BLOG 218. dan epidemije: Virus nas do sada nekoliko puta demantovao, kaže dr Kisić-Tepavčević

FOTO: Beta/Vlada Srbije (Slobodan Miljević)

Samo jedna važna utakmica nam sledi, a to je utakmica sa koronom, kazala je dr Darija Kisić Tepavčević. Dok štiti zdravlje građana Srbije, ona je zaštitno lice Kriznog štaba već osmi mesec, čiji podaci i saveti iz dana u dan, meseca u mesec, u ušima sve većeg broja građana sve više proizvode eho izgubljenih reči i buku. Da li je to zbog teških medicinskih pojmova, ili je samo u pitanju Teška reč? Dok se pojačavaju glasovi koji demantuju reči lekara koji se obraćaju u ime Kriznog štaba, dr Kisić nam otkriva da je za ovo vreme zapravo virus taj koji je demantovao struku i to više puta. U iščekivanju te jedne utakmice, ili njenog drugog poluvremena, mnogo je drugih važnih a sve manje vidljivih utakmica.

KFOR donirao dva kontejnera zdravstvenim ustanovama u Gračanici i Lapljem selu

Misija na Kosovu predvođena NATO-om donirala je danas dva kontejnera zdravstvenim ustanovama koje se nalaze u Gračanici i Lapljem Selu.  

Oba objekta će služiti kao privremena skloništa za laboratorije za testiranje na koronavirus.

Isporuku su izvršile jedinice KFOR-a za logistiku predvođene Irskom i Austrijom, u saradnji sa koordinatorom Ujedinjenih nacija za razvoj na Kosovu.

KFOR kroz razne projekte pomoći kontinuirano podržava lokalni odgovor na Covid-19 isporukom opreme svim zajednicama na Kosovu, saopštila je ova vojna misija.

Kosovo 24 sata: 166 zaraženih, dvoje preminulo

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano 166 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dve osobe su preminule, a 55 pacijenata je izlečeno, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Detaljnije u posebnoj vesti.

Srbija 24 sata: Zvanično 757 zaraženih, troje preminulo

U poslednja 24 časa u Srbiji je zvanično potvrđeno 757 novih slučajeva infekcije virusom korona, tri osobe su preminule, a 23 pacijenta se nalazi na respiratorima, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije covid19.rs.

Detaljnije u posebnoj vesti.

Slovenija, Hrvatska beleže najveći rast u regionu

U Hrvatskoj je samo juče obolelo 1864 pacijenta, sa 49 na respiratoru i 7 preminulih. Šest puta se za tri nedelje uvećao broj pacijenata, dok se broj onih na respiratoru gotovo udestostručio. Ukoliko broj bude rastao sadašnjim tempom, do kraja meseca brojka obolelih, u najgorem scenariju bi mogla da bude čak do 18.000 novoobolelih a preti i kolaps zdravstvenog sistema.

Šta su o novom udaru korone u regionu i svetu kazali Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije BIH, Saša Srića, pulmolog i Žarko Trebješanin, psiholog, gledajte u emisiji Crvena linija na TV N1.

SAD beleži najveći broj do sada novoobolelih u jednom danu – 83.757

SAD su danas prijavile najveći broj novozaraženih od početka epidemije koronavirusa u toj zemlji, prenosi Beta.

U prethodna 24 časa zaraza je potvrđena kod više od 83.757 ljudi, što je za oko 6.000 više u odnosu na prethodni rekord.

Dosadašnji rekord postavljen je 16. jula, kada su SAD prijavile 77.362 novozaražene osobe.

Broj umrlih od koronavirusa u SAD danas je povećan na blizu 224.000, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

SAD su ubedljivi lider u svetu i po broju potvrđenih slučajeva zaraze i po broju smrtnih ishoda. Zaraza je u toj zemlji potvrđena kod više od 8,7 miliona ljudi, što je više od petine registrovanih slučajeva u svetu.

Popuštaju restriktivne mere u nekim crnogorskim gradovima, ali se u Žabljaku pojačava

Restriktivne mere koje su prethodno 14 dana primenjivale u više crnogorskih opština, sada popuštaju. Kako pišu podgoričke Vijesti, u Nikšiću i Pljevljima će od ponedeljka biti otvorene i škole i vrtići, a dozvoljen je i rad ugostiteljskih objekata do 22 sata.

S druge strane, u Žabljaku će od ponedeljka biti uveden policijski čas zbog pogoršanja epidemiološke situacije u tom gradu.

U Crnoj Gori od koronavirusa obolele su 3.803 osobe, dok je od početka pandemije umrlo 255 osoba. Na bolničkom lečenju je 286 pacijenata. Ovu zemlju talas koronavirusa pogodio je posebno od kraja leta.

U srpskim sredinama 20 novozaraženih

U opštinama na KiM sa većinski srpskim stanovništvom, od ukupno 82 testirana uzorka broj novoobolelih je 20, saopštio je Krizni štab podatke iz poslednjeg preseka. Čekaju se rezultati za još 1 uzorak. Opširnije u posebnoj vesti.

Kisić-Tepavčević: Virus nas u mnogo segmenata nekoliko puta prevario

Trenutni broj potvrđenih slučajeva jeste veći nego na početku epidemije kada je bilo uvedeno vanredno stanje, kada su se tadašnje restriktivne mere pokazale ispravnim, ali sada je manji broj hospitalizacija u odnosu na potvrđene slučajeve i fulminantnih formi bolesti, a veći su kapaciteti bolnica, rekla je juče na konfenenciji Kriznog štaba za novinare zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević, javio je N1.

Na pitanje zašto je sa manjim brojem zaraženih bilo uvedeno vanredno stanje, a sada imamo crni rekord u broju registrovanih slučajeva, ona je navela da je na samom početku pandemije čitav svet bio prilično iznenađen intenzitetom ovog virusa i niko nije bio pripremljen za ovakvu vrstu bolesti koja se brzo širila.

„Mi smo jedna od zemalja u ovom delu Evrope gde je među poslednjima ušao virus, imali smo priliku da vidimo druga iskustva i plašila su nas iskustva iz Italije i Španije gde su kapaciteti bili premali da prime sve obolele, a najveća noćna mora svakog zdravstvenog radnika je da ne može da ukaže pomoć onome kome je potrebna“, kazala je.

Kako je dodala, najveći problem je bila najstarija populacija i prioritet je bio da se deluje preventivno i spreči taj talas. „U tom trenutku su bile takve restrikcije i njima smo uspeli da sačuvamo najstarije do danas“, kazala je.

Prema njenim rečima, čitav svet je tako počeo da se priprema i svi su se nadali da neće biti potrebni svi ti kapaciteti za ovaj virus.

„Praveći paralelu sa drugim zaraznim bolestima, očekivalo se dosta od kolektivnog imuniteta.. u mnogim segmentima do danas virus nas je nekoliko puta demantovao. Pokazalo se ispravnim uvođenje takvih striktnih mera. Sada ako gledamo brojeve, to jeste veće nego u tom momentu, ali od potvrđenih slučajeva manji je broj hospitalizacija i fulminantnih oblika bolesti, i veći su kapaciteti bolnica“, objasnila je.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.