Borel: Ako mi ne stabilizujemo Balkan, teško ćemo biti posmatrani kao geopolitička sila

„Ako mi ne stabilizujemo Balkan, teško ćemo biti posmatrani kao geopolitička sila. To niko drugi neće uraditi, samo Evropljani“, rekao je u intevjuu za Financial Times visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borel.

Bivši španski diplomata Balkan je opisao kao „bure baruta“ koje EU treba da deminira kako bi povećala regionalnu bezbednost i i ostvarila svoju ambiciju da bude kredibilna svetska sila spoljne politike.

Borel, pod okriljem čije službe specijalni izaslanik za dijalog, Miroslav Lajčak vodi dijalog Beograda i Prištine, upravo pitanje razrešenja ovog procesa vidi kao veliki test za EU kada je rešenje sukoba na Balkanu u pitanju.

Paralelno procesu u Briselu, odvijao se i dijalog Beograda i Prištine u Vašingtonu, komplementaran briselskom, kako su tvrdili predstavnici američke administracije, ali primljen sa malo entuzijazma u Briselu. Posebnu zabrinutost u vezi sa vašingtonskim procesom EU je izrazila zbog odredbi sporazuma koje se odnose na rešenost srpske i kosovske strane da svoje ambasade prebace iz Tel Aviva u Jerusalim što je u suprotnosti upravo sa spoljnom politikiom EU.

Moguće sankcije protiv Lukašenka

Borel je u intervjuu govorio i o negativnim stranama spoljne politike EU, posebno naglašavajući ograničenja koja on, kao visoki predstavnik za spoljnu politiku ima imajući u vidu „nedostatak urgentnosti“ u donošenju spoljnopolitičkih odluka zbog potrebe da se sve zemlje članice EU usaglase oko spoljnopolitičkih stavova.

Pored Balkana, izneo je ocenu i da su druge oblasti u susedstvu EU, poput Libije i Belorusije „zapaljene“.

„U poslednjih 10 meseci, naše susedstvo je zapaljeno, od Libije do Belorusije. Sve je postalo gore nego što smo očekivali“.

U intervjuu je govorio i o odnosu EU sa Kinom, Turskom, dešavanjima u Libiji, ali i najavio odluku o mogućim sankcijama protiv beloruskog predsednika, Aleksandra Lukašenka i drugih beloruskih zvaničnika. Podsećamo, ovu zemlju potresaju dnevni protesti od kad je predsednik Aleksandar Lukašenko proglasio pobedu na izborima prošlog meseca.

Iako jedna od zemalja koja se pridružila Deklaraciji Evropske unije (EU) o predsedničkim izborima u Belorusiji u okviru sinhronizacije sa spoljnom politikom EU, Srbija je planirala izvođenje vežbi sa vojnim snagama Rusije i Belorusije u ovoj zemlji. Te vežbe su u toku, ali je Srbija tokom prošle nedelje, nakon reakcije Evrope, svoje učešće ipak otkazala.

Srbija je, kako je saopštio ministar vojni Aleksandar Vulin, na 6 meseci suspendovala sve vojne aktivnosti van zemlje.

Povezani članci:

EU „ozbiljno zabrinuta“ odlukom o otvaranju ambasada Srbije i Kosova u Jerusalimu

Vučić i Putin telefonirali na inicijativu srpske strane: Razgovarali o Kosovu i vojnoj neutralnosti Srbije

Vulin: Prekidamo vojne aktivnosti sa partnerima na 6 meseci, Srbija pod „strašnim pritiskom“ EU

Srpske, beloruske i ruske vojne snage na zajedničkoj vežbi u Belorusiji

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.