Doktorka koja je otkrila novi soj korone: Kakvi su simptomi omikrona

Foto: KoSSev / Ilustracija

Južnoafrička doktorka, koja je prva upozorila svet na novu varijantu koronavirusa omikron, rekla je da su simptomi ovog soja „neobični, ali blagi“ kod zdravih pacijenata – ali je zabrinuta da bi soj mogao izazvati komplikacije kod starijih i nevakcinisanih, prenosi Nova.rs.

Dr Anđelika Koece, lekarka koja već 30 godina predsedava Južnoafričkim medicinskim udruženjem (SAMA), rekla je da veruje da je pronašla novi soj virusa nakon što su pacijenti sa kovidom 19 u njenoj ordinaciji u Pretoriji pokazali čudne simptome.

„Njihovi simptomi su bili toliko drugačiji i tako blagi od onih koje sam ranije lečila“, rekla je za Telegraph.

Ona je 18. novembra pozvala Južnoafrički savetodavni komitet za vakcine nakon što je četvoročlana porodica bila pozitivna na virus sa simptomima koji su uključivali ekstremni umor.

Do sada je imala dvadesetak pacijenata koji su bili pozitivni i iskazali su simptome nove varijante, uglavnom mladih. Oko polovine je bilo nevakcinisano, rekla je ona. Niko od zaraženih nije izgubio čulo mirisa ili ukusa.

„Izaziva blagu bolest sa simptomima koji su bol u mišićima i umor koji traje dan ili dva. Do sada smo otkrili da zaraženi nemaju gubitak ukusa i mirisa. Mogu da imaju blagi kašalj. Nema izraženih simptoma. Neki od zaraženih se trenutno leče kod kuće“, rekla je.

Ona je opisala jedan veoma interesantan slučaj šestogodišnje devojčice.

„Imala je temperaturu i veoma visok puls, i pitala sam se da li da je ostavim na odeljenju. Ali kada sam je pregledala dva dana kasnije, bila je mnogo bolje“, rekla je.

Doktorka je naglasila da su svi njeni pacijenti bili zdravi i izrazila zabrinutost da bi stariji ili nevakcinisani pacijenti mogli da budu pogođeni omikronom mnogo teže – posebno oni sa pratećim bolestima kao što su dijabetes ili srčana oboljenja.

Novi soj virusa – omikron, za sada nije ušao u Srbiju, potvrdila je direktorka Instituta za javno zdavlje „Batut“ Verica Jovanović za RTS.

„Njegova osnovna karakteristika je da može da dovede do ponovne infekcije osoba koje su već preležale kovid u prethodnom periodu, i postoje pretpostavke da može da zaobiđe imunitet. Zato postoji velika predrostrožnost i apeluje se na primenu svih zaštitnih mera i na praćenju svih onih ljudi koji dolaze sa teritorije Južne Afrike i zemalja koje su u okruženju“, istakla je Jovanović.

Prištinska Koha javila je sinoć da takođe ovaj soj koronavirusa nije registrovan na Kosovu.

Kosovski odbor za borbu protiv širenja koronavirusa saopštio je juče da su i dalje na Kosovu dominantne varijante Delta i Delta plus.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.