosovskoj popravnoj službi, Nacrt zakona o izvršenju krivičnih sankcija i Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnivanju kosovskog fonda za kreditne garancije.

Sednica je potom i završena.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.