Kljan: Rama, Zaev i Vučić sastaju se sledećeg petka, pozvaće Prištinu u mini-Šengen

FOTO: Predsedništvo Srbije/ ilustracija, susret od prošle godine

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer severne Makedonije Zoran Zaev dočekao je u Skoplju svog kosovskog kolegu Avdulaha Hotija.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Zaev je rekao da Kosovo i severna Makedonija imaju dobrosusedske odnose koji bi trebalo da se nastave, izveštava Kljan Kosova.

Međutim, kazao je da saradnju treba unaprediti širem regionalnom saradnjom. Zbog toga će se Zaev, premijer Rama i predsednik Vučić, sastati sledećeg petka kako bi Kosovu poslali poziv za mini-Šengen.

„U mojoj zemlji se kaže da ne biramo komšije, ali oni su prvi koji će priskočiti u pomoć. Zbog toga očekujemo da se Kosovo pridruži regionalnoj saradnji koju vode Severna Makedonija, Srbija i Albanija, kako bi njegov inkluzivni karakter bio prioritet za region, bez obzira na otvorena politička pitanja.

„Ovo će inicijalno pomoći građanima da primene četiri slobode na zapadnom Balkanu kao u zemljama EU.“

Zaev je rekao da će, s obzirom na to da su Kosovo i severna Makedonija geografski bliski i imaju veoma dobre trgovinske odnose, intenzivirati infrastrukturne investicije kako bi dalje povezao dve zemlje.

„Naše ekonomije u strukturi usmerene su jedna na drugu radi daljeg unapređenja ekonomske saradnje. Na našoj strani se priprema nastavak gradnje autoputa Skoplje-Blace i ovo je dokaz naše iskrene posvećenosti koja je veliki korak sa otvaranjem granične tačke u Belanovcima“.

KoSSev: Avdulah Hoti, koji boravi u zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji, potpisao je danas sa predstavnima SAD-a memorandum o saradnji za stvaranje „bezbednih mreža“ pete generacije komunikacija (5G). Današnji memorandum predstavlja početak primene tačke Vašingtonskog sporazuma, kojom su se Beograd i Priština obavezali će zabraniti upotrebu 5G opreme koja dolazi od „nepouzdanih dobavljača“. O tome opširnijeu posebnoj vesti

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.