BLOG 623 dan epidemije: Moderna razvija buster dozu za omikron soj

Foto: Tanjug

Kompanija Moderna saopštila je da namerava da razvije buster dozu anktikovid vakcine specijalno usmerene na novi soj omikron, detektovanog u Južnoj Africi i koji je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) označila kao „zabrinjavajući“. Ova američka kompanija je saopštila da će vrlo brzo razviti kandidata za vakcinu za  buster dozu specifičnu za omikron, prenosi N1.

Doktorka koja je otkrila novi soj korone: Kakvi su simptomi omikrona

Južnoafrička doktorka, koja je prva upozorila svet na novu varijantu koronavirusa omikron, rekla je da su simptomi ovog soja „neobični, ali blagi“ kod zdravih pacijenata – ali je zabrinuta da bi soj mogao izazvati komplikacije kod starijih i nevakcinisanih, prenosi Nova.rs.

Više o tome u posebnoj vesti.

Asocijacija kosovskih opština protiv novih mera – vakcina je jedino oružje, a ne policijski čas

Komisija za koordinaciju i ocenu juče je razmotrila situaciju sa kovidom, pri čemu je rečeno da će tokom naredne nedelje biti razmotrene mere koje su na snazi i da će se preduzeti nove mere u skladu sa potrebama i dešavanjima u vezi sa kovidom, prenosi Gazeta Express.

Međutim, novim merama se protivi Asocijacija kosovskih opština.

Više o tome u posebnoj vesti.

Srbija: Preko 1,500 novozaraženih, preminula 51 osoba

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida preminula 51 osoba. Zvanično su potvrđena 1,674 nova slučaja infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru je 209 osoba, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju 4,277.

U poslednja 24 sata je testirano 9,826 uzoraka.

U Srbiji su od početka epidemije potvrđena ukupno 1,250,393 slučaja infekcije. Do sada je testirano 6,782,905‬‬ uzoraka.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovsko MZ: Šest novoobolelih, nema preminulih

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeleženo 6 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je broj testiranih 1,514, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Novooboleli su iz sledećih opština: Uroševca – 3, Podujeva, Prištine i Parteša po 1

Od poslednjeg preseka stanja na Kosovu nema smrtnih slučajeva, potvrđeno je na Fejsbuk stranici kosovskog ministarstva zdravlja, tako da je ukupan broj preminulih 2.983.

Opširnije u posebnoh vesti.

Čak 13 putnika koji su došli iz J. Afrike inficirani novim sojem

Putnici koji su danas sleteli u Holandiju avionom iz Južne Afrike pozitivni su na novu mutaciju virusa – omikron, prenosi Nova.rs.

Holandski zdravstveni zvaničnici saopštili su juče da je nakon leta iz Južne Afrike registrovana 61 osoba pozitivna na koronavirus. Stručnjaci su nastavili da sprovode dalja ispitivanja kako bi otkrili da li pomenuti slučajevi imaju veze sa nedavno registrovanim novim – omikron sojem.

Oko 600 putnika pristiglo je na aerodrom u Amsterdamu u petak iz Južne Afrike, nakon čega su testirani kako bi se utvrdilo da li imaju novi soj koronavirus, piše Gardijan.

Holandski ministar zdravlja Hugo de Jonge potvrdio je informaciju da je 61 osoba pozitivna prilikom testiranja. Nakon novih pozitivnih rezultata, holandske vlasti zabranile su sva putovanja sa juga Afrike.

„Putnici koji su pozitivini na virus biće izolovani. Istražujemo i nadam se da ćemo što je pre moguće saznati da li su zaraženi novim, omikron sojem“, rekao je ministar.

Direktorka Batuta: Omikron soj nije ušao u Srbiju, bez treće doze za decu (Nova.rs)

Direktorka Instituta za javno zdavlje „Batut“ Verica Jovanović izjavila je da vakcinisanje dece trećom – buster dozom trenutno nije praksa ne samo u Srbiji nego ni u svetu i da tako ostaje do daljeg.

Ona je rekla za RTS rekla da je u Srbiji mali broj dece vakcinisan, ali da se nastavlja vakcinacija mladih od 12 do 18 godina.

Govoreći o epidemijskoj situaciji u Srbiji, navela je da podaci o broju inficiranih u školama, odnosno u populaciji tog uzrasta, pokazuju da deca mogu da krenu u školu.

„Analizom epidemiološke situacije u ovom trenutku možemo reći da je sasvim dozvoljeno i prihvatljivo pohađanje nastave u školama. Podaci koji govore o broju inficiranih u školama, odnosno u populaciji dece tog uzrasta ukazuju da đaci mogu da krenu u školu i ona sutra polaze u školu po klasičnom modelu nastave“, navela je Jovanović.

Ona je rekla da novi soj virusa – omikron, otkriven u Južnoj Africi, nije ušao u Srbiju.

„Njegova osnovna karakteristika je da može da dovede do ponovne infekcije osoba koje su već preležale kovid u prethodnom periodu, i postoje pretpostavke da može da zaobidje imunitet. Zato postoji velika predrostrožnost i apeluje se na primenu svih zaštitnih mera i na praćenju svih onih ljudi koji dolaze sa teritorije Južne Afrike i zemalja koje su u okruženju“, istakla je Jovanović.

Omikron soj se širi Evropom, stigao i u Austriju

Austrija je otkrila prvi sumnjivi slučaj omikron soja virusa korona u Tirolu, saopštile su vlasti u tom alpskom regionu.

Putnik koji se prošle nedelje vratio iz Južnoafričke Republike bio je pozitivan na virus korona sa indikacijama nove varijante, iako je za potvrdu potrebno dalje sekvencionisanje u narednim danima, saopštile su tirolske vlasti.

Uzorak će sada biti poslat Austrijskoj agenciji za zdravlje i bezbednost hrane na dalje testiranje.

Izrael ponovo uvodi ograničenja na ulazak u zemlju zbog omikron soja

Izraelske vlasti će od nedelje uveče zabraniti ulazak stranaca u zemlju u nadi da će usporiti širenje novog soja koronavirusa i saopštile da će se ponovo početi da korist kontroverzna tehnologija da se uđe u trag zaraženima.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je takozvani „koronavirus kabinet“ odobrio da se na crvenu listu stavi 50 afričkih zemalja i obavezan karantin za sve Izraelce koji se vraćaju iz inostranstva, te da je ulazak stranaca zabranjen osim u slučajevima koje odobri specijalni odbor, prenele su agencije, prenosi N1.

Više od 350 kazni zbog nepoštovanja mera

Kosovska policija izrekla je 356 kazni širom teritorije Kosova zbog nepoštovanja mera u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Moguće nove antikovid mere na Kosovu sledeće nedelje, ali za sada nema novog soja

Kosovsko ministarstvo zdravlja najavilo je nove mere protiv kovida zbog epidemiološke situacije na Kosovu. O merama će se više znati sledeće nedelje. Kako na Kosovu još uvek nije registrovan novi soj koronavirusa – omikron, Koha saznaje da se za sada ne očekuju dodatne preventivne mere, osim „pojačanja monitoringa“.

„Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u vezi sa postojećim varijantama kovida 19, u cilju zaštite javnog zdravlja stanovništva, tokom naredne nedelje biće preispitane mere koje su na snazi i preduzete druge mere po potrebi“, navodi se u saopštenju odbora za borbu protiv širenja koronavirusa. Opširnije u posebnoj vesti.

Omikron soj stigao do Italije i Nemačke

Italijanske i nemačke vlasti prijavile su prve slučajeve novog soja koronavirusa nazvanog omikron.

U Nemačkoj su dve osobe zaražene novom varijantom koronavirusa i to su putnici koji su došli iz Južne Afrike, gde je prvo otkriven taj soj.

U Italiji je otkriven jedan slučaj kod osobe koja se vratila iz Mozambika, saopštile su tamošnje vlasti.

Nove mere u Britaniji posle otkrivanja omikron soja, PCR pri ulasku u zemlju

U Velikoj Britaniji su potvrđena dva slučaja zaraze novim omikron sojem koronavirusa, za koji se veruje da je zarazniji, dok su mnoge države već zabranile letove sa zemljama Južne Afrike u kojima je otkriven i raširen novi soj u poslednjih 14 dana. Britanska vlada saopštila je da uvodi nove mere za suzbijanje širenja zaraze ovim sojem koronavirusa, prenosi Nova.Rs.

Mere uključuju PCR testiranje svih koji uđu u zemlju kao i pooštrenu kontrolu nošenja zaštitnih maski, izjavio je britanski premijer Boris Džonson.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.