BLOG 190. dan epidemije: U Srbiji broj novozaraženih u padu od poslednjih dana jula

Foto; KoSSev

Strožih mera može biti ako se situacija sa stepenom zaražavanja koronavirusom pogorša, upozoravaju iz republičkog Kriznog štaba, ali isključuju mogućnost uvođenja karantina i zatvaranja čitavih škola. U grupama u kojima ima više zaraženih, iz nastave će se isključiti samo to odeljenje, ne i čitava škola, plan je stručnjaka i Ministarstva prosvete.

Kosovska vlada: Ukinuta odluka kojom je ograničeno kretanje

Kosovska vlada odobrila je večeras novi set mera u borbi protiv koronavirusa koje su stupile na snagu večeras.

Kosovska vlada ukinula je večeras svoju prethodnu odluku od 28. jula, kojom je, između ostalog, uveden noćni policijski sat za 13 opština na Kosovu, ali i produžen policijski sat za četiri opštine na Severu koji je na snazi bio od 8. jula.

Više o tome u posebnoj vesti.

Švajcarska uklanja Kosovo sa karantinske liste

Savezno odeljenje za javno zdravlje Švajcarske ažuriralo je spisak zemalja ugroženih korona virusom I odlučilo da će sa te liste u, ponedeljak 28. septemba, Kosovo biti uklonjeno, prenosi reporteri.net, pisanje albinfo.ch

Ovakva odluka je doneta zbog umanjenaj broj novoinficiranih na dnevnom nivou na Kosovo, te činjenice da je na 100.000 stanovnika broj inficiranih 52.

Srbija 24 sata: 75 nova slučaja, jedan preminuli

U Srbiji su na današnji dan, do 15 časova registrovana još 75 nova slučaja sa potvrđenom infekcijom virusa korona, jedna osoba je preminula, dok je 276 pacijenata hospitalizovano, saopšteno je na konferenciji za medije.

Opširnije u posebnoj vesti.

Na Kosovu jedna žrtva, 46 novih slučaja infekcije koronavirusom

U poslednja 24 časa na Kosovu su registrovana 46 nova slučaja inficiranja virusom korona, jedna osoba je preminula, dok je broj izlečenih pacijenata 101, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Opširnije u posebnoj vesti.

Transfuziolog: Do sada prikupljeno 2.000 jedinica krvne plazme

Transfuziolog Instituta za transfuziju Srbuje Nataša Vavić izjavila je za Večernje novosti da je o sada prikupljeno 2.000 jedinica plazme pacijenata koji su preležali kovid-19 u institutima u Beogradu i Novom Sadu, a taj postupak će uskoro početi i u Kragujevcu i Užicu.

Prikupljanje plazme je počelu i u Nišu, rekla je ona, a Novosti prenose da je u Srbiji dosad tretirano više od 200 pacijenata sa najtežom formom koronavirusa.

U Čačku hospitalizovano pet pacijenata

Prema izveštaju Radnog tima za praćenje širenja koronavirusa na teritoriji grada Čačka, za 24. septembar 2020. godine na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice u tom gradu, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je pet pacijenata.U protekla 24 časa nije bilo prijema i otpusta pacijenata.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledano je deset pacijenta, od kojih je pet prvih pregleda.

U KBC “Bežanijska kosa“ hospitalizovano oko 70 pacijenata

Direktorka KBC „Bežanijska kosa“ doktorka Marija Zdravković kaže za RTS da je u toj ustanovi trenutno hospitalizovano oko 70 pacijenata, u intenzivnoj nezi je 18 paicijenata, ali nisu svi na respiratoru.

„Od 23. juna kad smo postali kovid bolnica i ušli u crvenu zonu mi smo imali više od 7.000 pregleda i više od 1.550 hospitalizovanih pacijenata od kojih je najveći broj uspešno izlečen“, izjavila je Zdravkovićeva.

Srpske sredine na KiM: Četvoro novoinficiranih

Od 31 uzorka testiranog na kovid-19, čiji su rezultati pristigli u toku jučerašnjeg dana, u srpskim sredinama na KiM registrovana su četiri nova slučaja, dok je pet osoba izlečeno, saopštio je Krizni štab u Kosovskoj Mitrovici.

Opširnije u posebnoj vesti

KP juče propisala preko 800 kazni zbog kršenja epidemioloških mera

Službenici Kosovske policije izdali su tokom jučerašnjeg dana 848 novčanih kazni na osnovu Zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije covid-19, navodi se u dnevnom izveštaju KP.

Peć: Hospitalizovano 19 kovid pacijenata

U Opštoj bolnici u Peći leči se 19 kovid pacijenata, od kojih je četvoro u teškom opštem zdravstvenom stanju. Devet pacijenata je na terapiji kiseonikom, a nema pacijenata na respiratoru.

U poslednja 24 časa, iz ove bolnice je otpušten jedan izlečeni kovid pacijent.

Četvoro hospitalizovano u bolnici u Pirotu

U pirotskoj bolnici hospitalizovano je četvoro pacijenata, od kojih jedan ima težu kliničku sliku.

Juče je na analizu poslato 15 briseva, a prekjuče osam i svi su bili negativni.

Epidemiolozi u tom gradu situaciju opisuju kao nesigurnu, ali stabilnu, zbog čega je neophodno pridržavati se svih mera prevencije.

Broj novoobolelih u padu od kraja jula, trenutno zatišje

Grafikon Svetske zdravstvene organizacije obuhvata podatke iznete do 24. septembra ujutru (bez preseka u 15h) i pokazuje dnevnu evidenciju broja novozaraženih (prva kriva) i preminulih (druga kriva).

Foto: SZO, podaci od 24. septembra

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.