Merdare: Zaplenjeno zlato vredno čak 44 miliona dinara

FOTO: Carina Republike Srbije

Srpski carinici sprečili su u utorak pokušaj krijumčarenja 11,6 kilograma zlata na prelazu Merdare, sakrivenog u automobilu u kom su se nalazila dva crnogorska državljana albanskog porekla.

Kako je saopštila Uprava Carine, prekršaj su otkrili kada je oko 14 časova tog dana iz pravca Kosova pristigao automobil „Škoda KODIAQ“ podgoričkih tablica u kom su se nalazili 39-godišnji vozač i njegov nešto mlađi suvozač.

Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave, odgovorili su odrično.

„Carinici su bez obzira na to automobil pregledali mobilnim skenerom i tako uočili nepravilnosti u podu i ispod rukohvata između prednjih sedišta“, navela je Carina.

Odatle su izvukli 11,625 grama zlata – ogrlica, lančića, narukvica, prstenja, privezaka od belog o žutog zlata, kao i 10 većih i manjih zlatnika „Franc Jozef“.

Vrednost pronađenog zlatnog nakita, procenjena je na oko 374,000 evra, što u dinarskoj protivvrednosti iznosi oko 44 miliona dinara.

„Osim što vrednost zaplenjenog zlata daleko prevazilazi trećinu vrednosti automobila, on je i namenski prepravljan za potrebe krijumčarenja, pa su sve to razlozi zbog kojih je i vozilo zadržano do okončanja prekršajnog postupka pred nadležnim sudom“, navodi Carina.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.