Predizborni skupovi bez maski i održavanja distance, stranke krše mere protv korone

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim vremenske odrednice; jučerašnje izdanje)

Političke stranke započele su svoje izborne skupove najavom datuma održavanja parlamentarnih izbora koji se očekuju 14. februara.

Na gotovo svim fotografijama koje su postavili sami lideri stranaka vide se članovi i simpatizeri okupljeni u zatvorenom, bez fizičke distance i bez maski.

Ovo je izazvalo reakciju Privredne komore Kosova i takođe Udruženja gastronoma koji su se požalili da agencije za sprovođenje zakona koriste dvostruke standarde u raspodeli kazni.

Aktuelni premijer Avdulah Hoti podelio je na desetine fotografija u različitim opštinama na Kosovu, gde se vide okupljeni građani, neki sa, a neki bez maski, ali naravno, sve u svemu, bez fizičke distance. Juče je podelio fotografije sa skupova iz opština Dragaš, Đakovica, Mališeva i Suva Reka.

Istog dana, Klina i Vitina bile su poslednje tri opštine u kojima je PDK održavao izborne sastanke, u salama prepunim aktivista i članova stranke, gde je većina prisutnih i vršilac dužnosti predsednika PDK, Enver Hodžaj, bio viđen bez maske, a još manje sa držanjem fizičke distance.

Alijansa za budućnost Kosova takođe je imala skupove sa desetinama ljudi u zatvorenom. Predsedavajući ove stranke Ramuš Haradinaj objavio je u poslednja dva dana slike skupova iz Peći, Đakovice i Prištine. Anti-COVID mere se ne vide na objavljenim fotografijama.

Predsedavajući Socijaldemokratske inicijative takođe je započeo mobilizaciju za pripreme za izbore 14. februara. U Lipljanu i opštini Mališevo, Fatmir Ljimaj objavio je na desetine fotografija na Fejsbuku. Naravno, ni na ovim skupovima mere nisu poštovane.

U međuvremenu, pozivajući se na društvene mreže, Pokret „Samoopredeljenje“ nije objavio fotografije sa izbornih skupova.

U međuvremenu, još uvek nije objavljeno to da li je kosovska policija kaznila stranke zbog kršenja mera. U međuvremenu, Direkcija inspektorata opštine Priština najavila je novčane kazne za sve stranke koje ne poštuju mere.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.