BLOG 528. dan epidemije: Direktor SZO pozvao na dvomesečni moratorijum u davanju treće doze vakcine radi solidarnosti sa onima koji nemaju ni prve dve

FOTO: KoSSev

I dok građani u Srbiji već dobijaju poruke iz centra za vakcinaciju da prime i treću buster dozu, koja se uveliko daje i u nekim drugim razvijenim zemljama u svetu, direktor SZO pozvao je na dvomesečni moratorijum u davanju treće doze vakcine. Ne zato što je nesigurna, naprotiv, već da bi se smanjila nejednakost, s obzirom na to da mnoge zemlje sveta i dalje nemaju vakcine u dovoljnom broju. U Srbiji vakcina ima dovoljno sve vreme i to se biraju, ali nema dovoljno vakcinisanih.

Krizni štab: Nastava od septembra u školama, časovi 45 minuta

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa u Srbiji odlučio je da nastava u školama u od septembra bude održavana regularno i da časovi traju 45 minuta. Ministar prosvete Branko Ružić rekao je na konferenciji za novinare da je „ono što je bilo sigurno „da komuniciraju na sednici – da nastava krene redovno – da se đaci više ne dele u grupe i da časovi traju 45 minuta“

Više o tome u posebnoj vesti.

Kosovo: 13 preminulo od kovida 19, 1.901 novi slučaj

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeležen 1.901 novi slučaj zaraze koronavirusom, čak 13 osobe su preminule, dok je broj testiranih 10.848, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Više o tome u posebnoj vesti.

Srbija: Broj inficiranih iznad 2.000, preminulo osam osoba

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminulo 8 osoba. Zvanično je potvrđeno 2.216 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Više o tome u posebnoj vesti.

CeSID: Dve trećine ispitanika veruje da su ruska i kineska vakcina pouzdanije

Istraživanje koje je sproveo Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) pokazuje da dve trećine ispitanika veruje da su ruska, odnosno kineska vakcina pouzdanije od vakcina napravljenih na Zapadu, saopštio je danas CeSID, prenosi Nova.rs.

Ovo pokazuje da se pozitivna percepcija kineskog uticaja u Srbiji povećala posle pandemije kovid-19, navodi CeSID.

Prema istraživanju, 77 odsto anketiranih građana smatra da Kina ima pozitivan uticaj na Srbiju, a 33 odsto misli da je Kina najviše donirala Srbiji.

Istraživanje pokazuje da 61 odsto građana ima „proistočno raspoloženje“, osam odsto građana je „prozapadno orijentisano“, dok 31 odsto zadržava distancu i neutralnost prema ključnim međunarodnim akterima.

Iz analize proističe da mediji retko negativno ili kritički izveštavaju o Rusiji i Kini sa „devet i 10 odsto u ukupnoj slici i sa više od trećine pozitivno intoniranih tekstova“.

Kostić: Do sada vakcinisano 200 osoba na teritoriji opštine Gračanica

Gostujući u Jutarnjem programu RTK2, viši službenik u Odeljenju za zdravstvo i socijalnu zaštitu u Opštini Gračanica, Slobodan Kostić, rekao je da se proces vakcinacije odvija bez problema. Do sada je prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo 200 osoba.

Više o tome u posebnoj vesti.

Tiodorović: Tražimo oštrije mere i natpis na kafane „Prednost za vakcinisane“ (Nova.rs)

„Moramo očekivati neku vrstu zaoštravanja postojećih mera“, najavio je u razgovoru za novine Nova – a pred današnju sednicu Kriznog štaba – epidemiolog Branislav Tiodorovoić.

Budući da je danas sednica Kriznog štaba, dr Tiodorović za Nova.rs otkriva šta nas sve to očekuje od novih mera koje će biti na snazi uskoro.

„Moramo očekivati neku vrstu zaoštravanja postojećih mera. To znači maske u zatvorenom prostoru, distanca i u zatvorenom i otvorenom prostoru, i dezinfekcija. Sve je to u ovom periodu prilično opalo. Vidimo da toga nije bilo u tržnim centrima, na skupovima, slavljima i kao posledicu na to sve imamo povećanje broja obolelih. Kod tržnih centara, negde još postoje kovid redari koji potenciraju da se nose maske, ali to se više ne praktikuje svuda“, objašnjava poznati epidemiolog.

Dr Tiodorović smatra da ukoliko se budu poštovale mere nema potrebe za ograničenjem rada ugostiteljskih objekata.

„Ugostiteljima će biti upućen apel da svi njihovi radnici budu vakcinisani. Ovo može da važi kako za restorane, tako i za noćne klubove, i smatram da ne može da škodi da na ulazu u unutrašnjost objekta stoji natpis “Prednost imaju vakcinisani, oni koji su testirani i preboleli”. Na taj način bi se stvorila jedna atmosfera da svi budu upućeni na vakcinaciju ili testiranje. Da li se isplati da se svaki drugi, treći dan testirate, finansijski je to veliko opterećemnje. Zato je savet vakcinišite se, bićete slobodni kao ptica na nebu! To nije samo neka propaganda, to je nešto normalno u svetu“, naglašava epidemiolog.

Dr Branislav Tiodorović ukazuje na činjenicu da nam je ipak najveći broj novozaraženih došao sa letovanja.

„Oni su stigli iz centra žarišta kao što su Grčka, Crna Gora i dalmatinska obala. Međutim zanimljiv je i broj naših radnika koji žive i rade u inostranstvu. Da bi ušli u zemlju, oni bi morali imati PCR test, ali za naše ljude čak ni to nije bilo ograničenje. Po ustavu i zakonu državljanin Srbije može uvek da uđe u zemlju, čak iako je bolestan. Mi smo imali situaciju da kada se uradi PCR toga dana, on je merodavan 48 ili 72 sata, ali čovek može i posle 2 sata da se zarazi“, naglašava doktor za ovaj list.

Batajnica: Kovid pacijentima teže nego ikad, više od 70 odsto mora na kiseonik

Direktorka kovid bolnice u Batajnici, Tatjana Adžić Vukičević, izjavila je da su kliničke slike kovid pacijenata sada gore nego u svim prethodnim talasima i da više od 70 odsto pacijenata zahteva kiseoničku potporu.

Više o tome u posebnoj vesti.

Brnabić: Na Kriznom štabu glavna tema početak školske godine

Na današnjoj sednici Kriznog štaba glavna tema biće početak školske godine, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić, ističući da su na razgovore pozvani predstavnici sindikata, prosvetnih radnika, kao i predsednici Foruma beogradskih gimanzija i Udruženja pedijatara, prenosi Nova.rs.

„Predlog je da krenemo normalno u školsku godinu, s punim fondom časova, uz obavezne maske, a apelujemo na sve prosvetne radnike da se vakcinišu. Mislim da je izuzetno važno da ove školske godine deca krenu normalno u školu“, rekla je Brnabićeva za TV Prva.

Dodala je da se mora naučiti da se živi sa virusom i da su svima dostupne vakcine, koje su, ističe, glavna mera u borbi protiv epidemije.

„Imamo oko 52 odsto vakcinisane punoletne vakcinacije, to nije ni približno dovoljno, ali nas spasava. Međutim, moramo brže i bolje“, naglasila je premijerka.

Podsetimo, Krizni štab za borbu protiv koronavirusa sastaće se danas u 16 časova u Palati Srbija nakon porasta broja novozaraženih.

Više od 700 kazni zbog nepoštovanja mera

Kosovska policija izrekla je u poslednja 24 sata 762 kazne zbog nepoštovanja epidemioloških mera u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Srpske sredine: 26 novoinficiranih, preminula jedna osoba iz K. Mitrovice

Od ukupno 67 testiranih uzoraka u srpskim sredinama na KiM, prema poslednjim podacima, 26 osoba obolelo je od kovida, saopštio je Krizni štab opštine Kosovska Mitrovica.

Više o tome u posebnoj vesti.

Direktor SZO pozvao na dvomesečni moratorijum u davanju treće doze vakcine (RTS)

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebreisus ponovio je u Budimpešti poziv na dvomesečni moratorijum u davanju treće doze vakcine protiv koronavirusa kako bi se smanjila globalna nejednakost u broju vakcinisanih.

Šef SZO predložio je dvomesečni moratorijum u davanju treće doze vakcine protiv kovida i rekao da je „zaista razočaran“ obimom donacija vakcine širom sveta.

Dok se mnoge zemlje bore da obezbede prvu i drugu dozu stanovništvu, neke bogatije zemlje poput SAD-a, Mađarske i Izraela predstavile su planove za distribuciju dodatnih doza vakcine.

Tedros je pozvao zemlje koje nude treću dozu vakcine „da podele vakcine sa zemljama koje se još uvek bore da obezbede prvu i drugu dozu vakcine“.

SAD dale puno odobrenje za „Fajzerove“ vakcine

Federalno regulatorno telo za hranu i lekove SAD odobrilo je potpuno odobrenje za „Fajzerove“ vakcine protiv kovida. Do sada je „Fajzer“, kao i vakcine drugih proizvođača koje su odobrene za upotrebu u SAD, imao privremenu dozvolu izdatu za hitnu upotrebu.

FDA je dala odobrenje za dve doze te vakcine za osobe starije od 16 godina, što je prvo takvo odobrenje za antikovid vakcinu u SAD.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.