BLOG 426. dan epidemije: Stiglo više od 3.000 vakcina na Kosovo, sutra još 38.400

koronav vakcine Kosovo AstraZeneka
FOTO: Ministarstvo zdravlja Kosova

Zalihe vakcina na Kosovu bile su na izdisaju, ali stižu nove doze. Koha javlja da je juče stiglo 3.000 Fajzerovih vakcina iz Evropske unije – od ukupno 95.000 doza koliko bi trebalo da pristigne do avgusta meseca. Sutra, međutim, na Kosovo stiže još 38.400 doza vakcina AstraZeneka obezbeđenih putem programa COVAX. Prethodno je kroz program Svetske zdravstvene organizacije Kosovu dostavljeno 24.000 doza AstraZeneke. Do sada je na Kosovu vakcinisano nešto iznad 28.000 ljudi, što ga pozicionira pri samom kraju svetske liste po broju vakcinisanih na milion stanovnika.

Evropska komisija opet tuži AstraZeneku

Evropska komisija je pokrenula još jedan pravni postupak protiv AstraZeneke kako bi primorala ovu kompaniju da isporuči sve dogovorene doze svojih vakcina protiv COVID-a 19, saopštila je Komisija. Ovo je druga tužba protiv AstraZeneka u mesec dana. U aprilu je Komisija tužila kompaniju, takođe u belgijskim sudovima, zbog nepoštovanja ugovora o snabdevanju vakcina protiv kovid-a 19.

Prema rečima predstavnika za štampu u Komisiji, novim postupkom se traži da se AstraZeneka primora da isporuči još 90 miliona doza pre jula.

Vesić: Koncerti u Beogradu kao vid naučnog ekspetimenta u vezi s koronom

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da će u Beogradu biti organizovan koncert kao vid naučnog eksprerimenta, kako bi se videlo koliko ljudi će biti zaraženo koronavirusom, kao što je to bilo u Barseloni i Holandiji.

„Planiramo da u Beogradu pod nadzorom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i Medicinskog fakulteta organizujemo naučni eksperiment – koncert, jedan na otvorenom i jedan na zatvorenom“, rekao je on za RTS.

Taj eksperiment će, kako je Vesić objasnio, pomoći da se u budućnosti organizuju koncerti.

Kosovski institut za javno zdravlje u saradnji sa SZO sprovodi seroepidemiološku studiju

Kosovski institut za javno zdravlje je u saradnji sa SZO započeo je primenu studije „Seroepidemiološka istraživanja zasnovanoj na populaciji, stratifikovana prema starosti za infekciju SARS CoV-2 (Covid – 19)“, saopštili su iz kosovskog instituta za javno zdravlje.

Ovo istraživanje rađeno je u svrhu istraživanja stepena infekcije SARS CoV-2 koji je određen seropozitivnošću opšte populacije na Kosovu i dodaju da će se istraživanje vršiti na nivou Kosova, slojevito i prema starosnoj grupi i polu.

Dodaju i to da čim se završi uzimanje uzoraka na terenu, imaće preliminarne rezultate i dalje konačne koji će odražavati prevalencu kovid-19 u populaciji na Kosovu.

U ustanovama socijalne zaštite 195 zaraženih koronavirusom

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod 74 korisnika i 121 zaposlenog.

U odnosu na podatke od ponedeljka, zaraženo je 17 korisnika i 31 zaposleni manje.

Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja do sada je od početka pandemije koronavirusa u Srbiji ukupno izlečeno 5.870 korisnika ustanova socijalne zaštite i 2.959 zaposlenih.

Srbija: Preko 1000 novozaraženih, 18 lica preminulo

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminulo 18 osoba. Zvanično je potvrđeno 1.125 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru je njih 115, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju sada 3.701.

Opširnije u posebnoj vesti.

Priština: 49 novoobolelih, tri osobe preminule

Za poslednja 24 sata na Kosovu zabeleženo je 49 novih slučajeva koronavirusa, tri osobe su preminule, a 346 lica je izlečeno, saopštio je kosovski institut za javno zdravlje.

Od poslednjeg preseka stanja na koronavirus testirane su 1.494 osobe.

Opširnije u posebnoj vesti.

Bolnici u Gračanici uručeni reagensi za laboratorijske analize obolelih od kovida

Međunarodna organizacija za migracije (IOM), preko Opštine Gračanica, dopremila je KBC-u Priština u Gračanici reagense za laboratorijsku dijagnostiku, odnosno obavljanja neophodnih analiza u praćenju obolelih od kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.

Bolnici u Gračanici isporučeni su reagensi za D-dimer, CRP i Troponin. Projekat sprovodi Кancelarija EU u Prištini u saradnji sa IOM-om, dok je Opština Gračanica sufinansijer.

Opširnije u posebnoj vesti.

Peć: 17 pacijenata u teškom stanju

Trenutno se u bolnici u Peći na lečenju od koronavirusa nalazi 54 pacijenta.

Od toga, 38 pacijenata je na kiseoničkoj terapiji, jedna osoba se nalazi na respiratoru, dok je njih 17 u teškom zdravstvenom stanju.

Bolnica saopštava da su se u poslednja 24 sata oporavila 2 lica.

Krizni štab Srbije zaseda u petak

Nova sednica Kriznog štaba tzakazana je za petak u 15:30 sati i na njoj bi trebalo da se raspravlja o eventualnom daljem popuštanju epidemiološkim mera u borbi protiv koronavirusa, rečeno je za Nova.rs u Vladi Srbije.

U Srbiji je nastavljen trend opadanja broja zaraženih, pa je tako u ponedeljak evidentirano još 918 zaraženih koronavirusom, a preminulo je još 18 osoba. Testirano je još 10.225 građana, a na respiratorima je 127 pacijenata.

Ukupno dato 3,83 miliona doza vakcina protiv koronavirusa u Srbiji

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović izjavio je da je u Srbiji dato 3,83 miliona doza vakcina protiv koronavirusa.

Jovanović je rekao za RTS da je od toga 2,17 miliona prvih doza, a 1,66 miliona drugih doza, dok se 1,38 miliona računa kao imunizovano.

„U Beogradu već ima 500.000 revakcionisanih građana što je odličan podatak“, rekao je Jovanović.

SZO: Moguća posledica pandemije povećana gojaznost kod dece

Evropska kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) upozorila je da bi pandemija koronavirusa mogla da ima nepredvidljive posledice, koje bi mogle da rezultiraju povećanom gojaznošću kod dece.

U izveštaju regionalne kancelarije SZO, stoji da bi zatvaranje škola tokom moglo negativno da utiče na ishranu i fizičku aktivnost dece jer im nedostaju obroci u školama i školske aktivnosti.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovo: Oko 200 hiljada kazni za devet meseci zbog kršenja mera

Zbog nepoštovanja mera protiv kovid-19 od avgusta 2020. godine do sada policija izrekla 189.931 novčana kazna.

Kosovska policija je za Klan Kosova izjavila da je ta cifra postignuta izricanjem kazni na celom Kosovu.

KP: Skoro 800 kazni za kršenje mera

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je 792 kazne za nepoštovanje epidemioloških mera u borbi protiv koronavirusa.

Studija: Mladi koji su imali kovid pokazuju znake kardiovaskularnog oštećenja

Samo zato što ste mladi, ne znači da koronavirus neće uticati na vas ukoliko se zarazite. Mlade osobe koje su imale blaži oblik koronavirusa mogu i dalje da trpe dugotrajne promene na krvnim sudovima, prema maloj novoj studiji, piše N1.

Opširnije u posebnoj vesti.

Preminulo lice iz K.Mitrovice, još 8 novoobolelih u srpskim sredinama

Od ukupno 64 testiranih uzoraka u srpskim sredinama na KiM u poslednja 24 sata, 8 osoba je pozitivno na koronavirus, a jedna osoba iz Kosovske Mitrovice je preminula saopštio je Krizni štab opštine Kosovska Mitrovica.

Broj aktivnih slučajeva trenutno je 188.

Opširnije u posebnoj vesti.

Amerika odobrila Fajzer vakcinu za decu od 12 do 15 godina

Američke vlasti odobrile su vakcinu Fajzer Biontek za decu od 12 do 15 godina, piše Nova.rs.

Kompanije Fajzer i Biontek, koje imaju odobrenje za hitnu upotrebu svoje antikovid vakcine, ranije su saopštile da su zatražile od Američke agencije za lekove (FDA) puno odobrenje za svoju vakcinu za upotrebu kod osoba starijih od 16 godina.

Američke zdravstvene vlasti su 11. decembra dale privremenu dozvolu za preparat Fajzer/Biontek, uz određene uslove, da bi se odgovorilo na hitnu situaciju kao što je pandemija. Ta dozvola može biti ukinuta ili izmenjena ukoliko se kasnije pojave novi podaci o efikasnosti ili sigurnosti vakcine.

Od tada je dato više od 170 miliona doza vakcina u SAD, navele su kompanije u svom saopštenju.

Američka farmaceutska grupa Fajzer saopštila je da očekuje da će ove godine prodati 1,6 milijardi doza vakcina protiv koronavirusa, u vrednosti od 26 milijardi američkih dolara.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.