Kosovsko ministarstvo zdravlja demantuje: Vakcine iz Norveške imaju „dovoljan rok upotrebe“

Vakcina, Fajzer, korona
Foto: KoSSev

Kosovsko ministarstvo zdravlja oglasilo se danas nakon optužbi koje su stigle iz opozicione PDK i demantovalo navode da je vakcinama protiv kovida koje su stigle iz Norveške istekao rok trajanja.

„Ministarstvo zdravlja uverava građane Republike Kosovo da sve vakcine protiv kovid-19 koje se daju na Kosovu, uključujući i one dobijene ove nedelje iz Kraljevine Norveške, imaju dovoljan rok za upotrebu i prošle su sve procedure odobravanja za bezbednu upotrebu“, navode iz ovog ministarstva.

Ocenjuju da su dezinformacije o roku trajanja vakcina koje su pristigle iz Norveške stvorile nesigurnost kod građana „u vreme kada je vakcinacija protiv kovida dobila snažan zamah“.

Ujedno navode da se time pokazuje „nedostatak poštovanja prema donatoru – Norveškoj“.

Ovo ministarstvo kojim rukovodi Arben Vitia ujedno je uputilo apel građanima da se prijave za vakcinaciju preko platforme ‘eKosova‘.

Podsetimo, na Kosovo je juče stigao kontingent od ukupno 182.900 anti-kovid vakcina kao donacija Norveške Kosovu.

U međuvremenu su stigle i optužbe na račun kosovskog ministarstva – da je prihvatilo vakcine kojima je istekao rok trajanja.

Poslanik PDK, Bekim Hadžiu (Haxhiu), kazao je da je nekim od pristiglih doza rok trajanja istekao 30. juna, a dok je za druge rok za upotrebu do 30. jula.

„Kada je Norveška ukinula vakcinu AstraZeneka pre nekoliko meseci, u skladištu je imala 180.600 doza. Od ovih vakcina, 52.800 je imalo rok za upotrebu do 30. juna 2021. godine, dok je ostatak imao rok upotrebe do 30. jula 2021“, prenela je Koha sinoćne navode Hadžiua.

On je ujedno pozvao građane da pre vakcinacije pogledaju rok trajanja na bočici doze.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.