Tajni grobovi nemačkih vojnika Vermahta na Kosovu

U blizini Podujeva na Kosovu pronađene su kosti nemačkih vojnika iz Drugog svetskog rata. Njihova tela pre 78 godina sahranili su preci porodice Redža i to je bila dugo čuvana tajna – porodični amanet, sve do skoro.

Porodica Sulejmana Redže već vekovima živi u krajevima oko Podujeva, gde su se tokom Drugog svetskog rata vodile  žestoke borbe, a posle kojih su u blizini dvorišta ove porodice, ostala tela dvojice nemačkih vojnika.

„Priču mi je ispričao moj tata. Nemci i balisti su tada ratovali protiv partizana i onda su ti vojnici tu ubijeni. Kod nas Albanaca je tradicija da mrte ne treba dirati, bez obzira čiji su“, kaže Redža.

Zato je Sulejman, tada mali dečak, zajedno sa svojim ocem, tada sahranio dva vojnika. Od tada je prošlo 78 godina, a u porodici Redža tajna se strogo čuvala kako ih komunisti ne bi proglasili saradnicima okupatora.

Nakon više od sedam decenija, u Podujevo su doputovali stručnjaci Nemačkog narodnog saveza za staranje o ratnim grobovima vojnika iz Drugog svetskog rata.

Sa njima su stručnjaci sa domaćeg terena počeli iskopavanje posmtrnih ostataka nemačkih vojnika.

Ovaj Savet godišnje nalazi oko 20.000 posmrtnih ostataka nemačkih vojnika. Oni se obično sahranjuju u zemljama u kojima su i poginuli, praveći na tom mestu grobnicu i Memorijalni centar, kao svojevrsni podsetnik na to da – „Rat više nikada ne sme da se dogodi“.

U svetu postoje 832 grobnice u 46 zemalja. Na Kosovu još uvek ne postoji nijedna, ali pretpostavlja se da je u ovom delu Evrope tokom Drugog svetskog rata nestalo stotine hiljada Nemaca.

Zbog toga, posmrtni ostaci pronađenih vojnika privremeno su sahranjeni u Austriji, jer se na Kosovu uskoro očekuje otvaranje prvog Memorijalnog centra, da podseća na prošlost i služi kao lekcija za budućnost.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.