BLOG 405. dan epidemije: Sputnjik, Fajzer, Sinofarm…Covax

FOTO: KoSSev

U Srbiju u ponedeljak stiže još 130.000 doza Sputnjik V, a zatim i 211.000 Fajzera, te veća količina Sinofarma, najavio je u nedelju srpski predsednik Aleksandar Vučić. Vakcine očekuje i kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia, koji kaže da će se proces vakcinacije na Kosovu intenzivirati u maju. Ipak, i dalje ne saopštava bliže podatke. kada su u pitanje vakcine na Kosovu, najkonkretnije što se zna do sada jeste to da je tek nedavno stiglo prvih 24.000 doza, i to iz Covax humanitarnog programa, te da srpske zdravstvene vlasti na Kosovu ne smeju da sprovode vakcinaciju.

208.000 Sinofarm vakcina stigao u Albaniju

Kontigent od 208.000 vakcina kineskog proizvođača Sinofarm stiglo je danas na Aerodrom Majke Tereze u Albaniju. prenosi Koha.

Vakcine su dočekali albanska ministarka zdravlja i socijalne zaštite i ministar za obnovu, koji su saopštili da je do sada u Albaniju stiglo više od 700.000 vakcina,

Ministarka zdravlja dodala je i da se očekuje i dolazak preko 8.000 doza vakcina nemačkog proizvođača Fajzer.

U domovima za stare koronom zaraženo 239 korisnika i 259 zaposlenih

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih korona virus je potvrđen kod 239 korisnika i 259 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 5.641, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 2.758.

Još 211.000 Fajzerovih vakcina stiglo u Srbiju

U Institut Torlak stiglo je još 211.770 doza Fajzer-Biontek vakcine, saopštilo je Ministarstvo zdravlja, a javlja RTS.

Priština: 277 novoobolelih, 14 preminulo

Za poslednja 24 sata na Kosovu su zabeležena 277 nova slučaja koronavirusa, 14 osoba je preminulo, a 411 pacijenata je izlečeno, saopštio je kosovski institut za javno zdravlje.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija: 2.604 novoobolelih, preminulo još 35 osoba

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminulo 35 osoba, dok je na respiratoru njih 217. Zvanično je potvrđeno 2.604 novih slučajeva infekcije virusom korona, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju sada 6.701, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Opširnije u posebnoj vesti.

Preminula beba zaražena koronom koja je bila na respiratoru

Beba iz Kragujevca, koja je zaražena koronom i poslednjih dana se nalazila u teškom stanju, na respiratoru, preminula je danas, potvrđeno je iz Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj, prenosi N1.

Novorođenče uzrasta devet dana prethodno je u veoma teškom stanju, zbog multisistemskog popuštanja, prebačeno u Tiršovu iz Univerzitetskog kliničkog centra Кragujevac.

Opširnije u posebnoj vesti.

Nove mere: Dozvoljen rad ugostiteljskim objektima i ulazak na Kosovo uz potvrdu o primljenoj vakcini

Kosovska vlada na sastanku koji je održan sinoć predstavila je modifikovani set antikovid mera, pa je tako sada građanima dozvoljeno da se kreću i trideset minuta duže – kretanje je sada zabranjeno od 22.30 do 5.00 ujutru, ugostiteljski objekti počeli su sa radom nakon 12-dnevne pauze.

Pravilno nošenje maske je obavezno, u svim slučajevima sem kada je osoba sama u vozilu, sa članovima uže porodice, kada se trči i vozi bicikl, kada se hoda van naseljenih mesta ali ne u grupama sa više od 4 osobe, članova iste porodice.

Novina je i to da na Kosovo mogu da uđu bez PCR testa i oni koji poseduju dokaz da su primili antikovid vakcinu. Takođe, svi korisnici socijalnih i penzijskih šema oslobođeni su javljanja u nadležnim kancelarijama.

Više o tome u posebnoj vesti.

Janković za RTS: Brine podatak da je više obolele dece

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković kaže za RTS da to što viđamo više dece u bolnicama pozitivne na koronavirus treba da nas zabrine.

Dva su objašnjenja za to, jedan je da virus mutira, a drugo da što je više zaraženih, virus nađe put do onih koji ne mogu da se izbore, iako ih je u toj populaciji malo, objasnio je Janković.

Ružić: Imao kontinuitet u obrazovanju, vakcinisano više od trećine prosvetnih radnika

Iako živimo u vanrednim okolnostima, važno je da nismo izgubili nijednu školsku godinu i da imamo kontinuitet u obrazovanju, rekao je za RTS ministar prosvete Branko Ružić.“Nastavnicima je dozvoljeno da od programa odstupe do 20 odsto, kako bi se sa đacima fokusirali na najvažnije. Sam proces nije zaustavljen, stečeno znanje nije ugroženo“, istakao je Ružić.

Ministar prosvete je rekao da se oko 55.000 prosvetnih radnika vakcinisalo, što je nešto više od trećine zaposlenih.

KP: Preko 700 kazni za kršenje mera

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je 703 kazni za kršenje mera u borbi protiv koronavirusa, saopštila je KP.

Vitia: Nastavljamo sa pregovorima za nove vakcine

Ministar zdravlja Arben Vitia kaže da se pregovori o pružanju vakcina protiv Covid-19 nastavljaju. Rekao je da će se proces vakcinacije intenzivirati narednog meseca, kada se očekuje dolazak drugih doza vakcina.

„Pregovori sa kompanijama za vakcine su u toku i na pravom putu“, rekao je Vitia.

„Proces vakcinacije je takođe u toku i od maja će se intenzivirati dolaskom novih vakcina“, rekao je on.

„Situacija pre 7. aprila ostaje neprihvatljiva. Hospitalizacije i smrtni slučajevi mogu se i trebaju izbegavati institucionalnim merama i smernicama,“ dodao je on.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.