BLOG 533. dan epidemije: Novo jutro, uz nove mere

Kosovska Mitrovica, dan posle novih mera/30. 06.
FOTO: KoSSev

Novo jutro građani širom Kosova dočekali su uz nove mere u borbi protiv pandemije koronavirusa. Nakon višenedeljnog naglog rasta broja inficiranih koji u poslednjih nekoliko dana kruži oko 2.000, kosovska vlada odlučila je juče da uvede novi set mera – treći po redu samo u ovom mesecu. Odlučila se za još strožiju soluciju – radno vreme kafića dozvoljeno je do 21.30, a nakon dužeg vremenskog perioda, od sutra će ponovo važiti i policijski čas od 22.00. Vlada je, međutim, ujedno odlučila da uvede posebne uslove za ulazak na Kosovo, uz pojedine izuzetke. Reč je o obavezi posedovanja potvrde o vakcinaciji ili jednog od više testova koji dokazuju da osoba nije pozitivna na kovid ili da ga je preležala i ima antitela. Ovo pravilo, međutim, od 13. septembra i za zaposlene u javnim i obrazovnim ustanovama. 

Medimus bez finalne večeri, otkazana usled pogoršanja epidemiološke situacije

Usled pogoršanja epidemiološke situacije na Kosovu su tokom vikenda stupile na snagu nove mere, te su okupljanja i manifestacije otkazane, a među njima i večerašnja završnica Medimusa. Opširnije u posebnoj vesti.

Đerlek: Situacija u Pazaru i Tutinu alarmantna, nagli skok novozaraženih

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da je epidemiološka situacija u Novom Pazaru i Tutinu alarmantna, zbog čega su tim lokalnim samoupravama upućene preporuke koje treba da budu usvojene kako bi se koronavirus obuzdao. Opširnije u posebnoj vesti.

Kurti otkazao posetu Austriji, saziva sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

Zbog velikog broja umrlih i zaraženih virusom korona, premijer Kosova Aljbin Kurti otkazao je putovanje u austrijski Alpbah, gde je pozvan da učestvuje na Evropskom forumu „Alpbach 2021“. Opširnije u posebnoj vesti.

Na Kosovu za jedan dan preminulo 36 osoba od posledica kovida 19

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeleženo 1,630 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 36 osoba je preminulo, među njima i 20-godišnja devojka, dok je broj testiranih 11,017, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja. Opširnije u posebnoj vesti.

Dr Stokić: Na intenzivnoj nezi isključivo nevakcinisani

Tokom poslednjih dana broj pacijenata koji su zatražili pomoć zbog kovida je povećan, a veći je i broj onih koji se hospitalizuje, a profesorka Edita Stokić, direktorka Kliničkog centra Vojvodine, pojasnila je koji pacijenti najčešće završavaju na intenzivnoj nezi.

„U KC Vojvodine trenutno su na lečenju 86 kovid pacijenta, a 13 se nalazi na mehaničkoj ventilaciji, što nas je nateralo da obezbedimo dodatne kapacitete, i sada imamo tri jedinice intenzivne nege i tri poluintenzivne“, rekla je za RTS Edita Stokić, direktorka Kliničkog centra Vojvodine. Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija 24 sata: Preminulo 9 osoba, inficirano 1,722

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovid-19 preminulo devet osoba. Zvanično su potvrđena 1,722 nova slučaja infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs. Opširnije u posebnoj vesti.

Singapur postao zemlja s najviše vakcinisanih (Hina/Reuters/N1)

Singapur je u potpunosti vakcinisao 80 posto od svojih 5,7 miliona stanovnika protiv kovida-19, izjavio je tamošnji ministar zdravlja. Time je Singapur postao zemlja sa najviše vakcinisanih u svetu što će mu omogućiti dalje ublažavanje mera.

„Prešli smo još jednu prekretnicu kada je 80 posto našeg stanovništva u potpunosti vakcinisano sa dve doze“, objavio je ministar zdravlja Ong Je Kung na Fejsbuku.

To daje tom ostrvskom gradu-državi najveći postotak potpuno vakcinisanih na svetu, navodi agencija Rojters.

Vlasti su ranije rekle da će dodatno ublažiti ograničenja uvedena u cilju suzbijanja širenja kovida-19 nakon što se u potpunosti vakciniše 80 posto stanovništva.

Kurti: U septembru stiže 650,000 vakcina, povećavamo broj zdravstvenih radnika

„Kako bismo što pre smanjili broj infekcija i sprečili širenje virusa, pored nastavka masovne vakcinacije, odlučili smo da povećamo mere zaštite i broj zdravstvenih radnika koji će biti angažovani u borbi sa pandemijom“, neposredno nakon donošenja novih mera oglasio se kosovski premijer Aljbin Kurti. Najavio je da će do 6. septembra stići još 650.000 vakcina i pozvao one koji se nisu vakcinisali da to i učine. Istovremeno, povećače se i broj zdravstvenih radnika. Opširnije u posebnoj vesti.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.