Kurti: U septembru stiže 650,000 vakcina, povećavamo broj zdravstvenih radnika

„Kako bismo što pre smanjili broj infekcija i sprečili širenje virusa, pored nastavka masovne vakcinacije, odlučili smo da povećamo mere zaštite i broj zdravstvenih radnika koji će biti angažovani u borbi sa pandemijom“, neposredno nakon donošenja novih mera oglasio se kosovski premijer Aljbin Kurti.

Listajući neke od mera, Kurti je na Fejsbuku sinoć objavio i svoj govor na 32. sednici vlade.

„Kada se epidemiološka situacija poboljšala, popustili smo sa merama. Kad se pogoršalo, morali smo da ih zategnemo“, objasnio je.

Podsećajući na to da se sa masovnom vakcinacijom započelo od 15. juna, i priznajući da su bili poslednji u regionu da to učine, Kurti je naglasio da je Kosovo u avgustu, nekoliko nedelja imalo najveći nedeljni prosek vakcinacije.

„U trećoj nedelji avgusta primljeno je ukupno 128.000 vakcina, što je najveći nedeljni prosek od 10.150 vakcinacija na milion stanovnika – što je više od najvećeg proseka zabeleženog u bilo kojoj zemlji u regionu“, kazao je svojoj vladi juče.

Istovremeno su ublažili mere, a to je urađeno zbog brige o „krhkoj ekonomiji“ Kosova, istovremeno izdajući upozorenja da je u septembru „neizbežan“ talas pogoršanja epidemiološke situacije sa varijantom Delta.

„Sada kada se epidemiološka situacija ponovo pogoršala, dužni smo paralelno sa masovnom vakcinacijom da preduzimamo restriktivne mere – koje su, kao i na početku naše vlade, usmerene na to da se trend rasta što pre zaustavi, a zatim smanji. Da bismo sprečili širenje virusa na mlade, dužni smo da odložimo početak nove školske godine. Održavanje zdravlja zahteva da privremeno žrtvujemo čak i svoje kretanje dok se stanje ne poboljša. Da bismo smanjili cirkulaciju virusa koronavirusa u varijanti Delta, moramo smanjiti cirkulaciju ljudi“, navodi Kurti.

Ocenjujući da su prethodne mere u aprilu bile uspešne, uveren je da će i nove mere biti takve.

Takođe, najavio je da će do 6. septembra stići još 650.000 vakcina i pozvao one koji se nisu vakcinisali da to i učine.

Kosovska vlada uvela je juče novi set mera u borbi protiv pandemije koronavirusa. Većina novih mera stupila je na snagu danas, dok će jedan deo početi da se primenjuje 30. avgusta, a drugi 13. septembra.

Kao što je i najavljeno, početak školske godine je odložen za 13. septembar, radno vreme ugostiteljskih objekata ograničeno je do 21.30, dok će pola sata kasnije na snagu stupiti i policijski čas.

Uvode se i posebni uslovi za ulazak na Kosovo, uz pojedine izuzetke. Reč je o obavezi posedovanja potvrde o vakcinaciji ili jednog od više testova koji dokazuju da osoba nije pozitivna na kovid ili da ga je preležala i ima antitela. Ova mera će, međutim, od 13. septembra važiti i za zaposlene u javnim i obrazovnim ustanovama. O tome opširnije u posebnoj vesti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.