SJ osuđuje nove pretnje smrću novinarima N1

SAFE Journalists

Na mejl beogradske redakcije N1 juče je stigla poruka preteće sadržine, koja je samo jedna u nizu pretnji i verbalnih napada koje trpe zaposleni u toj nezavisnoj medijskoj kući, saopštila je danas mreža SafeJournalists.

„Vas govna plaćenička američka treba poklati kao štakore koliko lažete“ tekst je poruke koja je stigla na adresu N1 Srbija televizije, što je potvrdio i direktor Igor Božić.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić osudio je nove pretnje novinarima N1.

„I ova pretnja je rezultat dugogodišnje bezobzirne kampanje režima protiv Televizije N1 i novinara te medijske kuće, a slični komentari i poruke su preplavili veći deo našeg javnog prostora – od Skupštine, preko prorežimskih medija do društvenih mreža. Godinama se vodi hajka na naše koleginice i kolege iz N1 i drugih nezavisnih i profesionalnih medija, pretvarajući ih na taj način u legitimne mete mnogim ostrašćenim i nasilju sklonim osobama. Nadam se da će nadležni organi pronaći nasilnika koji je uputio ovu opasnu pretnju“, rekao je Bodrožić tim povodom.

Mreža SafeJournalist, koja okuplja preko 8,200 medijskih radnika na zapadnom Balkanu, pridružila se NUNS-u u osudi ovih pretnji.

SJ ujedno poziva nadležne institucije u Srbiji da deluju i osiguraju bezbednost novinara, te izražavaju nadu da će nadležni brzo sprovesti postupak i kazniti počinioca.

Ova mreža je takođe poručila da će obavestiti nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju i dodala da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.