Srpske, beloruske i ruske vojne snage na zajedničkoj vežbi u Belorusiji

Foto: Jovo Mamula

Beloruska, ruske i srpske vojne formacije učestvovaće u zajedničkoj vojnoj vežbi u Belorusiji, izveštava RIA novinska agencija pozivajući se na sajt beloruskog ministarstva odbrane u utorak.

Navodi se da će ruske i srpske vojne snage doputovati u Belorusiju između 10. i 15. septembra bez daljih detalja. Belorusiju potresaju dnevni protesti od kad je predsednik Aleksandar Lukašenko proglasio pobedu na osporavanim izborima prošlog meseca, piše Rojters.

Podsećamo, Srbija je jedna od zemalja koja se pridružila Deklaraciji Evropske unije (EU) o predsedničkim izborima u Belorusiji u okviru sinhronizacije sa spoljnom politikom EU. Uprkos tom potezu, predsednica vlade, Ana Brnabić, izrazila je nadu da Lukašenko neće zameriti Srbiji i podsetila da se ne može zaboraviti da je on jedini svetski državnik koji je tokom NATO bombardovanja 1999. godine posetio Srbiju.

Evropska unija je 11. avgusta usvojila Deklaraciju o predsedničkim izborima u Belorusiji u kojoj se navodi da su građani Belorusije tokom izborne kampanje „pokazali želju za demokratskim promenama“, ali da „izbori nisu bili ni slobodni ni fer“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.