Tim stručnjaka SZO za istraživanje porekla koronavirusa u četvrtak započinje misiju u Kini

Foto: Pixabay

Tim stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koji treba da istraži poreklo koronavirusa započeće svoju misiju u četvrtak, saopštilo je kinesko ministarstvo zdravlja.

„Posle razgovora, tim stručnjaka SZO ide u Kinu 14. januara. S kineskim naučnicima će sprovesti zajedničko istraživanje o poreklu kovid19“, navodi se u saopštenju.

Peking danas nije naveo detalje o poseti, ali očekuje se da će članovi tima biti u karantinu po dolasku u Kinu.

Kina je prošle nedelje onemogućila timu stručnjaka SZO da uđe u zemlju. Njima je uskraćen ulazak u zemlju zbog problema s vizama za dva člana tima.

Kina je, međutim, to osporila tvrdeći da se još radi na detaljima posete, uključujući datume, dodajući da je Peking prihvatio dugo očekivanu istragu posle višemesečnih pregovora sa SZO.

Glavna teorija da su prve zaraze među ljudima bile na pijaci u Vuhanu, dovedena je u pitanje pošto je otkriveno nekoliko ranih slučajeva bez očigledne veze s tom lokacijom, ali uprkos nesigurnosti oko tačne rute prenosa, stručnjaci SZO-a tvrde da istraga mora početi u Vuhanu i pratiti podatke iz studija sprovedenih u tom gradu.

InsajderPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.