BLOG 506. dan epidemije: Statistika RSE – U EU revakcinisano 58% punoletnog stanovništva

FOTO: KoSSev

Prema statistici Radio Slobodne Evrope koja vodi evidenciju imunizovanog stanovništva anti-kovid vakcinom, 58 odsto punoletnog stanovništa u EU je primilo dve doze vakcine protiv kovida-19. Kada je u pitanju Zapadni Balkan, po revakcinisanim građanima prednjači Srbija, koja po poslednjim ažuriranim podacima vodi sa 40 odsto. Iza nje je Hrvatska, sa 34 odsto, a potom i Crna Gora sa 24 odsto revakcinisanog punoletnog stanovništva. Četvrto i peto mesto dele Severna Makedonija i Albanija sa 17 odsto. Bosna i Hercegovina je uspela da revakciniše 7 odsto svog stanovništva, a na poslednjem mestu je Kosovo sa samo 6 odsto.

Kosovsko ministarstvo zdravlja: 48 novih slučajeva zaraze

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeleženo 48 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je broj testiranih 2.288, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija: 386 novih slučajeva koronavirusa, preminule četiri osobe

Za poslednja 24 časa u Srbiji od posledica kovida preminule su četiri osobe. Zvanično je potvrđeno 386 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Opširnije u posebnoj vesti.

Tiodorović: Školska godina će početi regularno

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da je siguran da će školska godina početi regularno, jer se ne očekuje značajniji porast broja inficiranih koronavirusom do oktobra, prenosi Beta.

Opširnije u posebnoj vesti.

Fauči upozorava da će se epidemija u SAD pogoršati zbog mnogo nevakcinisanih

Najveći američki stručnjak za zarazne bolesti, Entoni Fauči, upozorio je na pogoršavanje epidemiološke situacije, jer veliki broj Amerikanaca nije vakcinisan, ali je istakao da neće biti novog „zaključavanja“.

Fauči je za ABC rekao da nevakcinisani utiču na druge jer šire epidemiju i odbacio stav kritičara vakcinacije, koji tvrde da je to stvar individualne odluke.

Istakao je da oni koji odluče da se ne vakcinišu zapravo utiču na prava Amerikanaca koji su posebno skloni infekciji, jer „narušavaju njihova individualna prava čineći ih ranjivima“.

Iako je ove nedelje naglo skočio broj građana koji su primili vakcinu jer je i broj novozaraženih u porastu zbog zaraznijeg delta soja koronavirusa, još je samo 60 odsto Amerikanaca potpuno vakcinisano.

Kon: Porast aktivnosti virusa, britanski soj i dalje dominantan u Srbiji

Član Kriznog štaba i epidemiolog Predrag Kon izjavio je za RTS da se beleži porast aktivnosti koronavirusa, koji se ispoljava sa povećanjem broja novozaraženih i da se porast, koji traje od poslednje nedelje juna, iz nedelje u nedelju prati.

„Ne možemo sa sigurnošću znati kakve će posledice imati povratak i smena naših turista i koliko će biti unosa virusa u trenutku kada je virus inače vrlo aktivan, gde možemo očekivati da će doći do ubrzanja“, rekao je Kon.

Vakcinisane Slovake čeka nagrada na lutriji

Jednom kada vakcinisana osoba uđe u lutriju, automatski će biti u igri za sva izvlačenja.

Slovačko Ministarstvo finansija objavilo je danas da na sajtu bytzdravyjevyhra.sk (u prevodu – pobeda je biti zdrav) građani mogu da se registruju za predstojeću vakcinacionu lutriju.

Ministarstvo je objavilo da će sutra na konferenciji za novinare dati više informacija o lutriji, prenosi Tanjug pisanje TAS.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.