Borelj pozvao BG i PR da deeskaliraju situaciju: Barikade nisu način da se traže rešenja

Znam da su obe strane spremne na deeskalaciju i treba to da učine. Obe snažno pozivam da to učine, poručio je jutros šef diplomatije EU, Žozep Borelj.

Ovaj visoki predstavnik EU oglasio se drugi put za manje od 24 sata.

„Mislili smo da su stvari mirne posle dogovora, ali su kosovski Srbi, ponovo na hapšenje bivšeg policajca kosovskog Srbina, odgovorili uz dosta muke na ulicama, blokirajući puteve, pa čak i bacajući šok bombe na neke od naših (EULEX) policajaca“

Njegova današnja poruka slična je jučerašnjoj – da je takvo nasilje neprihvatljivo, te da se mora prevazići „tendencija borbe na ulici“ odnosno postavljanje barikada.

„To nije način da se traže rešenja, to nije način da se traži proces normalizacije u koji su uključeni“, poručio je Borelj.

Uz poruku da on zna da su obe strane spremne za deeskalaciju, potvrdio je i to da su predstavnici EU u stalnom kontaktu sa Vučičem i Kurtijem.

„Povodom ovog slučaja, u kontaktu sam sa premijerom Kurtijem i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, koji je, opet, kako navodi, bio u kontaktu sa presednikom Srbije Aleksandrom Vučićem“, precizirao je.

„Ova promena javnog poretka i ovo nasilje su neprihvatljivi“, rekao je on.

Kao i juče, on je i danas osudio napad na EULEX.Barikade na najmanje pet mesta na Severu Kosova ušle su u treći dan. Organizovano Srbi na njima protestuju, a postavljene su nakon hapšenja bivšeg pripadnika Kosovske policije. Blokiranje puta od strane demonstranata potom je bio povod da se u subotu zatvore i prelazi. Istovremeno, u osnovnim i srednjim školama u K.Mitrovici danas neće biti nastave. Izuzev nekoliko detonacija koje su se sinoć mogle čuti, noć je protekla mirno.

Prethodni dan zabeležili su upravo pozivi Evropske unije, ali i Velike Britanije i SAD da se barikade uklone i hitno deeskalira situacija, ali i sednice Saveta bezbednosti u Beogradu i Prištini.

Sa jedne strane, Kurti i Svećlja sa nje poručuju da oni imaju snagu da barikade uklone, a da je KFOR zatražio više vremena da međunarodne snage brzo završe posao.

Sa druge – Beogradu KFOR garantuje da njihove misije neće dozvoliti kosovskim specijalcima sa juga da uđu na Sever.

Da treba da se poštuje KFOR i da Srbi treba da veruju toj misiji, kao bezbednosnoj snagi UN koja garantuje bezbednost na Kosovu, poručio je sinoć srpski predsednik, Aleksandar Vučić.

U sličnom tonu potom se oglasio i Goran Rakić, uz molbu građanima da poštuju EULEX i KFOR i da im, ukoliko je to potrebno – pomognu.

EULEX je prethodno saopštio da su u subotu uveče njihove izviđačke patrole napadnute šok bombom, što je takođe izazvalo burne reakcije međunarodnih zvaničnika.

Rakić je ujedno saopštio sinoć da je formiran Krizni štab koji će, kako je kazao, redovno izveštavati medije o situaciji na terenu.

Za to vreme, u Rudaru i dalje u velikom broju okupljeni protestuju na barikadama, a u severnom delu Mitrovice u multietničkim sredinama i dalje se nalaze policijske patrole. U pojedinim delovima grada primetne su i jedinice KFOR-a.

Ujedno, kasno sinoć ali i noćas se moglo čuti i nekoliko detonacija, o kojima policija, međutim, nije imala informacije.

Među ljudima vlada zabrinutost i neizvesnost o daljem razvoju događaja, što je dodatno pojačala i sinoćno naprasno obaveštenje da je nastava u osnovnim i srednjim školama za danas obustavljena.

Situacija je, kao i uvek, mirna ali napeta.

Sve informacije o barikadama čitajte u:

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.