U Srbiji se kreće sa proizvodnjom Sputnjik V

FOTO: KoSSev

Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF) i Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ pokrenuli su proizvodnju ruske vakcine Sputnjik V protiv koronavirusa u Srbiji, saopštili su danas iz ovog fonda.

Srbija je, kako navode, postala prva država u južnoj Evropi koja je započela proizvodnju ove ruske vakcine, i dodaju da sam proizvodni proces zadovoljava najbolje standarde u proizvodnji vakcina.

„Proizvodnja vakcine Sputnik V uspešno je pokrenuta u Srbiji u kratkom vremenskom roku u okviru sporazuma između RDIF-a i Instituta Torlak. Srbija je postala prva evropska zemlja koja je započela proizvodnju ruske vakcine. Od početka godine, Sputnjik V se aktivno koristi za vakcinaciju stanovništva zemlje, a obim vakcinacije može biti značajno povećan zahvaljujući pokretanju lokalne proizvodnje“, kazao je Kiril Dmitriev, izvršni direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja.

Navode i da bi vakcina kasnije mogla da se izvozi i u druge zemlje regiona.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije, Nenad Popović, potvrdio je danas na Tviteru da je izvršeno punjenje prve serije kontrolnih doza ove vakcine, naznačivši da se sa proizvodnjom kreće 20. maja.

 

Ruska vakcina je jedna od četiri koja su do sada odobrene u Srbiji. Vakcinacija Sputnjikom započela je 6. januara.

Do danas je Sputnjik V registrovan u 60 zemalja širom sveta. Efikasnost ove vakcine je 91,6%.

Podsetimo, Institut Torlak potpisao je 5. aprila ove godine Sporazum o transferu tehnologija s Ruskim fondom direktnih investicija i ruskom farmaceutskom kompanijom Generijum o procedurama i tehnologijama neophodnim za proizvodnju ruske vakcine Sputnjik V u Srbiji, saopštio je tada ministar i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju s Rusijom Nenad Popović.

Popović je tada i kazao da će u Institutu Torlak tokom aprila biti proizvedene tri validacione serije vakcine Sputnjik V.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.