Moguće nove antikovid mere na Kosovu sledeće nedelje, ali za sada nema novog soja

FOTO: Ministarstvo zdravlja Kosova/arhiva

Kosovsko ministarstvo zdravlja najavilo je nove mere protiv kovida zbog epidemiološke situacije na Kosovu. O merama će se više znati sledeće nedelje. Kako na Kosovu još uvek nije registrovan novi soj koronavirusa – omikron, Koha saznaje da se za sada ne očekuju dodatne preventivne mere, osim „pojačanja monitoringa“.

„Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u vezi sa postojećim varijantama kovida 19, u cilju zaštite javnog zdravlja stanovništva, tokom naredne nedelje biće preispitane mere koje su na snazi i preduzete druge mere po potrebi“, navodi se u saopštenju odbora za borbu protiv širenja koronavirusa.

Na današnjem sastanku ovog tela u cilju sprečavanja širenja nove varijante koronavirusa, zaključeno je da su na Kosovu i dalje dominantne varijante Delta i Delta plus, dok novu varijantu Omicron karakterišu mnoge mutacije i brzo širenje, ali i da nema mnogo informacija o njegovoj otpornosti na vakcine.

„U tu svrhu od građana zemlje je zatraženo da sprovedu mere koje su na snazi, da se vakcinišu. Od nadležnih institucija, poput Kosovske policije i nadležnih inspektorata, zatraženo je da pažljivo prate i preduzmu sve neophodne radnje za sprovođenje mera i odluka koje su na snazi u skladu sa Zakonom o sprečavanju i suzbijanju pandemije kovid-19 u Republici Kosovo, u svim privrednim granama i obrazovnim i institucionalnim aktivnostima”, navodi se u saopštenju koje prenosi Koha.

Zemlje širom sveta počele su uveliko da uvode mere zabrana putovanja afričkim zemljama kako bi sprečile širenje novog soja. Preliminarni podaci pokazuju da ova varijanta ima potencijal da ponovo zarazi ljude, saopštila je u subotu SZO.

Nova Omicron varijanta je po prvi put potvrđena u Južnoj Africi 24. novembra, kada su zdravstvene vlasti organizovale vanrednu konferenciju za medije.

Za razliku od ostatka regiona, Kosovo već nekoliko nedelja beleži nizak broj novozaraženih. Trenutno su aktivna 334 slučaja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.