Haradinaj traži od Rame da legalizuje kanabis – „ne kažem da treba da ga sade kao pasulj“

Haradinaj i Rama
Foto: AP

Izvor: Koha (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Za bivšeg kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja, kanabis je jedan od problema Albanije, a koji bi, prema njegovom mišljenju, mogao da se reši legalizacijom.

On je u intervjuu za „ABC“ zatražio od premijera Albanije Edija Rame da načini taj korak i donese zakon, poput Severne Makedonije, za njegovu legalizaciju.

„Mislim da je veoma važno legalizovati narkotike u Albaniji, posebno one koji se sade – kanabis. Za to je potrebna hrabrost. Legalizujte ga. Napravite zakon za njegovo uzgajanje. Makedonija je to učinila. Drugi narodi su to učinili. Da se kao Albanci uklonimo sa njihove mape da smo zemlja narkotika. Zakon, transparentnost, budžet. Možda bismo očistili svoje ime kao Albanci. Postoji opasnost za danas, a ne ukoliko se legalizuje. Albanija bi takođe trebalo to da učini – zakonom. Ne kažem da ga posadite kao pasulj (smeh). Ali barem da imaju pokriće pred svima ostalima, da postoji određeni privredni sektor, po zakonu, u Makedoniji su tako uradili, koriste ga za lekove, za druge stvari“.

„Na neke probleme sa kojima se suočava Albanija potrebno je odgovoriti stabilnim pravnim osnovom. Ne ostavljajte ih kao probleme o kojima svi znaju, govore i zloupotrebljavaju nas, Albaniju i Kosovo, a mi se pretvaramo da ne postoje. Moraju se dati zakonski odgovori, samo po zakonu možemo izaći iz ove situacije“, rekao je on za „ABC“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.