BLOG 231. dan epidemije: Jedno doktorsko pismo, ko su „žrtveni jaganjci“

trudnica Korona

Vlada Srbije odobrila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Na sednici vlade u Beogradu doneta je i odluka da se zaposlenima u zdravstvenim ustanovama jednokratno isplati novčana pomoć od po 10.000 dinara iz Plana mreže zdravstvenih ustanova. Dr Aleksandra Janković, radiolog, obratila se javnosti otvorenim pismom u kome poručuje da država i političari, radi sopstvene popularnosti, ne rade na sprovođenju postojećih mera i dodaje da se „dobrom delu naroda dozvoljava bahato ponašanje, nenošenje maski, žmuri nad radom noćnih klubova bez poštovanja minimuma mera“. Država da insistira na poštovanju mera, a 10.000 nek sačuva za sebe, poručila je.

Pismo doktorke Janković TV N1 prenela je u celosti:

„Zamislimo dva scenarija – prvi, u kom i narod i država timski rade sve što je do njih da bi se epidemija držala pod kontrolom. Postoji briga jednih za druge, solidarnost među sugrađanima, svest o teškom položaju zdravstvenog sistema i zdravstvenih radnika u doba pandemije. Odgovorno tvrdim – da je takva praksa, nijednom zdravstvenom radniku ne bi bilo teško da se žrtvuje, da radi i preko svojih mogućnosti stavljajući na prvo mesto opšte dobro i zdravlje svog naroda. Radio bi sa dodatnom motivacijom, nošen ponosom i ljubavlju prema profesiji koju je izabrao.

Sa druge strane, imamo situaciju kakva je trenutno – situaciju u kojoj pre svega država i političari, radi sopstvene popularnosti, ne rade na sprovođenju postojećih mera, gde se dobrom delu naroda dozvoljava bahato ponašanje, nenošenje maski, žmuri se nad radom noćnih klubova bez poštovanja minimuma mera, i gde teoretičari zavera imaju jednak tretman kao članovi naučne zajednice.

U takvim okolnostima, mi kao zdravstveni radnici se osećamo izdano, kao nekakvi žrtveni jaganjci koji će platiti svojim psihičkim ili fizičkim zdravljem, radeći do iznemoglosti da ljudi ne bi umirali po ulicama. Mi treba da budemo žrtve te nakaradne predstave, nekakvog privida normalnog života?! I to isključivo žrtve onog dela naše zajednice koji ne haje za druge, već isključivo za sebe i zadovoljenje svojih sebičnih potreba.

Ne treba nam ponižavajućih 10.000 dinara. Ljudi, stavite te maske na lice, jedno vreme izbegavajte aktivnosti koje vam nisu od vitalne važnosti, a država nek radi ono što je do nje da bi se pojedinci disciplinovali, a sistem funkcionisao. Možda neka uređenija zemlja može sebi da dozvoli I opuštenije ophođenje zahvaljujući jačem zdravstvu. Naše je nazalost takvo da nemamo prava na taj luksuz.

I za kraj – država bi konačno mogla da edukuje ljude zbog čega je važno da se maske nose. Da je tačno da ne štite 100%. Kao što ni pojas u kolima ne stiti 100% pa ga vezujemo. Vezujemo ga jer se pokazalo da spasava živote, a ko to ne radi plaća kaznu. Apsolutno isto bi moralo da važi i za maske u doba najveće pandemije u poslednjih 100 godina. Očekujemo od države da edukuje ljude da ovo nije najsmrtonosniji virus i da ne moraju konstantno da žive u strahu. Ali da zbog njegovog potencijala da napravi kolaps u bolnicama mora da se insistira na preventivnim merama i usporavanju epidemije, jer u suprotnom nećemo moći da dođemo do lekara ni za druge bolesti i stanja.

Očekujemo od države da insistiranjem na merama (ne samo deklarativno nego i u praksi) pokaže da brine o svom narodu. O svojim zdravstvenim radnicima. A tih 10.000 dinara, nek slobodno sačuvaju za sebe“.

Mitrovdanske zadušnice uz poštovanje epidemioloških mera

Sutra su Mitrovdanske zadušnice. Ove godine će ih vernici na Kosovu obeležiti u skladu sa merama protiv pandemije koronavirusa.

Kako je za KoSSev potvrdio večeras portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović, građanima će na Severu biti dozvoljeno da izađu na groblje, ali je neophodno poštovati mere.

Opširnije o ovome u posebnoj vesti

Zemaj: Sutra ćemo dalje precizirati mere

Kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj, govorio je o novim merama na „Kanalu 10“, koje važe za ovaj vikend.

Najavio je i koordinaciju za primenu mera na graničnim prelazima, bez detaljnijeg preciziranja.

Dodao je da bi preduzete mere trebalo da posluže kao podsticaj za podizanje svesti.

Ambasada SAD: Ostanite kod kuće i nosite maske

Američka ambasada na Kosovu pozvala je građane na disciplinu, nakon uvođenja novih mera Ministarstva zdravlja u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

„Kako broj slučajeva covid-19 nastavlja da raste, važno je da svi zajedno radimo na izravnavanju krive. Ostanite kod kuće i nosite maske“, saopšteno je iz ove ambasade.

Ministarstvo infrastrukture: Nema autobusa do ponedeljka ujutru

Kosovsko ministarstvo infrastrukture najavilo je da će javni prevoz biti obustavljen do kraja vikenda, odnosno 9. novembra u 05.00.

Iz ovog ministarstva je saopšteno da je donošenje ove odluke usledilo nakon što je kosovsko ministarstvo zdravlja danas preduzelo nove mere u borbi protiv pandemije.

Zemaj: Nove mere ne zabranjuju kretanje

Nakon stupanja na snagu novih mera kosovske vlade oglasio ministar zdravlja, Armend Zemaj, koji je na svom Fejsbuk profilu pojasnio da su one donete u korist očuvanja zdravlja i kako bi se sprečilo uvođenje vanrednog stanja.

Kaže da mere ne predstavljaju blokadu, već im je cilj da se kontroliše kretanje građana, te da ne predstavljaju zabranu kretanja.

„Današnje mere nisu blokada države, već rigorozno kontrolisano kretanje, te ne znači zaustavljanje kretanja građana“, istakao je.

Zemaj je dodao da će u svakoj opštini, koja uđe u crvenu zonu, biti uvedena mera karantina.

U Jablaničkom okrugu 17 novozaraženih

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Leskovac, na teritoriji Jablaničkog okruga registrovano je 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Iz laboratorije „Vatreno oko“ i sa Instituta za javno zdravlje u Nišu u poslednja 24 sata stiglo je 66 rezultata, od čega za Leskovac 42.

Dodaje se da je 17 rezultata sa pozitivnim nalazom, od čega je devet osoba sa teritorije Leskovca, sedam iz opštine Vlasotince i jedna iz opštine Medveđa.

Trenutno se iz laboratorije „Vatreno oko“ čeka 30 rezultata za uzorke uzete prethodnih dana u  Zavodu za javno zdravlje Leskovac, Opštoj bolnici Leskovac i domovima zdravlja Jablaničkog okruga.

Vanredna situacija u Prijepolju

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, Štab za vanredne situacije u Prijepolju doneo je odluku da se uvede vanredna situacija u toj opštini, koja danima beleži najveći broj novozaraženih u Zlatiborskom okrugu, javlja RTS.

Odlučeno je i da se u Opštoj bolnici i Domu zdravlja poboljša rad kovid ambulanti kroz bolju organizaciju prijema pacijenata, a sa ciljem da se pregledi ubrzaju.

Doneta je odluka da se pojača inspekcijski nadzor svih privrednih subjekata, ustanova, javnih prostorija, prevoza putnika.

U kovid bolnici u Kraljevu 21 osoba

U Opštoj bolnici „Studenica“ u Kraljevu preminuo je još jedan pacijent oboleo od kovida-19. U prethodna 24 časa, hospitalizovana su četiri pacijenta, a dva su otpuštena, tako da se u kovid bolnici trenutno leči 21 pacijent.

U Kraljevu je registrovano 59 novozaraženih, a analizirana su 163 uzorka.

U ustanovama socijalne zaštite kod 198 korisnika potvrđeno prisustvo korone

Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja saopštilo je da je u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih od koronavirusa obolelo 198 korisnika i 119 zaposlenih, piše Beta.

Od korone je izlečeno 1.099 korisnika, kao i 445 zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite, dodaje se u saopštenju.

Vlada Kosova: Zatvaraju se radnje i ugostiteljski objekti od 20h večeras do ponedeljka ujutru

Svi biznisi, trgovine, rekreativni centri i supermarketi, uključujući i ugostiteljske objekte biće zatvoreni od petka u 20 časova do ponedeljka u 5 ujutru, stoji u odluci kosovske vlade.

Od večeras u osam pa sve do 05:00 u ponedeljak važiće mera karantina za opštine Priština, Kosovo Polje, Gnjilane, Obilić, Đakovica, Podujevo, Štimlje.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija 24 sata: 2.282 nova slučaja, deset žrtvava kovid-19

U poslednja 24 časa u Srbiji je zvanično potvrđeno 2.282 nova slučaja infekcije virusom korona, 10 osoba je preminulo, a 74 pacijenta se nalazi na respiratorima, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije covid19.rs.

Opširnije u posebnoj vesti.

Priština 24 sata: 728 novih slučajeva, raste broj preminulih

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano 728 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 12 osoba je preminulo, a 60 pacijenta je izlečeno, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Opširnije u posebnoj vesti.

Krizni štab: Bez produžetka raspusta, ali predložene nove mere

Krizni štab preporučio je danas novu meru kojom se zabranjuje okupljanje više od pet osoba i na otvorenom, i u zatvorenom prostoru. Kako saznaje Nova.rs, nošenje maski napolju i dalje je samo preporuka.

Kada je reč o školskom raspustu za učenike osnovnih škola – izmena nema i trajaće po predviđenom kalendaru od 11. do 13. novembra. Prvi radni dan za osnovce trebalo bi da bude ponedeljak, 16. novembar 2020. godine.

Opširnije u posebnoj vesti.

Još osam slučajeva zaraze koronavirusom u Zaječaru

U poslednja 24 sata od 34 obrađena uzorka, osam osoba je pozitivno na koronavirus, pet ženskog i tri muškog pola, starosti od 18 do 72 godine, objavljeno je na sajtu grada Zaječara.
U obradi je 46 ranije dostavljenih uzoraka i 40 danas testiranih građana, prenosi RTS.

Na Infektivnom odeljenju hospitalizovano je 15 pacijenata inficiranih koronavirusom.

Na kućnom lečenju u izolaciji nalazi se još 61 osoba.

U kovid ambulanti u Nišu dnevno se pregleda više od 500 osoba

U KC Niš se leči 112 pacijenata, od toga je šestoro na respiratorima sa ozbiljnim simptomima i u teškom stanju.

Sve veći broj Nišlija dolazi u kovid ambulantu. Poslednjih dana broj pregleda koji se uradi je bio veći od 500, prenosi RTS.

Dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja u Nišu kaže za RTS da je taj grad ušao je jedan nestabilan period i ističe da je najveći problem kod mlađih pacijenata koji su prenosioci virusa.

Užice – sedam pacijenata na respiratoru

U užičkoj opštoj bolnici smešteno je 13 pacijenata koji su pozitivni na koronavirus ili se sumnja da su zaraženi, prenosi RTS.

Od tog broja, 12 je na intenzivnoj nezi, a sedam na respiratoru. U privremenoj kovid bolnici je 86 pacijenata.

Najveći porast novoinficiranih u Raškoj u poslednja tri meseca

Raška je zabeležila najveći porast novoobolelih u poslednja tri meseca.
Od 35 uzoraka obrađenih u Zavodu za javno zdravlje Kraljevo, za dan 5. novembra, čak 16 je bilo pozitivno, prenosi RTS.

Poslednji put je toliki broj novozaraženih u jednom danu zabeležen 6. jula.

KP: Preko 1.100 kazni zbog nepoštovanja epidemioloških mera

Službenici Kosovske policije izrekli su tokom jučerašnjeg dana 1.117 novčanih kazni u skladu sa Zakonom o kovid 19, navodi se u dnevnom izveštaju policije.

Peć: 40 pacijenata

U Opštoj bolnici u Peći leči se 40 kovid pacijenata. Osam pacijenata je teškog zdravstvenog stanja, dok ih je 29 na terapiji kiseonikom, navodi se u izveštaju ove bolnice.

U VMC „Karaburma“ hospitalizovano 99 pacijenata

Uglješa Jovičić, načelnik uprave za vojno zdravstvo kaže za RTS da se u VMC „Karaburma“ trenutno leči 99 pacijenata.

„To su srednje teški i teški pacijenti, imamo pet pacijenata na respiratoru. Trenutno imamo pacijente od 21 do 91 godine. Starijih preko 65 godina je polovina pacijenata. Zahtevna je medicinska podrška, ali mislim da se dobro sa tim borimo“, rekao je Jovičić.

U beogradskoj Areni je, prema njegovim rečima, 339 pacijenata.

„Tamo su srednje teški i teški pacijenti. Angažvan je veliki broj lekara i medicinskih sestara, kao i na Karaburmi. Zajednički ćemo sa civilnim zdravstvom da se izborimo. U Areni je preko 60 lekara iz civilnog zdravstva, preko 120 sestara“, naglasio je Jovičić.

Navodi da je pored Karaburme i vojna bolnica u Novom Sadu od srede postala kovid bolnica sa 35 postelja.

„Jutros tamo imamo 19 pacijenata. Imamo kapacitete, kompletnu zaštitnu opremu i lekove da možemo zajedno da se izborimo sa ovim. Planovi su nam da budemo ozbiljni i pripravni. Jako je važno da nam građani pomognu pridržavajući se svih mera. VMA i vojna bolnica u Nišu su spremni da primaju non kovid pacijente“, napominje Jovičić.

Od danas potpuno u kovid sistem ulazi i KBC „Dr Dragiša Mišović“.

U kovid bolnicama u Vranju 62 pacijenta

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovana su 62 pacijenta, od kojih su 52 pozitivna na koronavirus. Sa bronhopneumonijom je 58 pacijenata, a na kiseoniku 25. Primljena su četiri pacijenta, a otpuštena tri, od kojih je jedan transportovan za Niš.

Među hospitalizovanima nema dece, a trenutan broj slobodnih postelja je 118.

Prema podacima gradskog kriznog štaba, u kovid ambulanti u Vranju tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 127 pregleda, a ukupan broj prvih pregleda je 79.

U kovid odeljenju bolnice u Somboru hospitalizovano 12 pacijenata

Epidemiološka slika u Somboru se ocenjuje kao nesigurna sa tendencijom pogoršanja.

Direktor opšte bolnice u tom gradu dr Dragan Rastović kaže za RTS da je u poslednjih nekoliko dana osetno pogoršanje situacije.

„Za razliku od pre par dana kada je bilo nekoliko pacijenata, sada se javljaju desetine u respiratornu ambulantu. Juče smo imali preko 35 pacijenata koji su se javili sa respiratornim tegobama. Uglavnom se radi o lakšim kliničkim slikama, i pacijenti su vraćeni u kućnu samoizolaciju“, naveo je Rastović.

Trenutno se, navodi, nalazi 12 pacijenata u kovid odeljenju somborske bolnice.

„Jedna pacijentkinja je na mehaničkoj ventilaciji. Ostalih deset pacijenata je sa umereno teškom kliničkom slikom, svi su na kiseoničkoj terapiji i kod jednog pacijenta se očekuje ponovljen PCR test“, napominje Rastović.

Ističe da je na jednom odeljenju veći broj lekara i medicinskih sestara oboleo i dodaje da se nalaze u samoizolaciji.

Udvostručen broj pregleda u Kruševcu

Od 1. do 5. novembra evidentirana su 144 nova slučaja na području Rasinskog okruga. Samo tokom jučerašnjeg dana prema rezultatima Zavoda za javno zdravlje zabeleženo je 56 pozitivnih na koronavirus u Rasinskom okrugu.

Najviše u Kruševcu – 23, u Aleksandrovcu 14, Trsteniku 11, Varvarinu četiri i Ćićevcu troje novoobolelih. Na Infektivnom odeljenju Kruševačke bolnice je 59 pacijenata. Tokom ove nedelje broj pregleda i novoobolelih je udvostručen.

Dr Marina Kostić direktorka Doma zdravlja Kruševac kaže za RTS da se početkom ove nedelje drastično povećao broj.

„Prošle nedelje smo imali oko 50-60 pregleda. Početkom ove nedelje broj pregleda dostiže i 100 pregleda dnevno, od toga su dve trećine prvi pregledi, jedna trećina su drugi pregledi. Samim tim je i broj PCR testiranih veći, a od toga je jedna trećina pozitivna“, navela je Kostićeva.

Povećava se, dodaje, polako broj i dece svih uzrasta, ali prednjače srednjoškolci.

Epidemiolog ZZJZ Kruševac, dr Predrag Pavlović navodi da se u tom gradu dosta pogoršava epidemiološka situacija.

„Početkom septembra imali smo dosta povoljnu epidemiološku situaciju. Za mesec dana je obolelo u celom okrugu samo 44 osobe. Sada imamo toliko na dnevnom nivou. Situacija se zahuktava. Prvo je krenulo u Trsteniku i tamo smo proglasili vanrednu situaciju i sada je tu pod kontrolom epidemija. Posle toga, sredinom oktobra se pojavio veliki broj obolelih u jednoj fabrici armature u Aleksandrovcu i tamo imamo baš ogroman skok i imamo veliki broj obolelih na broj stanovnika“, naveo je Pavlović.

Ističe da se i u Kruševcu se povećava broj, ali je stopa na 100.000 stanovnika znatno manja nego u Aleksandrovcu i Trsteniku.

„Ako dođe do pogoršanja situacije moraćemo da predložimo da se u Kruševcu proglasi vanredna situacija“, zaključio je Pavlović.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.