Ombudsman pokrenuo postupke kontrole zakonitosti rada RFZO i Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu

RFZO
FOTO: N1

Zaštitnik građana, Zoran Pašalić, pokrenuo je postupke kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i beogradske Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, a nakon dobijenih saznanja iz medija da postoji zastoj u postupku registracije sirupa „Riziplam“, te da se deci koja boluju od spinalne mišićne atrofije pogoršava stanje jer već mesecima čekaju na lek.

Zbog postojanja mogućnosti ugrožavanja ili povrede prava i najboljeg interesa deteta, zaštitnik građana pokrenuo je postupke kontrole zakonitosti rada navedenih ustanova po sopstvenoj inicijativi i ostavio im rok od 15 dana da ga obaveste o svim relevantnim činjenicama i okolnostima vezanim za procedure odobrenja i registracije ovog leka.

„Zaštitnik građana traži od RFZO i Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu da ga u roku od 15 dana obaveste o merama i aktivnostima koje ćete preduzeti u ovom slučaju, kao i u kojoj je fazi postupak razmatranja registracije ovog leka i kada se može očekivati konačna odluka”, navodi se u saopštenju.

U gradu na Ibru, Kosovskoj Mitrovici, 28. septembra biće održan humanitarni bazar „Podrži život” na glavnom gradskom šetalištu ca ciljem prikupljanja sredstva za lečenje dvoje mališana koji boluju od spinalne mišićne atrofije (SMA), dvogodišnjeg Vuksana iz Štrpca i jednogodišnje Minje iz Kragujevca.

Ovo nije jedina humanitarna akcija u našem gradu za pomoć mališanima koji boluju od SMA.

Pre dva dana mali humanitarci iz parka u Drvarskoj ulici nakon petodnevne akcije uplatili su preko 20.000 dinara za lečenje devojčice Anike Manić iz Gornjeg Milanovca koji su prikupili prodajom ručno izrađenih narukvica.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.