BLOG 292. dan epidemije: Pali beli anđeli

Posle duže od mesec dana borbe protiv koronavirusa preminuo je dr Goran Ivanović (1961-2021), specijalista opšte medicine i dugogodišnji direktor Doma zdravlja u Rači. Požarevački internista dr Vladislav Todorović (59), nakon više od mesec dana borbe sa koronavirusom, izgubio je bitku. Od posledica covid 19 je preminuo Prim.dr sc med Živorad Kastratović, neuropsihijatar u penziji, doktor medicinskih nauka, osnivač i dugogodišnji načelnik Odseka za poremećaje mladih pri Klinici za psihijatriju KCS. Ovo su tri vesti u toku jučerašnjeg dana uz vest o smrti medicinske sestre Vere Petrović i njenog supruga. Dan ranije sahranjena je dr Sonja Rakočević sa Kosova. Preminula je i dr Marina Tošić, specijalista opšte medicine iz Doma zdravlja Zrenjanin… Zvanična statistika – 73 srpskih lekara preminulo je do sada od posledica kovida-19.

Vučić: U narednih 10 dana stiže značajna količina vakcina, uskoro i kineska

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je večeras da veruje da će u narednih 10 dana obezbediti značajne količine vakcina i da će uskoro stići i kineska.

On je ukazao da je jedino Srbija, na Zapadnom Balkanu, dobila značajne količine vakcina, uz nešto malo koje je dobila Albanija.

Vučić je dodao da od evropskog Kovaksa neće uskoro biti ništa, ali da smo mi to očekivali i da smo napravili bilateralne ugovore sa Fajzerom i Rusima, a da se nada i da će nam uskoro biti dostupna i kineska vakcina.

On je najavio da će uskoro krenuti pregovori i oko nabavke vakcine “Astra Zeneke”, “Modene” i drugih proizvođača.

LDK kažnjena sa 2.000 evra zbog nepoštovanja antikovid mera

Vladajuća LDK koju predvodi Isa Mustafa kažnjena je danas sa 2.000 evra zbog organizovanja skupa u Prištini na kojom su prekrešene antikovid mera, javila je danas prištinska Koha.

Više o tome u posebnoj vesti

Priština: Šest osoba preminulo od posledica kovida-19

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano 206 novih slučajeva zaraze koronavirusom, šest osoba je preminulo, a 389 pacijenata je izlečeno, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Od poslednjeg preseka stanja na koronavirus testirana je 1.281 osoba.

Opširnije u posebnoj vesti.

Nemačka od danas uvodi „strategiju dva testa“, propisi važe i za putnike sa Kosova

Prilikom ulaska u Nemačku sa Kosova, bilo kojim prevoznim sredstvom, putnici su u obavezi da:

  • Urade PCR test – to može biti neposredno nakon ulaska u zemlju ili do 48 sati pre ulaska
  • Se registarcija pre ulaska ispunjavanjem formulara dostupnog ovde; dokaz da su se registrovali, putnici moraja da imaju kod sebe na ulasku u Nemačku
  • Borave u 10-dnevnom karantinu. Karantin, barem 5-dnevni je obavezan za sve, bez obzira na rezultat testa na ulazu. Međutim, nakon petog dana, moguće je uraditi još jedan PCR test nakon čega, u slučaju da nalaz nije pozitivan, se može izaći iz karantina

Nova pravila stupaju na snagu danas, saopštila je Ambasada Nemačke u Prištini.

U Severnobačkom okrugu situacija i dalje vanredna

Iako se broj obolelih od kovida svakodnevno smanjuje, u Severnobačkom okrugu situacija je i dalje vanredna, ocena je epidemiologa.

Broj aktivno obolelih je veći od 1.200, a tokom prethodnog dana registrovano je 26 novih slučajeva: najviše u Subotici – 23 i u Bačkoj Topoli 3, dok u Malom Iđošu u protekla 24 sata nema novozaraženih.

U subotičkoj bolnici takođe se beleži tendencija smanjenja broja hospitalizovanih zbog koronavirusa.

Prethodnog dana u kovid ambulanti pregledane su 24 osobe, a devetoro je zadržano na bolničkom lečenju, gde je sada nalazi 97 pacijenata.

U kovid jedinici intenzivnog lečenja borave četiri bolesnika, dok je četvoro obolelih na mehaničkoj ventilaciji.

Počela vakcinacija zdravstvenih radnika u Zrenjaninu

Vakcinacija zrenjaninskih zdravstvenih radnika protiv koronavirusa počela je u ponedeljak u Domu zdravlja „Dr Boško Vrebalov“, prenosi N1.

Vakcinu kompanije Fajzer prva je primila glavna medicinska sestra Službe opšte medicine Doma zdravlja Đurđica Šapić. Navodeći da vakcinaciju shvata kao odgovornost i obavezu, ona je uputila apel kolegama da se vakcinišu.

Tempo vakcinacije zdravstvenih radnika u Zrenjaninu zavisiće od priliva vakcina u Dom zdravlja.

U Vojvodini 271 novi slučaj zaraze koronavirusom

Institut za javno zdravlje Vojvodine saopštio je da je u protekla 24 sata u Vojvodini registrovan 271 novi slučaj infekcije koronavirusom, pa je ukupno na teritoriji pokrajine aktivno 14.913 slučajeva.

Najveći broj novih infekcija, 58, prethodnog dana je registrovan u Novom Sadu, a manji broj registrovanih slučajeva posledica je manjeg broja zahteva za laboratorijskim testiranjem za praznik.

U ovom trenutku u Vojvodini je 14.913 aktivnih slučajeva, a očekuje se dalji postepeni pad u narednom periodu. Najviše aktivnih slučajeva, 3.384, je u Novom Sadu, 3.384, a slede Zrenjanin i Pančevo sa više od 1.200.

U ostalim opštinama trenutno je manje od 1.000 registrovanih aktivnih slučajeva.

U čačanskoj bolnici od kovida preminula još tri pacijenta

U poslednja 24 časa na kovid odeljenjima čačanske bolnice preminula su tri pacijenta, dva iz Čačka i jedan iz Ivanjice, rečeno je agenciji Beta u bolnici.

Na kovid odeljenjima čačanske bolnice hospitalizovano je 115 pacijenata, osam je u teškom stanju, a jedan je na respiratoru.

Za 24 časa u prijemnoj ambulanti čačanske bolnice pregledano je 127 osoba sa simptomima koronavirusa, od kojih je pet zadržano na bolničkom lečenju.

Jedan pacijent je otpušten sa kovid odeljenja na kućno lečenje.

Od 208 uzoraka iz Pčinjskog okruga, 62 su pozitivna na koronavirus

Prema najnovijim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, od 208 uzoraka iz Pčinjskog okruga, 62 su pozitivna na koronavirus.

Od ovog broja 48 pozitivnih je iz Vranja, 8 iz Surdulice i po 3 iz Bujanovca i Vladičinog Hana.

U bolnici u Novom Pazaru bez preminulih od kovida tokom vikenda

U novopazarskoj Opštoj bolnici tokom vikenda nije bilo preminulih od posledica infekcije koronavirusom, saopštio je lokalni štab za vanredne situacije, prenosi N1.

U prethodna dva dana hospitalizovano je 11 osoba, a sa lečenja je otpušteno osmoro pacijenata.

Trenutno se u toj zdravstvenoj ustanovi leči 67 kovid pacijenata, od kojih je četvoro na respiratoru, a troje na kiseoničnoj potpori.

U prethodna 24 sata u kovid ambulanti Doma zdravlja u Novom Pazaru pregledana je 61 osoba, od kojih su se njih 23 javile prvi put, što je gotovo duplo manje nego u subotu.

Postojeće mere ostaju na snazi, škola počinje 18. januara

Krizni štab je odlučio da postojeće mere ostaju na snazi, jer je ocenjeno da daju rezultate. Škole počinju da rade 18. januara, po istom planu i programu koji je donešen 1.septembra.

Osim toga, organizovanih proslava Pravoslavne Nove godine nema, odlučeno je na današnjoj sednici.

U kovid bolnicama u Vranju hospitalizovana 123 pacijenta

U kovid ambulanti u Vranju tokom jučerašnjeg dana obavljena su 173 pregleda, od kojih je 79 prvih. Uzorkovana je krv kod 111 pacijenata i sačinjen 71 RTG pluća.

Urađeno je 8 PCR testova i 94 antigenska testa, od kojih je 47 pozitivno. Dijagnostikovana je bronhopneumonija kod 16 pacijenata.

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovana su 123 pacijenta. Od tog broja 114 je pozitivno na koronavirus.

Sa bronhopneumonijom je 114 pacijenata, na kiseoniku 59. Na bolničko lečenje primljeno je 10 pacijenata, tri su otpuštena, od kojih je jedan transportovan u KC Niš, a jedan u Specijalnu bolnicu za plućne bolesti u Surdulici.

Trenutno je u kovid bolnicama ZC Vranje 37 slobodnih postelja, podaci su gradskog kriznog štaba.

Izrečeno preko 300 kazni

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je 381 kaznu za nepoštovanje anti-kovid zaštitnih mera, navodi se u izveštaju.

Tim stručnjaka SZO za istraživanje porekla koronavirusa u četvrtak započinje misiju u Kini

Tim stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koji treba da istraži poreklo koronavirusa započeće svoju misiju u četvrtak, saopštilo je kinesko ministarstvo zdravlja.

„Posle razgovora, tim stručnjaka SZO ide u Kinu 14. januara. S kineskim naučnicima će sprovesti zajedničko istraživanje o poreklu kovid19“, navodi se u saopštenju.

Opširnije u posebnoj vesti.

Istraživanje: Više od 40 odsto građana Srbije veruje u teorije zavere o koroni

U neku od teorija zavere u vezi sa virusom korona veruje tri četvrtine ispitanika na Zapadnom Balkanu, što je mnogo veći procenat nego u drugim delovima Evrope, dok u Srbiji u takve teorije veruje oko 41,5 odsto anketiranih.

Pozivajući se na rezultate ankete, Politika je u današnjem izdanju prenela i da je svaki treći građanin Srbije naveo da se neće vakcinisati protiv tog virusa, dok je po 20 odsto ispitanika navelo da će primiti vakcinu, odnosno da će se verovatno vakcinisati.

Istraživanje je pokazalo i da najveći broj građana Srbije veruje da je „farmakomafija“ uključena u širenje virusa, oko trećina ispitanika smatra da je Vlada Kine proizvela virus u laboratoriji, odnosno da je virus „pobegao“ iz laboratorije u Vuhanu, nešto manje anketiranih veruje da je za virus odgovoran Bil Gejts, dok je najmanje onih koji pandemiju dovode u vezu sa 5G tehnologijom.

Peć: Hospitalizovano 80 kovid pacijenata

U Opštoj bolnici u Peći na lečenju je 80 kovid pacijenata. Njih 47 je na terapiji kiseonikom, a 12 ih je teškog opšteg zdravstvenog stanja.

U toku jučerašnjeg dana u ovoj bolnici je izlečen jedan kovid pacijent.

Kako iskazati interesovanje za vakcinaciju protiv kovida

Građani Srbije od noćas mogu da iskažu interesovanje za vakcinisanje protiv kovida na sajtu eUprava.

Opširnije u posebnoj vesti.

Ružić: Krizni štab danas o nastavku školske godine

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić izjavio je da će na sednici Kriznog štaba biti doneta odluka o tome da li će školska godina biti nastavljena 18. januara.

Ružić je na TV Prva rekao da će svakako svoj stav o tome izneti medicinski deo Kriznog štaba, a da će Ministarstvo prosvete postupiti u skladu s njihovim preporukama.

„Imamo stalnu komunikaciju sa Institutom za javno zdravlje i njihove procene su da nema razloga za prolongiranje početka drugog polugodišta“, rekao je Ružić.

Upitan kom modelu nastave je Ministarstvo bliže, Ružić kaže da smatra da je verovatniji model nastave koji je važio pre uvođenja potpune onlajn nastave, što znači da su đaci starijih razreda osnovnih škola kao i srednjoškolci išli u škole kombinovano, po grupama.

Počela vakcinacija zdravstvenih radnika u Smederevu

U Smederevu je počela vakcinacija zdravstvenih radnika. Direktorka Doma zdravlja Smederevo dr Olgica Obradović kaže da je za danas plan da se vakcinišu zdravstveni radnici i osoblje Opšte bolnice u Smederevu.

„Danas bi trebalo da damo polovinu od dobijene količine od 140 doza vakcina i sutra drugu polovinu“, navodi Obradovićeva.

Naglasila je da prema planu prvo se vakcinišu zdravstveni radnici koji su na prvoj liniji odbrane od kovida – osoblje koje radi na kovid odeljenjima, a nakon toga ostali.

„Interesovanje za vakcinu je prilično veliko, odziv je odličan i nadamo se da će sve proteći u najboljem redu“, naglasila je Obradovićeva.

Dodala je da očekuju dodatne količine vakcina kada će krenuti i imunizacija građana.

„Ljudi su zainteresovani i mi svima kažemo da niko neće ostati nevakcinisan ko god je zainteresovan, biće dovoljan broj vakcina za sve“, zaključila je Obradovićeva.

Dan žalosti u Rači zbog smrti lekara

Posle duže od mesec dana borbe protiv koronavirusa preminuo je dr Goran Ivanović (1961-2021), specijalista opšte medicine i dugogodišnji direktor Doma zdravlja u Rači, javila je sinoć TV Nova.

Dr Goran Ivanović je bio omiljeni lekar, koga je svojevremeno više od 3.000 pacijenata izabralo za ličnog lekara, ali i oni kojima nije bio lični lekar obraćali su mu se za pomoć u svako doba dana, saopšteno je iz opštine Rača.

Uvek spreman da svakome pomogne, dr Ivanović je proveo ceo svoj radni vek u Domu zdravlja u Rači, gde je obavljao i funkciju direktora u dva mandata.

Posle proglašenja pandemije nije promenio svoj način rada i odnosa prema ljudima i uvek je bio spreman da pomogne. Na taj način se i sam zarazio koronavirusom.

Račani će ga pamtiti kao neprevaziđenog dijagnostičara, ali i kao otvorenog čoveka, kome je želja da pomogne ljudima uvek bila na prvom mestu.

Povodom smrti dr Gorana Ivanovića u optini Rača danas je proglašen Dan žalosti.

Takođe, biće pokrenuta i inicijativa kod Ministarstva zdravlja da Dom zdravlja u Rači ponese ime po ovom velikom lekaru i čoveku.

Dr Goran Ivanović je iza sebe ostavio suprugu i dvoje dece.

Dr Goran Ivanović je 73. lekar koji je od početka pandemije preminuo od koronavirusa.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.