Borelj: Kurti i Vučić se sastaju u Briselu 14. septembra

Vučić Kurti borelj lajčak
FOTO: Preuzeto sa Gazeta Express

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) je najavio održavanje nove runde dijaloga na najvišem političkom nivou za 14. septembar.

Biće ovo prvi susret u dijalogu između kosovskog premijera, Aljbina (Albin) Kurtija i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, od eskalacije situacije na Severu Kosova, čime su dodatno zaoštreni odnosi između Prištine i Beograda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji se 30. avgusta sastao sa specijalnim predstavnikom za dijalog, Miroslavom Lajčakom je izjavio da je „ideja mnogo, samo rešenja ponestaju“.

EU je 3. juna objavila da od Kosova i Srbije očekuje da se ponašaju odgovorno i da se odmah angažuju u dijalogu radi pronalaska održivog rešenja za situaciju na Severu Kosova koje garantuje bezbednost, sigurnost i participativnu demokratiju za sve građane i koje otvara put za sprovođenje Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, postignutog 27. februara.

Unija je tada navela da to uključuje početak rada na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom bez daljeg odlaganja ili preduslova, kao i da kosovske vlasti treba što pre da raspišu vanredne lokalne izbore u sve četiri opštine na Severu Kosova, na kojima će učestvovati kosovski Srbi.

Vučić i Kurti su se poslednji put sastali u Briselu 2. maja, devet dana posle vanrednih lokalnih izbora na Severu Kosova koje su Srbi bojkotovali. Tokom te runde briselskog dijaloga usvojena je Deklaracija o nestalim osobama i predstavljen je prvi nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom.

Oni su u Briselu boravili i 22. juna, u jeku jedne od brojnih kriza na Severu Kosova, ali se tada nisu sastali, već su odvojeno razgovarali sa Boreljom i Lajčakom.

Najnovija eskalacija na Severu Kosova počela je 26. maja, kada su novi gradonačelnici opština sa srpskom većinom, etnički Albanci izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali, ušli u zgrade opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, uz pomoć kosovskih specijalaca.

Evropska unija i Sjedinjene Države od tada traže raspisivanje novih vanrednih izbora u četiri opštine na Severu Kosova, koje Srbi ne bi bojkotovali.

Evropska unija je 30. avgusta ponovila poziv Kosovu i Srbiji da stvore klimu za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa.

RSE

Pročitajte još:

Lajčak najavljuje razgovore sa Vučićem i Kurtijem: Situacija na Severu visoko na dnevnom reduPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.