Vučić porodici iz V.Hoče: Šta ćete sa neznalicama, ne znaju oni šta je vino

Srpski predsednik, Aleksandar Vučić, primio je danas u Beogradu porodicu Petrović – vlasnike vinice iz Velike Hoče, kojoj je Kosovska carina prošle nedelje oduzela velike količine litara vina zbog, kako su kazali, neovlašćene proizvodnje.

Sa vinom u ruci, u Predsedništvo je danas došlo pet članova ove porodice, a predsedniku su preneli pozdrave od ostatka. Susretu je prisustvovao i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

„Slika.. Gledali smo nažalost bez mogućnosti da pomognemo. Koliko je vama bilo teško, nama je zbog nemoći – bilo još teže“, poručio im je Vučić.

Zahvalio se Srđanu Petroviću što njegova deca i dalje škole pohađaju na KiM, uz opasku da, iako je Gračanica i dalje nešto veća po broju stanovnika od Kosovske Mitrovice, bez Zvečana, Mitrovica je postala sada glavni grad.

„Hvala što su oni tamo i što ste ih tako vaspitali“, poručio je.

Petroviću je poručio da ne brinu za ono što im je oduzeto, uz poruku da „oni“ ne znaju razliku između vina.

„Ne brinite za to što su vam napravili gubitak. Oni ne znaju razliku između Vranca, Prokupca, Gamea, Graševine, Smederevke – pa izmešali sve“, kazao je Vučić.

Poručio je da ne postoji Srbin koji nije bio ponosan na to kako se ova porodica tog dana držala.

Naslednika porodične vinice upitao je Da li ga je otac naučio kako se pravi vino i zamolio ga da se više ne penje na krov.

Njegova reakcija tog dana, najviše je potresla njegovu majku, a to je ona danas i prenela Vučiću.

„Najviše sam se potresla kad sam videla svoje dete na krovu. Tu nisam mogla sebi da dođem. Molila sam (policiju): Imate dece, platićemo šta treba. Molila sam i kumila sve koji su došli. Ali nisu imali razumevanja za moju decu“, kazala je Milena Petrović.

Srđan Petrović zahvalio se svima koji su tog dana bili uz njih, a i srpskom predsedniku.

„Iako niste bili fizički prisutni, sve vreme zahvaljujući Vama opstajemo dole. Neizmerno Vam hvala za sve što činite za naše vinare“, poručio je.

U, čini se, prijateljskom razgovoru, njegovu decu, koja se školuju u Kosovskoj Mitrovici upitao je kako je u tom gradu, kao i kako odatle idu do Velike Hoče.

Vučić je potom novinarima pokazao flašu vina koje proizvodi ova porodica u Velikoj Hoči, da bi potom pokazao i pročitao sadržaj na etiketi ambalaže.

„Na leđnoj etiketi stoji Velika Hoča, Kosovo i Metohija, Republika Srbija“, pročitao je srpski predsednik.

Poručio je da „može biti da je upravo to razlog što su prosuli vino“.

Još jednom je kazao da „oni“ to ne razumeju, te su zato stavili sve u cisternu i pomešali.

„Šta ćete sa neznalicama i ljudima koji ništa ne razumeju“, kazao je.

Vino koje su mu danas poklonili, poručio je Vučić, sada će zauzeti posebno mesto u njegovoj kući.

„Ovo je jedna od retkih stvari za koju su mi rekli da mogu da odnesem kući, da ne moram da ostavim u Predsedništvu“, našalio se srpski predsednik.

Njihov dalji razgovor odvijaće se bez prisustva medija.

Podsetimo, pripadnici Kosovske policije i Carine oduzeli su prošle nedelje oko 42.000 litara vina vinici Petrović u Velikoj Hoči, a zbog, kako su tada naveli iz carine, neovlašćene proizvodnje.

„Vlasnik te delatnosti za proizvodnju, nije imao ovlašćenje Kosovske carine, što je u suprotnosti sa relevantnim normama carinskog zakonika i akciza“, naveli su tada iz Carine.

Vino je odnešeno cisternom, a sve su pratili okupljeni meštani i članovi ove porodice, prethodno pokušavajući da ubede Kosovsku policiju da to ne učini.

Porodica je ujedno tražila od carinika mogućnost da plate određenu kaznu, ali da im se vino ne oduzima, na šta oni ipak nisu pristali.

Opširnije o tome u: 

Akcija Kosovske policije i carine u V.Hoči, vlasnici vinice i Petković tvrde da će da im oduzimaju vino, okupili se meštani

Eparhija: Međuetnički odnosi i poverenje na KiM na najnižem nivou u poslednjih dvadeset godinaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.