BLOG 563. dan epidemije: Studija o delta soju u Srbiji – Tri puta češće obolevaju nevakcinisani

Vakcina, Fajzer, korona
Foto: KoSSev

Dom zdravlja u Kragujevcu objavio je rezultate istraživanja sprovođenog od jula, od kada je dominantan delta soj koronavirusa, koje je pokazalo da se i vakcinisani razbolevaju, ali tri puta manje u odnosu na nevakcinisane. Ispitivanje delta soja koronavirusa trajalo je od 1. jula kod 75.000 vakcinisanih i 45.000 nevakcinisanih Kragujevčana, prenosi RTS. Prema istraživanju, i dalje se kao najuspešnija vakcina pokazuje Fajzerova, a najviše obolelih je među onima koji su primili kinesku vakcinu, kazao je profesor Dejan Baskić sa kragujevačkog Medicinskog fakulteta koji je i vršio istraživanje.

Podaci ukazuju na to da je na bolničkom lečenju bilo 75,2 odsto nevakcinisanih, a 24,8 odsto vakcinisanih. Razlika je veća kada je reč o intenzivoj nezi i pacijentima na respiratoru – gde imamo 5 odsto vakcinisanih pacijenta u odnosu na 95 odsto nevakcinisanih.

Nakon smrti devojke, Slovenija prekida imunizaciju vakcinom Džonson i Džonson

Slovenačka vlada je donela odluku da privremeno prekine imunizaciju protiv kovida-19 Džonson i Džonson vakcinom, sve dok se ne rasvetle okolnosti smrti 20-godišnje devojke koja je umrla od moždanog udara dve nedelje posle vakcinacije, prenosi N1.

„Došlo je do ozbiljnog neželjenog događaja nakon cepljenja i slučaja koji je završio tragično“, rekao je na konferenciji za novinare u Ljubljani ministar zdravlja Janez Poklukar i izrazio saučešće porodici preminule.

On je dodao da je zato vlada na predlog stručne grupe donela odluku da privremeno obustavi vakcinaciju Džonson i Džonson vakcinom, prenela je agencija Hina.

Ta vakcina se neće upotrebljavati za imunizaciju sve dok stručna komisija ne ispita medicinsku dokumentaciju i utvrdi da li je smrt dvadesetogodišnjakinje povezana sa vakcinacijom, nakon čega će odlučiti da li će se Džonson i Džonson koristi ili ne.

Kosovsko MZ: Dve osobe preminule, 66 novih slučajeva zaraze

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeleženo 66 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je broj testiranih 4,363, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Od poslednjeg preseka stanja na Kosovu preminule su dve osobe od posledica kovida 19 – jedna žena i jedan muškarac.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija: Preko 8.000 novoobolelih, 45 osoba preminulo

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminulo 45 osoba. Zvanično je potvrđen 8,171 novi slučaj infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Više o tome u posebnoj vesti.

Nakon smrti devojke, Slovenija prekida imunizaciju Džonson i Džonson vakcinom (Beta/Nova.rs)

Slovenačka vlada je donela odluku da privremeno prekine imunizaciju protiv kovida-19 Džonson i Džonson vakcinom, sve dok se ne rasvetle okolnosti smrti 20-godišnje devojke koja je umrla od moždanog udara dve nedelje posle vakcinacije.

„Došlo je do ozbiljnog neželjenog događaja nakon cepljenja i slučaja koji je završio tragično“, rekao je na konferenciji za novinare u Ljubljani ministar zdravlja Janez Poklukar i izrazio saučešće porodici preminule.

On je dodao da je zato vlada na predlog stručne grupe donela odluku da privremeno obustavi vakcinaciju Džonson i Džonson vakcinom.

Ta vakcina se neće upotrebljavati za imunizaciju sve dok stručna komisija ne ispita medicinsku dokumentaciju i utvrdi da li je smrt dvadesetogodišnjakinje povezana sa vakcinacijom, nakon čega će odlučiti da li će se Džonson i Džonson koristi ili ne.

Poklukar je dodao da je do tragične smrti u Sloveniji zabeležen samo još jedan smrtni slučaj, takođe kod mlađe žene koja je prvo dobila trombozu, a umrla u bolnici kasnije posle moždanog udara i da je u tom slučaju bila potvrđena veza između vakcinacije i smrti. On je ipak naglasio da je tom vakcinom u Sloveniji do sada vakcinisano 120.000 ljudi i da su „prednosti vakcinacije daleko ispred mogućih rizika“.

Rekao je da se nada da tragični slučaj neće dovesti do pada interesovanja za vakcinaciju.

U KBC „Dr Dragiša Mišović“ pet beba sa kovidom, najmlađa ima šest dana

U Dečijoj klinici KBC „Dr Dragiša Mišović“ u Beogradu hospitalizovano je pet beba pozitivnih na kovid, od kojih najmlađa ima samo šest dana.

Načelnica te klinike Olivera Ostojić rekla je da su kliničke slike tih beba blage i dodala da one nisu životno ugrožene, kao ni njihove mame, takođe obolele od korona virusa, prenosi Tanjug.

U Novom Pazaru preminulo još sedam kovid pacijenata

Tokom jučerašnjeg dana u Novom Pazaru je zabeleženo 7 smrtnih slučajeva od posledica korone, podaci su tamošnjeg Zavoda za javno zdravlje, prenosi Nova.rs.

Epidemiloška situacija u Novom Pazaru, još uvek je izuzetno nepovoljna i zabrinjavajuća. Tokom jučerašnjeg dana zabeleženo je 17 novih prijema na bolničko lečenje.

U respiratornoj jedinici se nalazi 14 pacijenata a na respiratorima je priključeno pet pacijenata dok je broj pacijenata na high-flow povećan na 9.

Infektolog: Vakcina je kao sigurnosni pojas u automobilu

Načelnik Infektivne klinike u Nišu, Steva Stanišić, izjavio je da je vakcinacija i dalje „najefikasnije“ sredstvo zaštite iako je u susretu sa novim delta sojem efikasnost svih vakcina opala.

On je vakcinaciju kao zaštitu protiv koronavirusa uporedio sa sigurnosim pojasom u automobilu.

„Iako vas pojas neće zaštiti 100 odsto, neuporedivo je korisnije da ga vežete“, rekao je on za list Danas.

Direktor KBC Zemun: Oko 80 odsto onih koji dolaze na preglede su nevakcinisani

Direktor Kliničko-bolničkog centra (KBC) Zemun, Dragoš Stojanović, izjavio je da se u toj ustanovi dnevno pregleda između 150 i 170 kovid pacijenata i da se od 10 do 20 odsto njih prebacuje u kovid bolnice.

Stojanović je za RTS rekao da na preglede podjednako dolaze i mlađi i stariji, a oko 80 odsto pacijenata nisu vakcinisani protiv koronavirusa.

Dodao je i da zbog porasta broja novozaraženih od danas počinje da se prazni KBC Dragiša Mišović, koji ulazi u potpuni kovid režim.

„Tako da ćemo mi danas i sutra primati i njihove teške pacijente, koji su u nekovid režimu“, rekao je Stojanović.

On je ocenio da KBC Zemun polako postaje „prekosavski Urgentni centar“ i dodao da se u ovom trenutku tu nalazi više od 300 najtežih bolesnika.

Peć: Na lečenju 44 pacijenata

U bolnici u Peći trenutno se na lečenju od koronavirusa nalazi 44 pacijenata.

Od toga je njih 33 na kiseoničkoj terapiji, osam na respiratorima.

U poslednja 24 sata u ovoj bolnici se oporavilo 10 lica, a dvoje je primljeno u bolnicu.

U Gračanici još dva slučaja kovida-19

U opštini Gračanica u toku poslednja 24 sata zabeležena su dva nova slučaja koronavirusa, prenosi RTV Kim.

KP: Preko 600 kazni zbog kršenja mera

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je 657 novčanih kazni zbog kršenja epidemioloških mera u borbi protiv koronavirusa.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.