Vučić: Niko nema pravo da naoružava Prištinu, ali baš ih briga; Kurti i istina su kontradikcija

„Srbija je međunarodno priznata država, Kosovo u UN-u ne postoji“, ovako predsednik Srbije odgovara na navode onih koji kažu – Srbija misli da može da se naoružava, a onda se ljuti kada se naoružava Kosovo. Podcrtava da niko nema pravo da naoružava Prištinu, a Zapad pita da li je u pravnom prometu Ujedinjenih nacija Rezolucija 1244.

Koga briga i za Žukovo i za Dostojevskog, sve će da ih izbace iz udžbenika i iz svega, kazao je predsedniku Srbije jedan njegov drug, tj. dobar poznanik.

Vučić ga je samo pogledao i kazao mu „dobro, ali mi nećemo“.

Nadovezao se i na navode medija u Beogradu da je Velika Britanija vlastima u Prištini isporučila rakete „dževelin“ i „NLAW“ koje ukrajinske snage koriste u borbi protiv ruskih trupa, te upitao:

„Je l’ to što sada Britanci daju oružje Albancima, je l’ mi treba da izbacimo Šekspira, Bajrona ili bilo koga?“

Predsednik je, međutim, ponosan na to što čuva „normalnost u zemlji“ i moli ljude da „spuste strasti i emocije i da čuvamo svoju zemlju“.

Srbija, kaže, mora da bude racionalna, razumna, odgovorna i da ne ulazi u sukobe, a da „dobro zna šta je to što joj čine svi“.

Ipak, ocenjuje da oni koji naoružavaju Prištinu to čine protivpravno.

„Niko nema pravo da naoružava Prištinu, ali baš ih briga. Nemate pravo po članu 5, 9, i 15. Rezolucije 1244, nemate pravo po dve tačke takozvanog Ustava privremenih institucija, čak niste imali pravo da donesete odluku o formiranju Kosovskog korpusa bezbednosti, vojske takozvane, morali ste da imate ne samo dvotrećinsku većinu, već i većinu manjina, što niste imali uopšte. Čak je i Jens Stoltenberg (generalni sekretar NATO-a) kritikovao takvu odluku. Ne zaboravite da Kumanovski sporazum predviđa samo jednu oružanu silu na Kosovu, plus mogućnost u budućnosti, za šta su ćutali 12 godina dok nisu proglasili nezavisnost, e tada je zapad kazao da to više ne važi“.

Vučić kaže da Englezi nisu jedini koji naoružavaju Prištinu i to „opasnim protivtenkovskim raketama koje su se pokazale kao vrlo efikasne u Ukrajini“.

„Ali dobro, razumeli smo poruku“, poručio je.

Kaže da su i Amerikanci naoružavali Prištinu različitim vozilima, a da im Turci obučavaju pilote za neke avione koje će „verovatno neko na silu i protivpravno da im dostavlja“.

A nakon svega toga predsednik postavlja pitanje:

„Da li ste vi to oni isti koji od nas tražite u UN da svaki put podržimo međunarodno javno pravo, vi koji ga gazite tako brutalno?“

Vučić ima još jedno pitanje.

„Da li je u pravnom prometu Ujedinjenih nacija Rezolucija 1244? Odgovorite mi stručnjaci sa zapada da li jeste ili nije? Ili ćete da mi kažete – od kada je Kosovo proglasilo nezavisnost mi više ne smatramo da jeste“.

A u slučaju da je tako, predsednik postavlja još jedno pitanje.

„Kosovo samoproklamovalo nezavisnost i ukinulo poredak Ujedinjenih nacija, je li to moguće, a što onda neki drugi nemaju prava na to, kako ste to lepo smislili, je li ste to sami smislili ili vam je neko pomogao?“.

A s obzirom na to da Zapad naoružava Prištinu, predsednik ujedno pita i zašto vam smeta kada Srbija kupuje oružje?

Šesnaest pancer haubica stigne u Hrvatsku i to je svima normalno i super, a za koga Hrvatska kupuje oružje?

Kaže i da, sa druge strane, čuje kako neki pričaju – „Srbija misli da može da se naoružava, a onda se ljuti kada se naoružava Kosovo“.

Predsednik na to poručuje:

„Srbija je međunarodno priznata država, Kosovo u Ujedinjenim nacijama ne postoji“.

Ocenjuje da se Srbija suočava sa „patološkim licemerjem“, ali i kaže da ima korektne odnose sa NATO-om i KFOR-om i da ne želi da ih kvari.

„Ali samo nemojte da nas pitate – zašto negde nešto kupujemo i tačno je da smo kao vuk samotnjak i ponosan sam na tu poziciju Srbije, nećemo da budemo deo čopora. Bolje je ne biti deo čopora, nego reći – da, u redu je ili ćutaćemo pa ćemo agresije da nazivamo intervencijom ili kampanjom, pa ću da se pravim da mala Milica, mala Sanja ili mala Bojana Tošović nije ubijena u Merdaru – da se nikada to nije desilo. Ovako, sve najlepše vam želimo, ali mi ćemo sami da čuvamo svoje nebo, tako će biti dok sam ja predsednik“, zaključio je Vučić.

Prokomentarisao je i kritike kosovskog premijera na račun Srbije zbog naoružavanja.

I večeras je kazao da je Srbija iz Kine kupila defanzivno oružje, a sa druge strane, navodi da je Kurti veoma retko u pravu.

„Reč je o čoveku kojem je istina pojam koji apsolutno ne poznaje. Istina i Aljbin Kurti – to je kontradikcija“.

Vučić je saopštio večeras da je Srbija potpisala ugovor o nabavci oružja sa Kinom još 2019. godine i kazao da su zapadni partneri o tome bili obavešteni.

„Ja sam, kao veoma oprezan čovek pogledao listu američkih sankcija. To je oruđe koje nije bilo na listi američkih sankcija, zato smo ga i izabrali. Samo da imate u vidu da smo o svakom detalju vodili računa, a ujedno da nabavimo nešto što je veoma delotvorno i važno oruđe“, kazao je srpski predsednik.


Pročitajte još:

Velja o Brnabić, Stefanoviću i Vulinu – „dvorske lude se takmiče u tome ko će najgluplju izjavu da da“

Brnabić i Vulin zabrinuti zbog „naoružavanja Prištine“; Sada oni optužuju za destabilizaci

Vučić najavio: Prosvetarima za sedam dana po 10.000 dinaraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.