BLOG 188. dan epidemije: Ujedinjeni protiv kovida sutra sa Lončarom

Kosovska Mitrovica, dan posle novih mera/30. 06.
FOTO: KoSSev

Predstavnici Ujedinjeni protiv kovida, inicijative skoro 3.000 lekara koja poziva na ispitivanje navoda o lažiranju zvaničnih podataka o broju zaraženih od kovida i smenu članova republičkog Kriznog štaba, dva meseca od pokretanja inicijative biće sutra primljeni od strane ministra zdravlja, Zlatibora Lončara, sa kojim će govoriti o odnosu ministarstva prema potpisnicima peticije, javlja N1. Potpisnici traže da se prestane sa etiketiranjem lekara koji traže smenu Kriznog štaba i onim što vide kao progon, osvetu i pritisak a što se manifestuje smenama, nezakonitim radnim rasporedima i nezakonitim radnim vremenom.

Nova akademska godina u Prištini počinje 1. oktobra, predavanja ‘online’

Za studente koji nastavu pohađaju na prištinskom univerzitetu pri kosovskom obrazovnom sistemu, nova akademska godina počeće 1. oktobra.

Međutim, studeti će na ovom univerzitetu nastavu pohađati onilne, prenosi Gazeta Express.

Ovaj medij navodi da studenti prve godine, sa druge strane, neće krenuti da pohađaju nastavu istog datuma, a zbog toga što registracija još uvek nije završena.

Očekuje se da će studenti prve godine na prištinskom univerzitetu sa predavanjima krenuti u drugoj polovini oktobra.

Više od 24.000 kazni zbog kršenja mera na Kosovu

Za manje od mesec dana, više od 24.000 građana novčano je kažnjeno zbog nepoštovanja mera koje je kosovska vlada uvela 13. jula u borbi protiv koronavirusa – kao što su nenošenje zaštitnih maski i zabrana kretanja od 22.30 do 05.00, prenela je danas Gazeta Express.

„Obaveze policijskih službenika u sprovođenju zakona br. 07/L-006 o sprečavanju i suzbijanju pandemije kovid-19 na teritoriji Kosova od 26. 08. 2020 do 20. 09. 2020 – ukupan broj kazni je 24.349, dok je policijska opomena izdata za 5.918 osoba“, navodi se u odgovoru Kosovske policije za Gazeta express.

Iz policije su podsetili da će svako ko ne nosi masku biti kažnjen sa 35 eura, kazna za nepoštovanje zabrane kretanja iznosi 200 eura, a oni koji ne poštuju meru izolacije biće kažnjeni sa 500 eura.

Sva novčana sredstava koja su prikupljena od izrečenih kazni od dana stupanja na snagu Zakona o borbi protiv kovid-19, biće prebačena u opštinski budžet, prenosi ovaj medij.

Na aerodromu u Helsinkiju raspoređeni psi koji otkrivaju koronavirus

Finska je na aerodromu u Helsinkiju rasporedila četiri psa različitih rasa, koji njuše koronavirus u četvoromesečnom eksperimentu, a koji bi mogao postati brz način, prepoznavanja zaraženih putnika, prenosi N1.

Eksperiment je finansirala vlada, a pse je dresiralo Finsko udruženje za otkrivanje mirisa.

„To je vrlo obećavajuća metoda. Psi jako dobro njuše”, rekla je profesorka medicine kopitara i malih životinja na Univerzitetu u Helsinkiju Ana Hielm-Bjorkman.

„Ako uspe, biće to dobra metoda za proveru koronavirusa na bilo kom drugom mestu“, rekla je ona, navodeći bolnice, luke, domove za starije osobe, sportska mesta i kulturna događanja kao mesta na koja bi dresirani psi mogli „početi da rade“.

U UKCK i drugim opštim bolnicama hospitalizovana 124 kovid pacijenta

U Univerzitetsko kliničko bolničkom centru u Prištini i drugim opštim bolnicama pri kosovskom zdravstvenom sistemu ukupno su hospitalizovana 124 pacijenta kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona.

Prema dnevnom izveštaju UKCK, u ovoj zdravstvenoj ustanovi 129 pacijenata se nalazi na terapiji kiseonikom, od toga četiri pacijenta su na respiratorima, a njih šestoro sa CPAP maskama.

Na infektivnoj klinici leči se 49 kovid pacijenata, od kojih se njih 24 nalazi na kiseoničnoj terapiji, jedan pacijent je na respiratoru, a njih dvoje je sa CPAP maskama.

Ukupno 88 pacijenata pozitivnih na kovid-19 leči se u opštim bolnicama.

Manje zaraženih koronavirusom u ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare

U Srbiji je u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih prisustvo korona virusa potvrđeno kod 53 korisnika – dva manje nego juče, i 16 zaposlenih – tri manje, prenosi N1 pisanje Bete.

Od početka epidemije od kovid-19 izlečeno je ukupno 1.020 korisnika ustanova socijalne zaštite i 410 zaposlenih u tim ustanovama.

Srbija 24 časa: Jedna osoba preminula, 81 novooboleo

U Srbiji je do 15 časova registrovan još 81 slučaj infekcije koronavirusom, jedna osoba je preminula, dok je 315 pacijenata hospitalizovano, saopšteno je na sajtu covid19.rs.

U Srbiji je na prisustvo koronavirusa u poslednja 24 časa testirano 7.466 osoba.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Priština: Preminula jedna osoba, 62 nova slučaja zaraze

U poslednja 24 časa na Kosovu su registrovana još 62 slučaja inficiranja virusom korona, jedna osoba je preminula, dok je broj izlečenih pacijenata 85, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Broj preminulih od početka pandemije je 616, dok je od poslednjeg preseka stanja na koronavirus testirano 528 osoba.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Kisić Tepavčević: Iz inostranstva stiglo 23.000 osoba, 36 sa sumnjom na kovid

Povratnici s odmora i dalje se prijavljuju i rade test samoprocene putem aplikacije E-Zdravlje. Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ dr Darija Kisić Tepavčević kaže za RTS da se od petka prijavilo 23.000 naših građana koji su se vratili iz inostranstva, a da je 36 sumnjivih na kovid 19 poslato u kovid ambulante.

Opširnije u posebnoj vesti.

SC: Nema potvrđenih slučajeva među stanarima studentskih domova

Među 10.500 stanara studentskih domova u Beogradu trenutno nema nijedan potvrđen slučaj prisustva koronavirusa, saopštio je Studentski centar, prenosi N1 pisanje FoNeta.

Uprkos aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, interesovanje brucoša za smeštaj u domovima nije opalo u odnosu na prethodne godine, jer se od 1. do 15. septembra, koliko je trajao konkurs, prijavilo njih više od 2.000.

Broj mesta za brucoše je u školskoj godini 2020/21 povećan za više od 30 odsto, sa ranijih 1.000 na više od 1.300.

Raspodela mesta za studente prve godine osnovnih studija koji se na konačnoj rang-listi nalaze iznad „crte“ biće održana u Studentskom domu „Кaraburma“ od 25. do 29. septembra, a kako bi se sprovele adekvatne mere epidemiološke zaštite, raspodela mesta za devojke obavljaće se tri, a za muškarce dva dana.

U Opštoj bolnicu u Čačku bez prijema i otpusta pacijenata

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je pet pacijenata, javlja RTS.

U protekla 24 časa nije bilo prijema i otpusta pacijenata.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledano su 23 pacijenta, od kojih je 15 prvih pregleda.

Šarčević: Koronom zaraženo 60 učenika, nizak rezultat u odnosu na 850.000 đaka

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da je od početka nove školske godine u Srbiji, virusom korona inficirano oko 60 učenika što je, kako je ocenio, „nizak rezultat“ kad se ima u vidu da je ukupno 850.000 učenika.

Opširnije u posebnoj vesti.

KP juče propisala preko 700 kazni zbog kršenja epidemioloških mera

Službenici Kosovske policije izdali su tokom jučerašnjeg dana 758 novčanih kazni na osnovu Zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije covid-19, navodi se u dnevnom izveštaju KP.

Peć: Hospitalizovano 20 pacijenata

U Opštoj bolnici u Peći leči se 22 kovid pacijenata, od kojih je dvoje u teškom opštem zdravstvenom stanju. Osam pacijenata je na terapiji kiseonikom, a nema pacijenata na respiratoru.

U poslednja 24 časa, iz ove bolnice je otpušteno dva izlečena kovid pacijenta.

Na Kosovu italijanski medicinski tim za borbu protiv covid 19

Italijanski vojno-medicinski biće narednih nedelja aktivan na Kosovu kao podrška u borbi protiv covid – 19, odnosno koronavirusa.

Opširnije u posebnoj vesti.

Putin ponudio osoblju UN besplatno vakcinisanje

Ruski predsednik Vladimir Putin ponudio je u govoru na ovogodišnjoj Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija povodom 75. godišnjice te organizacije besplatno vakcinisanje svog osoblja UN širom sveta novom ruskom vakcinom „Sputnjik-V“.

„Rusija je spremna da pruži osoblju UN neophodnu, stručnu pomoć, a posebno predlažemo da našom vakcinom besplatno snabdemo zaposlene u Organizaciji i njenim podružnicama koji se dobrovoljno jave za vakcinaciju“, rekao je Putin u snimljenom govoru iz Moskve, emitovanom tokom zasedanja započetog u utorak, piše Beta.

Svoju ponudu je opisao kao odgovor na potražnju: „Neke kolege iz Ujedinjenih nacija pitale su o ovome i nećemo ostati ravnodušni prema njima“.

Portparol Ujedinjenih nacija Stiven Dužarik rekao je: „Zahvaljujemo predsedniku Putinu na izdašnoj ponudi koju će proučiti naša zdravstvena služba“.

U izveštaju objavljenom u časopisu „Lanset“, stručnjaci koji su radili na ruskoj vakcini su rekli da izgleda da je bezbedna i da je u roku od tri nedelje podstakla odgovor antitelima kod svih 40 ljudi koji su testirani u drugoj fazi studije. Međutim, autori su primetili da su učesnici praćeni samo 42 dana, uzorak studije je bio mali i nije korišćena placebo ili kontrolna vakcina.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.